Nieuwsuur
ANP

De aanstaande benoeming van PvdA’er Hans Alders tot Nationaal Coördinator Groningen, is het voorlopige sluitstuk van en een bestuurlijk antwoord op de bevingsproblematiek. De Nationaal Coördinator Groningen moet er voor zorgen dat de problemen in Groningen slagvaardiger worden aangepakt. Eerder werden al een Dialoogtafel ingesteld en een Centrum Veilig Wonen opgericht.

Alders, die in juni moet gaan beginnen, moet aan de slag tegen de achtergrond van blijvende onrust in Groningen over de aardgaswinning. In een recent rapport – uitgevoerd door ingenieursbureau Van Rossum in opdracht van de provincie – blijkt dat 170.000 panden in Groningen moeten worden verstevigd. Daaronder zijn 152.000 woningen. Er is over een periode van 27 jaar een bedrag van 30 miljard euro mee gemoeid.

In Nieuwsuur een reportage over de veranderingen in de aanpak van het aardgasdossier in Groningen.

Nieuwe generatie bestuurders op gasdossier

Cultuuromslag

In de provincie Groningen heeft deze week een bestuurlijke cultuuromslag plaatsgevonden. De PvdA, sinds mensenheugenis grosleverancier van gedeputeerden, is na een grote verkiezingsnederlaag buiten het college gehouden. Het provinciebestuur bestaat de komende vier jaar uit een coalitie van SP, CU, CDA, D66 en GroenLinks. Het aardgasdossier komt in handen van de SP’er Eelco Eikenaar.

Nieuwe generatie

De 36-jarige Eikenaar was voorheen fractievoorzitter en gemeenteraadslid namens de Socialistische Partij in de stad Groningen. De afgelopen twee jaar was hij medewerker van de SP in Den Haag. Eikenaar studeerde geschiedenis in Groningen. Hij werkte bij kortstondig bij een winkel in computerspelen voordat hij namens de SP de stadspolitiek in ging.

Daarmee heeft een nieuwe generatie dit loodzware dossier in handen gekregen. De voorganger van Eikenaar was de 55-jarige William Moorlag – een doorgewinterde PvdA partijtijger.

Reparatiewerkzaamheden in de kerk
Gedeputeerde Eelco Eikenaar over het gasdossier
Oud-gedeputeerde William Moorlag midden in het aardbevingsgebied

Moorlag was de afgelopen drie jaar de onvermoeibare pleitbezorger van Groningse belangen in Den Haag. Hij was als onderhandelaar degene die minister Kamp ertoe bewoog 1,2 miljard euro voor de provincie opzij te schuiven. Deze week nam Moorlag in stijl afscheid. Hij werd lid van de Groninger Bodem Beweging, die opkomt voor de veiligheid van de provincie en zich inzet voor de belangen van haar door bevingsschade gedupeerde inwoners.

NRC-columniste Marjoleine de Vos richt in de reportage haar dwingende blik over de ontwikkelingen van afgelopen week in Groningen. De Vos heeft zich in haar ‘aardbevingscolumns’ leren kennen als een doorwrocht critica van bestuurlijk Den Haag en de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Zij woont in het dorp Toornwerd, even ten noorden van Middelstum. In aardbevingsgebied dus. Zij is ervaringsdeskundige – als het op bevingen aankomt. 

Columniste Marjoleine de Vos over de gasbevingsproblemen

STER reclame