Nieuwsuur
Nieuwsuur

In Afghanistan vechten door Nederland opgeleide politie-agenten in Kunduz mee met het leger tegen de Taliban. Ze proberen de aanval af te slaan nu de stad in handen dreigt te vallen van de Taliban.  

GroenLinks ging in 2011 onder strikte voorwaarden akkoord met de Nederlandse missie naar Kunduz. De partij steunde de missie alleen als er absoluut geen sprake was van oorlogshandelingen. Er mochten van GroenLinks in Kunduz alleen agenten worden opgeleid.

Uiteindelijk werd afgesproken dat de opgeleide agenten geen offensieve gevechtshandelingen mochten uitvoeren. De Nederlandse regering en de Afghaanse autoriteiten spraken af dat de agenten in Kunduz wel mogen vechten uit zelfverdediging, maar het gevecht niet mogen opzoeken. 

In Nieuwsuur een exclusief telefoongesprek met de woordvoerder van de politie in Kunduz en met de Taliban, over hun aanval op de stad.

Door Nederland opgeleide agenten in Kunduz vechten tege

Omsingeld

De stad Kunduz is al twee weken omsingeld nadat de Taliban eind april hun jaarlijkse voorjaarsoffensief zijn begonnen. "Wij komen steeds dichter bij de stad Kunduz en andere districtscentra", vertelt Zabiullah Mujahed, woordvoerder van de Taliban. 

Mujahed bevestigt dat ze vechten tegen politie-agenten. "Wij vechten momenteel aan het front tegen zowel het leger als de politie. We hebben veel voertuigen en wapens buitgemaakt en op dit moment winnen we nog meer terrein."

Tijdens de laatste aanval waren niet alleen de gevechtstroepen, maar alle politie-eenheden van de provincie Kunduz, dus ook de lokale politie betrokken.

Sayed Sarwar Hussaini, politiewoordvoerder

De politie vecht volgens een woordvoerder samen met het leger om de aanval af te slaan. "Tijdens de laatste aanval waren niet alleen de gevechtstroepen, maar alle politie-eenheden van de provincie Kunduz, dus ook de lokale politie betrokken", zegt Sayed Sarwar Hussaini.

De Afghaanse politie zegt dat aanval van Taliban 'massaal' was. Het leger heeft moeite stand te houden omdat de Taliban hulp krijgt van buitenlandse jihadisten. "Tussen de stoffelijke overschotten van de opstandelingen hebben we veel buitenlanders gevonden. Het zijn mensen die de gevechten aanvoeren", zegt politiewoordvoerder Sayed Sarwar Hussaini. 

De Taliban ontkennen dat. "Dat is propaganda uit Kaboel. Ze willen daarmee de aandacht op dit gebied vestigen. In Kunduz zijn alleen Afghaanse moedjahedien aanwezig", vertelt Mujahed.

Agenten vechten mee met leger in Kunduz

Hussaini is blij met de bijdrage van Nederland aan de opleiding van de agenten. "Als de Nederlanders er nog geweest waren, dan had dat geholpen. Het is goed dat ze hier zijn geweest." Maar de stabiele situatie die Nederland beoogd had, is verder weg dan ooit.

Hans Hillen, minister van Defensie in 2011, begrijpt dat de door Nederland opgeleide agenten mee vechten in Kunduz. "Als je stad weer in handen van terreur valt, dan haal je alles uit de kast om dat tegen te gaan. En dat betekent dat iedereen die een wapen kan vasthouden, wordt ingezet", zegt hij in een reactie. 

STER reclame