De boeken van de zes genomineerden

Wie wint de Libris Literatuur Prijs 2015?

  • Annephine van Uchelen

    redacteur cultuur

  • Annephine van Uchelen

    redacteur cultuur

Wordt het een Vlaming, een Nederlander of eindelijk weer eens vrouw? Literair Nederland speculeert volop. Vanavond weten we het, dan maakt juryvoorzitter Wim Pijbes de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2015 bekend vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam.

Nieuwsuur doet live verslag van de bekendmaking.

Het gebruikelijke raden en speculeren is alweer weken aan de gang. Is er een gedoodverfde winnaar (nee, niet echt), zou er nu eindelijk weer eens een vrouw winnen (kans van 1 op 3) en is er misschien iets uit de tekst van het juryrapport op te maken (nee)?

Broddellap

Taalkundig gezien in ieder geval weinig goeds, vindt Arjan Peters, literair criticus van de Volkskrant. ‘Broddelwerk’ noemt hij het juryrapport, ‘een broddellap vol taalfouten, contradicties en dodelijke complimenten.’ Maar duiden op een mogelijke winnaar doet het niet.

Shortlist

De shortlist is een selectie uit een Longlist van 18 boeken, die weer wordt gekozen uit de ongeveer 200 beste boeken van het afgelopen jaar. Voor het eerst staan er weer twee vrouwelijke schrijvers op, in plaats van een of zelfs helemaal geen zoals in 2012:

Adriaan van Dis - Ik kom terug

Esther Gerritsen - Roxy

Kees ’t Hart - Teatro Olimpico

Gustaaf Peek - Godin, held

Peter Terrin - Monte Carlo

Niña Weijers – De consequenties

Opvallend aan de lijst is debutante Nina Weijers, die voor haar boek al de Anton Wachterprijs en de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil won. Esther Gerritsen weet wat haar te wachten staat vanavond, zij was twee maal eerder genomineerd voor de prijs, evenals de enige Vlaming Peter Terrin, hij heeft een eerdere Librisnominatie. Voor Gustaaf Peek betekende zijn vierde boek ‘Godin, Held’ zijn doorbraak. Kees ’t Hart en Adriaan van Dis hebben als de wat ‘oudere en meermalen genomineerden’ het meest ervaring met een avond als deze.

Weddenschap

Ook buiten het literaire circuit wordt gespeculeerd. Een van de dinermanagers van het Amstelhotel vertelt: ‘In de keuken doen we ieder jaar een weddenschap. Aan de stand van de camera’s hopen we te zien wie het gaat worden. Helaas heeft bijna nog nooit iemand het goed gehad.’ (Hulde aan onze cameramensen, die kennelijk goed zijn in het bewaren van een geheim.)

Op de televisie is vanavond vooral een chique diner te zien in een prachtige dinerzaal. Achter de schermen wordt al dagenlang hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen en het feest rond de Librisuitreiking te laten slagen. De technici zijn overdag al bezig om de apparatuur naar binnen te brengen en aan te sluiten, de tafels worden in de juiste opstelling geplaatst en boterschijfjes met het Amstellogo gaan de koeling in.

Patty Voorsmit, organisator van de Stichting Libris Literatuur Prijs, is vaak al weken bezig met de gasten en de tafelschikking. ‘Het is een jaarlijks terugkerende puzzel. Bij voorkeur als juist alles klopt komen er weer af- of toezeggingen bij, het is populair feest. Dat vandaag het weer zo goed is betekent dat we kunnen borrelen op het terras aan de Amstel. Hoe mooier de avond, hoe beter voor het toch al geplaagde boekenvak.’

Het is een jaarlijks terugkerende puzzel. Bij voorkeur als juist alles klopt komen er weer af- of toezeggingen bij, het is populair feest.

Patty Voorsmit, organisator van de Stichting Libris Literatuur Prijs

Sprong in de gracht

De laatste keer dat het zulk mooi weer was leidde het tot een interessante weddenschap. Genomineerde Abdelkader Benali beloofde in de gracht te springen als hij won. En hij won. Na enig aarzelen en veel drank heeft hij zich aan zijn woord gehouden. Helaas waren de camera’s toen al naar huis.

Rond half elf vanavond zal juryvoorzitter Wim Pijbes het verlossende woord uitspreken. De winnaar gaat naar huis met een kunstwerk en 50.000 euro. En misschien met een nat pak of jurk…

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl