De cybertop is in het World Economic Forum

Waar liggen de grenzen van internet?

Een vrij, open en veilig internet. Dat thema staat vandaag en morgen centraal op een grote cyberconferentie in het World Forum in Den Haag.

Eén van de onvermijdelijke thema's is de online privacy. En de vraag hoe de internetgebruiker zichzelf kan beschermen, niet alleen tegen een meeglurende overheid, maar vooral ook tegen meekijkende bedrijven zoals Google en Facebook.

Waar liggen de grenzen van internet?

Bezorgdheid

"Je moet aannemen dat alles wat je doet waar je een computer voor gebruikt, in de gaten wordt gehouden”, aldus de Amerikaanse cryptografie-goeroe Bruce Schneier. "Je mobiele telefoon weet altijd waar je bent. Het weet met wie je praat, wie je vrienden zijn, waar je woont, waar je werkt, wanneer je wakker wordt en wanneer je gaat slapen."

Sinds de onthullingen van Edward Snowden is wereldwijd discussie ontstaan over gegevensbescherming en privacy. Volgens Schneier is er geen reden voor paranoia maar wel voor bezorgdheid. "Er is een niveau van surveillance gaande in onze maatschappij dat nooit eerder is gezien in de geschiedenis. Iedereen heeft nu een telefoon, iedereen heeft een mailadres. En beleidsmakers zouden hier aandacht aan moeten besteden.”

Elke gebruiker laat digitale sporen na. Maar volgens hoogleraar ICT-recht en jurist Patrick van Eecke werkt Europa de laatste jaren meer en meer aan scherpere privacy-wetging.

Toch blijft de vraag waar de grenzen van het internet liggen. "Wij hebben in de normale offline-wereld te maken met fysieke grenzen. In de online-wereld zijn er geen grenzen. Nu is de vraag welk recht toepasselijk is op het internet."

Zeggenschap

Binnenkort komt er nieuwe wetgeving aan met boetes voor techbedrijven die de fout in gaan. Dit in een poging om wat ‘technologische soevereiniteit’ te herwinnen en meer zeggenschap te krijgen over digitale eigendommen van EU-burgers.

Maar niet alleen de Europese Unie probeert meer zeggenschap te krijgen over haar digitale eigendommen. Ook burgers proberen dit. Zoals de Oostenrijker Max Schrems. Hij procedeert al een aantal jaren tegen Facebook vanwege het verzamelen van gegevens en het marketen van gegevens. "Facebook negeert Europese wetten. Ze kijken er simpelweg niet naar. Zelfs als je kijkt naar de Nederlandse en Duitse voorwaarden, dan wordt er doorverwezen naar de Amerikaanse wetgeving."

Opening cybertop Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl