Fredrik en Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek

Koning Willem-Alexander vooral koning van de handel

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Willem-Alexander en Máxima willen hun staatsbezoeken meer inzetten voor de economische betrekkingen van Nederland. Vooral buiten Europa. Maar leveren de handelsmissies wel voldoende op?

Nieuwsuur spreekt met ondernemer Rachel de Boer, met Hans de Boer, directeur van VNO-NCW en met Huub Ruël, hij onderzoekt de samenwerking tussen bedrijven en overheid.

Koning Willem-Alexander vooral koning van de handel

Slagkracht

Onder Willem-Alexander heeft het staatsbezoek pijlsnel de gedaante van een handelsmissie aangenomen. Koningin Beatrix duldde dat in de marge van haar staatsbezoeken handelsmissies meereisden. Nu is vaak het omgekeerde het geval: koning Willem-Alexander wil met zijn reizen Nederlandse economische missies status en slagkracht geven.

Volgens de ondernemersorganisatie VNO-NCW is dat een goede ontwikkeling. "We moeten beseffen dat Nederland lang niet overal in de wereld bekend is. Wie in Azië aan Europa denkt, denkt veelal aan Duitsland, Engeland of Frankrijk. Daarom is het belangrijk om Nederland herkenbaar neer te zetten als een hoogtechnologisch en innovatief land."

Mager

Huub Ruël doet onderzoek naar handelsmissies. Volgens hem zijn de resultaten van de missies mager. "Er komen nooit direct contracten uit zo’n missie rollen. Vaak duurt dat na een eerste contact nog twee jaar voor een concrete samenwerking ontstaat. Uiteindelijk is het niet meer naar de koning te herleiden."

"Een staatshoofd trekt natuurlijk wel veel aandacht. Maar uiteindelijk gaat het er om of de bedrijven elkaar vinden. Een koning kan daarin niet sturen, hij kan het ene bedrijf niet voortrekken op het andere en houdt daarom afstand, anders dan een president of premier."

Order

Rachel de Boer verkoopt speciale bh's die moeten voorkomen dat vrouwen die veel op hun zij slapen, rimpels in hun decolleté ontwikkelen. de Boer is erg enthousiast over haar deelname aan de handelsmissie naar Polen. "Ik heb er een grote order aan overgehouden, een lingerieketen in Polen verkoopt nu mijn bh's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl