Hoofdkantoor van ABN Amro

Kamer buigt zich over topinkomens financiële wereld

De top van ABN Amro heeft de gevoelens in de samenleving onderschat, zei voorzitter Rik van Slingelandt van de Raad van Commissarissen van de bank vanavond tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over beloningen in de financiële sector. De hoorzitting volgt op de commotie rond de salarisverhogingen voor de top van ABN Amro.

Volg de hoorzitting hier. Te gast vanavond is oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend.

Kamer buigt zich over topinkomens financiële wereld

Arbeidsmarkt

"Beloning is een gevoelig punt, dat begrijpen we goed. Als je naar de feiten kijkt, kan ik niet anders dan constateren dat we de beloning hebben gematigd. Desalniettemin betreur ik de emotie die daarover is ontstaan", zei Van Slingelandt.

Ook ik vind zes à zeven ton grote bedragen. Maar we hebben ook een positie te verdedigen op de arbeidsmarkt. We hebben ook een goed werkgeverschap te tonen.

Rik van Slingelandt, ABN Amro

Van Slingelandt vindt de afgesproken loonsverhoging moreel te verdedigen en wijst erop dat rekening moet worden gehouden met de arbeidsmarkt.

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm is er vanavond niet. Van VVD en PvdA, gesteund door D66, hoeft de ABN Amro-topman geen tekst en uitleg te geven omdat de Raad van Bestuur niet over de beloningen gaat.

De salarisrel bij ABN Amro leidde vorige week tot enorme ophef. In eerste instantie hielden de bestuurders van de bank vast aan een verhoging van hun salaris met honderdduizend euro, omdat zij vonden dat ze daar recht op hadden.

Maar nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën besloot de beursgang van ABN Amro door alle commotie uit te stellen en ook medewerkers intern kritiek uitten, kwamen de bestuurders daarop terug. De verhoging werd teruggedraaid.

Staatssteun

ABN Amro staat echter niet op zich. Ook ING verhoogde het vaste salaris voor de top van de bank en bij verzekeraar Aegon kregen bestuurders bijna een extra jaarsalaris mee aan bonussen. Alledrie de instanties hebben staatssteun ontvangen.

Het debat over ABN Amro met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën volgt donderdag.

Goede basis

Wanneer de uitgestelde beursgang van ABN Amro wel kan doorgaan, is nog onduidelijk. Dijsselbloem kan daarvoor nog geen termijn noemen, schrijft hij vandaag in antwoorden op een lange lijst Kamervragen.

De minister schrijft ook dat de maatschappelijke discussie over de salarissen voor de top en de berichten over onregelmatigheden in Dubai de directe aanleiding waren om het besluit over de beursgang uit te stellen.

Daarna kwamen er nog vragen over het anti-corruptiebeleid en integriteitsbeleid van de bank bij. “Zolang die vragen niet beantwoord zijn en de rust en het vertrouwen niet zijn teruggekeerd, ligt er geen goede basis voor een terugkeer naar de markt”, zo schrijft Dijsselbloem.

Verdedigen

Dijsselbloem schrijft ook dat hij vorig jaar de salarisverhoging van de Raad van Bestuur van ABN Amro al onverstandig vond. Hij schrijft in zijn antwoorden dat hij die opvatting meerdere keren heeft geuit en dat die ook bekend was bij de bank.

Dijsselbloem voorzag dat de verhoging op onbegrip zou stuiten bij medewerkers, klanten "en andere delen van de samenleving" en daarom niet goed was voor de reputatie van de bank.

De minister erkent wel dat hij de bank vorig jaar heeft verteld dat hij de salarisverhoging "juridisch en bestuurlijk" zou verdedigen. Over de verdediging ontstond vorige week beroering. Via NRC Handelsblad lekte een brief van bestuursvoorzitter Zalm uit aan NLFI, de stichting die namens de staat de bank beheert. Zalm scheef daarin dat Dijsselbloem de loonsverhoging publiekelijk zou verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl