Nieuwsuur
EPA

De Nederandse-Chinese Li Jie reikte op de wereldkampioenschappen tafeltennis in China onverwachts ver in het enkelspel en haalde zondag onverwachts een bronzen medaille in het dubbelspel. Maar het succes van de Jie is niet overal met gejuich ontvangen. 

Voormalig bondscoach Jan Vlieg spreekt van een prachtig succes voor haar persoonlijk, maar hij is minder te spreken over haar betekenis voor het Nederlandse tafeltennis. Vlieg is kritisch over de komst van tafeltennissende gelukszoekers uit China. 

Nieuwsuur spreekt met Jan en Anne Vlieg over de toekomst van het Nederlandse tafeltennis. Ook vertelt voormalige ster Bettine Vriesekoop over het karakter van het Chinese tafeltennis en de verschillen tussen Chinese en Nederlandse spelers.

WK tafeltennis een Chinees onderonsje?

Veel Chinese spelers, die in hun vaderland de top net niet hebben gehaald, komen nu voor diverse landen in Europa uit. Li Jie is een van hen. "Op de Olympische Spelen van Beijing won een Nederlandse Chinees in de eerste ronde van een Dominicaanse Chinees, in de tweede ronde van een Poolse Chinees en in de derde ronde van een Spaanse Chinees", vertelt Vlieg.

Maximum 

In de toekomst zou Shuo-Han wel eens in haar voetsporen kunnen treden. De 15-jarige speelster uit Groningen traint in Middelstum bij de broer van Jan Vlieg, Anne Vlieg. Volgens Anne is de kans groot dat Shuo-Han na de zomer op sportcentrum Papendal aan haar toekomst kan werken. 

Wellicht lonkt voor haar een toekomst in het Nederlandse team. Jan Vlieg zou daar niet tegen zijn, maar hij gruwt bij de gedachte dat het team alleen zou bestaan uit Chinese Nederlanders. Of uit allemaal buitenlanders. 

"Door de gemakkelijke toegang van Chinezen tot de nationale teams, wordt de tafeltennis van binnen uitgehold", zegt Vlieg. Een maximum van een op de drie spelers met een buitenlandse nationaliteit is volgens hem raadzaam. 

Nichesport

Vast staat dat een wending in het Nederlandse tafeltennis dringend gewenst is. De bond die ooit ruim 60.000 leden telde lijdt aan krimp. In 2012 waren er nog 32.000 leden, inmiddels is dat gedaald tot 26.000. 

Tafeltennis, altijd al een kleine sport in Nederland, dreigt te verworden tot een nichesport, alleen beoefend door de eclectische liefhebber. Het pleidooi van Vlieg voor de dekolonisatie van de top van het Europese tafeltennis van Chinezen is te zien als een hartenkreet van een kenner. 

STER reclame