Marga en Con de Vet. Zij hebben een woekerpolis.

Woekerpolissen: compenseren of uitzieken?

  • Irene de Kruif

    redacteur economie

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

  • Irene de Kruif

    redacteur economie

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

Het Europese Hof doet volgende week een belangrijke uitspraak in het langlopende woekerpolisdossier. Het draait allemaal om de vraag of verzekeraars hun klanten voldoende hebben geïnformeerd bij de aankoop van een beleggingsverzekering.

Het Europees Hof van Justitie doet de uitspraak in een zaak die een polishouder aanspande tegen Nationale Nederlanden (NN). Gedupeerden hopen dat de uitspraak de deur opent naar een schadevergoeding. Maar deskundigen betwijfelen of het claimen van miljoenen wel verstandig is nu verzekeraars het zwaar hebben.

Woekerpolissen: compenseren of uitzieken?

Voorlichten

Nationale Nederlanden zou volgens polishouder Van Leeuwen onrechtmatig hebben gehandeld bij de verkoop van woekerpolissen. De advocaat-generaal van het Europese Hof schrijft in haar advies dat NN de polishouder beter had moeten voorlichten. De kans is groot dat de rechters haar advies volgen. NN heeft de polishouder onvoldoende geïnformeerd dat er bij zijn polis zo’n 60 procent aan kosten zou worden ingehouden.

Volgens hoogleraar Jaap Koelewijn is de uitspraak belangrijk: "Het Hof geeft daarmee aan of Nationale Nederlanden de consument goed heeft voorgelicht bij het afsluiten van de polis." Na de uitspraak zal een Nederlandse rechter zijn oordeel moeten vellen.

Er is een flink aantal organisaties dat consumenten helpt bij het krijgen van een schadevergoeding voor hun woekerpolis.

Massaclaim

Die schadeclaimclubs kijken uit naar de uitspraak. Stichting Woekerpolisproces zegt klaar te staan om een collectieve claim de deur uit te sturen en ook Woekerpolis.nl wacht de uitspraak van het Hof af, voor het verder gaat met een massaclaim namens enkele tienduizenden gedupeerden.

Het is een duivels dilemma. Een volledige oplossing van het woekerpolisdossier is uiteindelijk een oplossing waarbij de hele samenleving meebetaalt.

Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance

Kunnen de verzekeraars eventuele massaclaims wel betalen? De Nederlandsche Bank waarschuwde onlangs. Door de lage rente en de daling van het aantal levensverzekeringen is de financiële gezondheid van de verzekeraars achteruitgegaan. Ook hoogleraar Jaap Koelewijn waarschuwt: "Als voor de verzekeraars daar nog miljardenclaims overheen komen, zou de continuïteit en levensvatbaarheid van de verzekeraars in gevaar komen."

DNB-grafiek

Volgens Jaap Koelewijn is het dus denkbaar dat als de schadeclaims moeten worden betaald, de maatschappij daar uiteindelijk voor moet opdraaien: "Het is een duivels dilemma. Een volledige oplossing van het woekerpolisdossier is uiteindelijk een oplossing waarbij de hele samenleving meebetaalt."

Effect

Nationale Nederlanden ziet dat probleem niet. "We kunnen het risico niet kwantificeren, maar we zijn een solide en goed gekapitaliseerd bedrijf," zegt de CEO van Nationale Nederlanden David Knibbe tegen Nieuwsuur. In het prospectus waarschuwt de verzekeraar wel dat de nasleep van de woekerpolisaffaire een significant effect kan hebben op de financiële situatie en de winstgevendheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl