Benghazi ligt in puin

Aan de frontlijn in Benghazi

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

In Benghazi, de tweede stad van Libië, begon op 17 februari de Libische revolutie. Nu, vier jaar later, is het oorlog en ligt het centrum van de stad volledig in puin. Het Libische leger, onder leiding van generaal Khalifa Haftar, strijdt hier tegen een coalitie van moslim-extremistische milities, waaronder Islamitische Staat.

Het is een oorlog waarover nauwelijks iets bekend is. Vanwege het gevaar komen bijna geen buitenlandse verslaggevers meer in Libië. De meeste lokale journalisten in Benghazi zijn gevlucht.

Verslaggever Jan Eikelboom, producer Ruth Vandewalle en cameraman Joris Hentenaar filmden voor Nieuwsuur als eerste westerse tv-ploeg aan de frontlijn in Benghazi. Ook spraken zij met de Libische legerleider Haftar.

De Nieuwsuurploeg in Benghazi
Aan de frontlijn in Benghazi

Omstreden

Haftar noemt het onrechtvaardig dat hij geen hulp uit het buitenland krijgt en pleit voor opheffing van het VN-wapenembargo tegen Libië.

Hij is in Libië een omstreden man. Hij diende jarenlang onder de Libische dictator Kadhafi en maakte vuile handen in de oorlog tegen Tsjaad. Zijn tegenstanders beschuldigen hem ervan dat hij een spion is van de CIA en vrezen dat hij de nieuwe dictator van Libië wil worden. Zelf zegt Haftar dat hij alleen zijn land wil dienen.

Bootvluchtelingen

Door de interne chaos heeft Libië nauwelijks nog grensbewaking. Daarom vertrekken er veel bootvluchtelingen vandaan. De meesten zijn geen Libiërs. Die worden meestal opgevangen in eigen land of vechten tegen elkaar.

De bootvluchtelingen die in gammele boten naar Europa komen, zijn meestal afkomstig uit andere conflictgebieden zoals Somalië, Eritrea, Syrië of Irak. Ze verzamelen zich in Libische kustplaatsen als Misrata.

"Ze komen daar vaak na een lange reis berooid aan", zegt Jan Eikelboom. "Dan werken ze er nog een tijd om de overtocht naar Europa te betalen."

Rapper Volcano

In Benghazi ontmoette de Nieuwsuurploeg ook rapper Volcano, die met zijn snoeiharde politieke teksten de stem is van zijn generatie. Zijn nieuwste videoclip nam hij op aan de frontlijn, tijdens de gevechten.

Volcano heeft altijd een wapen op zak. Vanwege zijn kritische teksten wordt hij bedreigd door islamisten. De afgelopen maanden zijn in Benghazi al tientallen kunstenaars, journalisten en mensenrechtenactivisten vermoord.

Rapper Volcano in Benghazi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl