Studenten geven een persconferentie vop het Binnengasthuisterrein van de UvA.

Wat heeft het Amsterdamse studentenprotest opgeleverd?

De actievoerders van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voelen zich gesterkt door het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning dit weekend. Maar de strijd is nog niet gestreden. Wat heeft het studentenprotest van de afgelopen maanden opgeleverd?

Te gast vanavond in Nieuwsuur is Dymph van den Boom, waarnemend-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Ze is ook rector magnificus van de universiteit.

Wat is de opbrengst van het studentenprotest in Amsterdam?

De studenten zeggen dat het vertrek van Gunning ruimte biedt "tot verandering en verdere democratisering”, maar dat heel veel problemen nog niet zijn aangepakt. "Wij blijven strijden tot er structurele veranderingen zijn doorgevoerd en als dat nodig is, zullen er nieuwe acties volgen."

Steun

De onrust binnen de UvA begint half februari met de bezetting van het Bungehuis, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen. Een groep studenten wil meer democratie en transparantie aan de UvA en minder bezuinigingen. Het 'rendementsdenken' waarbij veel draait om studiepunten, diploma's en publicaties zijn ze zat. De studenten krijgen steun van verschillende docenten.

Het bestuur eist dat de studenten het Bungehuis verlaten, maar dat gebeurt niet. Bestuursvoorzitter Gunning spant een kort geding aan. "Een kleine groep actievoerders dupeert het onderwijs en het onderzoek", zegt ze.

Tot een ontruiming komt het niet meteen. Eerst wordt nog met de studenten overlegd. Die willen inspraak in de financiering van het onderwijs. De gesprekken met Gunning mislukken en na elf dagen wordt het gebouw door de ME ontruimd.

Bezetting beëindigd, hoe nu verder met de UVA?

Er is niet lang rust voor Gunning. Een dag later valt een grote groep studenten het Maagdenhuis binnen, het bestuurlijk centrum van de UvA. De betogers willen dat het bestuur onmiddellijk aftreedt.

Democratisch

Gunning gaat opnieuw in overleg met de studenten. Ze vraagt ze het gebouw te verlaten, maar dat weigeren de studenten. "Als je vreedzaam en democratisch bent, dan bezet je andermans gebouwen niet. Het is niet democratisch om een deur in te trappen en mensen te slaan", zegt Gunning.

Uiteindelijk geeft de bestuursvoorzitter toch toe. Ze gaat akkoord met het plan om een student toe te laten treden tot het bestuur, maar dat is niet genoeg voor de betogers. Verder praten wil ze wel, maar op een andere plek.

"Zijn jullie in staat het Maagdenhuis nu te verlaten?" "Dat kunnen we wel, maar we willen het niet", antwoordt een betoger.

Toezeggingen van de UvA, studenten nog niet tevreden

Gunning vindt zelf dat het bestuur prima functioneert. Ze vindt het ongepast dat ze wordt weggezet als niet of slecht functionerend.

Mobiele Eenheid

Na een bezetting van zes weken wordt het Maagdenhuis op 10 april ontruimd. Enkele dagen eerder zeggen de studenten nog toe na het weekend te vertrekken, maar op zaterdag worden de bezetters hardhandig door de ME en op aangeven van het bestuur verwijderd.

Gunning zegt dat de studenten een festival hadden gepland waar veel te veel mensen op af zouden komen. Ze kon de veiligheid niet garanderen. "We wilden geen risico's lopen", zegt de bestuursvoorzitter.

Flater

In de dagen erop krijgt ze felle kritiek van studenten en honderden docenten. 300 medewerkers ondertekenen een brief waarin om het vertrek wordt gevraagd van alle bestuursleden. Ze vinden dat het bestuur niet goed is omgegaan met de actievoerende studenten. UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis noemen de ontruiming de zoveelste "flater".

De hele week zijn er betogingen tegen het bestuur. Gunning besluit zaterdagavond dat haar functie niet langer houdbaar is.

Actie

Na haar aftreden zijn er nieuwe afspraken gemaakt. Het interim-bestuur treedt aan onder rector magnificus Dymph van den Boom. Ook wordt er een extra bestuurslid toegevoegd . Faculteitsdecaan Edgar du Perron is een soort bemiddelaar tussen actiegroepen en het College van Bestuur. Hij moet de hervormingsagenda gaan leiden.

De protestgroepen vinden deze ontwikkelingen een stap in de goede richting maar blijven actie voeren tot ze verandering zien in het beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl