Nieuwsuur
ANP

GroenLinks Kamerlid Linda Voortman wil opheldering over de rol die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en het bestuur van de Tweede Kamer hebben gespeeld bij de affaire rond het lekken van namen voor de functie van Nationale ombudsman. Daar werd Voorman vorig jaar van verdacht, maar uiteindelijk van vrijgesproken.

Voortman wil weten waarom er aangifte tegen haar is gedaan en wie de vertrouwelijke gesprekken met Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft gelekt naar de Telegraaf.

Nieuwsuur heeft de brief in handen waarin Voortman kritiek uit op Kamervoorzitter Van Miltenburg en de manier waarop zij is beschuldigd van lekken. Een gesprek met politiek verslaggever Dominique van der Heyde.

Voortman wil opheldering affaire Van Woerkom

Doelbewust

In een brief aan het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, schrijft ze: "Mijn integriteit is in twijfel getrokken. Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen". De brief is in handen van Nieuwsuur.

De NOS onthulde in juni 2014 de namen van mensen die hadden gesolliciteerd naar de functie van Ombudsman. Om die procedure was veel te doen geweest. ANWB-topman Van Woerkom was benoemd, maar trok zich terug omdat hij in opspraak was geraakt.

Volgens Voortman was van het begin af aan duidelijk dat zij niet het lek kon zijn. Toch deed Kamervoorzitter Van Miltenburg aangifte tegen haar vanwege het schenden van de vertrouwelijkheid.

Bovendien verschenen er in De Telegraaf letterlijke passages uit een gesprek dat Voortman met Van Miltenburg had gevoerd.

Gechoqueerd

"Dat er mensen zijn die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen heeft mij gechoqueerd", schrijft Voortman nu.

Het OM in Den Haag constateerde in december dat Voortman niets strafbaars heeft gedaan toen ze een aantal namen deelde met een fractiegenoot. Volgens de officier van justitie had ze nooit als verdachte van een ambtsmisdrijf aangemerkt mogen worden.

Morgen heeft Voortman een afspraak met Van Miltenburg om opnieuw over de kwestie te praten. Ze wil dat het Presidium haar de notulen geeft van vergaderingen over de kwestie.

STER reclame