Door een tekenbeet kan de ziekte van lyme worden overgedragen aan mensen

Ziekte van Lyme onvoldoende opgemerkt

  • Hein Hansen

    verslaggever

  • Hein Hansen

    verslaggever

Een lentewandeling door het bos is niet zonder gevaar, want het stikt er van de teken. Jaarlijks krijgen ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet, waardoor ze de ziekte van Lyme kunnen oplopen. Maar de diagnose wordt niet altijd gesteld.

Vanavond in Nieuwsuur: hoe gaan patiënt, wetenschap en dokter om met de ingewikkelde ziekte van Lyme?

Ziekte van Lyme onvoldoende opgemerkt

Andere uitslag

Wanneer heeft iemand de ziekte van Lyme? Deze vraag is de basis van een verhitte discussie tussen wetenschappers, medici en patiënten. Het NTR-programma 'De Kennis van Nu' constateert dat bloedtesten die de ziekte van Lyme moeten aantonen niet optimaal presteren en onderling verschillen.

Bovendien zijn het er nogal wat. Van de standaard bloedtest zijn er elf verschillende versies in omloop, en die kunnen ieder een andere testuitslag geven. Daarbij zijn er nog talrijke alternatieve testen op de markt.

Niet opgemerkt

Vooral in het beginstadium van de ziekte lijkt geen van de testen er goed in te slagen de ziekte op te sporen: sommige testen missen meer dan de helft van de ziektegevallen. De typerende rode kring die op je lichaam kan verschijnen bij een infectie ontstaat niet in alle ziektegevallen, of wordt niet opgemerkt.

Bij een verdenking op de ziekte van Lyme is een bloedtest vaak bepalend of een patiënt behandeld wordt of niet. Blijft behandeling uit, dan kan de ziekte ernstige vormen aannemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl