Nieuwsuur
ANP

Al de hele dag is er in Den Haag op hoog niveau overleg over het opvangen van asielzoekers zonder papieren door Nederland. De coalitiepartijen zijn het niet eens over de gevolgen van het besluit dat het Comité van Ministers in in Straatsburg heeft genomen. 

De VVD en PvdA zijn er nog niet in geslaagd een oplossing te vinden over de opvang van asielzoekers zonder papieren. "Ik weet niet of we er vanavond uitkomen, ik denk wel dat we er uitkomen", zegt vice-premier Lodewijk Asscher. 

Asscher: we komen er zeker uit

Verschillende partijen interpreteren het besluit anders. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er nu geen noodzaak meer is om uitgeprocedeerde illegalen te voorzien van bed, bad en brood. 

In Nieuwsuur is vanavond burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, te gast. Hij komt uitleggen hoe hij het besluit van het comité gaat vertalen naar zijn stad. 

Onduidelijkheid over bed-, bad- en broodbesluit

Maar volgens advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa, moeten die lidstaten wel degelijk asielzoekers zonder papieren opvang bieden. 

Gevoelig

De ministers van Buitenlandse Zaken doen geen explicite uitspraak over de vraag of Nederland bed, bad en brood moet bieden. De resolutie laat het aan Nederland over wat er met de opvang gebeurt.  

De kwestie ligt zeer gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. De VVD is geen voorstander van de regeling, de PvdA wil een ruimhartiger beleid. Voormalig staatssecretaris Fred Teeven zag zich eerder gedwongen geld beschikbaar te stellen voor deze opvang door gemeenten. Hij is bang voor een aanzuigende werking als de overheid bed, bad en brood verzorgt en dat illegalen Nederland dan nooit meer willen verlaten.

Iedereen

In november vorig jaar oordeelde het Comité voor Sociale Rechten de Nederlandse overheid iedereen in het land onderdak, kleding en voedsel moet bieden. Ook afgewezen asielzoekers en illegalen die weigeren terug te gaan naar het land waar ze vandaan komen. 

STER reclame