Opnamen in Damascus

Syrië: kiezen voor Assad of IS?

"De wereld moet inzien dat de regering van premier Bashar Assad de enige garantie is tegen het gevaar van Islamitische Staat in Syrië. Een gevaar dat makkelijk de grens met Europa oversteekt als het daar de kans voor krijgt." Dat is de boodschap van de Syrische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad.

Vanavond deel III van de serie over het Syrië van Assad: Wat is de toekomst van Syrië in de waanzin van de oorlog?

Syrië: kiezen voor Assad of IS?

Filmset

Nieuwsuur spreekt in Damascus met de bekende Syrische regisseur Basil Al Khatib. Hij maakt in het historische centrum van de stad een film over zijn land, honderd jaar geleden en over de rol van de vrouwen in het Syrië van toen. Terwijl er dagelijks opnamen plaatsvinden, gaan de gevechten in de omgeving van Damascus, niet ver van de filmset, onverminderd door.

  • Nieuwsuur
    Achter de schermen bij regisseur Basil Al Khatib
  • Nieuwsuur
    Op straat in Damascus
  • Nieuwsuur
    Dagelijks leven in Damascus
  • Nieuwsuur
    Straatbeeld Damascus

Christenen

De raketten van verschillende extremistische strijdgroepen bestoken met dagelijkse regelmaat ook de christelijke wijken in Aleppo. En elders in het land worden christen ontvoerd en aangevallen door terreurgroepen als IS. Pastoor Selimian van de Armeense Kerk in Aleppo ziet zijn gemeenschap snel kleiner worden. "Meer dan twee derde van de christenen hebben Syrië moeten verlaten."

"Twee dagen geleden hadden we een begrafenis. Die was zeer dramatisch. Niet de eerste en niet de laatste. Want zolang de vijandigheden in Syrië voortduren, zolang de vijandigheid tegen de burgers van Aleppo voortduurt, zullen er martelaars en moorden zijn."

Islamitische Staat

Het conflict in Syrië begon in 2011, in de nasleep van de Arabische Lente. In tegenstelling tot de machthebbers in Egypte en Tunesië echter sloeg president Assad het protest tegen zijn bewind hardhandig neer.

De situatie ontaardde geleidelijk in een bloedige burgeroorlog met het leger en de ordediensten van Assad aan de ene kant en een hele reeks rebellengroeperingen - al dan niet radicaal-islamitisch - aan de andere kant. Bovendien voeren sommige rebellengroeperingen ook onderling strijd.

Sinds kort is daar de terreurgroep IS bijgekomen, die nu delen van Syrië controleert en die de toestand alleen nog ingewikkelder heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl