SSNP-leider Nicola Sturgeon

Sleutelrol voor Schotland bij Britse verkiezingen

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

Het belooft een van de spannendste verkiezingscampagnes te worden in de Britse na-oorlogse geschiedenis. Labour en de Conservatieven zijn volgens de laatste peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Vanavond staan zeven partijleiders tegenover elkaar in een tv-debat.

Nieuwsuur trapt de Britse verkiezingsstrijd af in Schotland en volgt er de campagne van Natalie McGarry (SNP) en Willy Bean (Labour). Ook een gesprek met de Schotse oud-premier Alex Salmond (SNP). Correspondent Tim de Wit doet verslag uit Londen.

Sleutelrol voor Schotland bij Britse verkiezingen

Versplinteren

Het startsein voor de verkiezingen van 7 mei in Groot-Brittannië is inmiddels gegeven: premier Cameron, leider van de Conservatieven die de afgelopen vijf jaar een coalitie leidde met de Liberal Democrats van Nick Clegg, heeft het ontslag van zijn regering ingediend.

De strijd is spannend. De opkomst van kleinere partijen als de eurofobe UK Independence Party (UKIP) en het Schotse SNP versplinteren het partijlandschap meer dan ooit tevoren.

Labourleider Ed Milliband

Nadeel

Premier Camerons Conservatieven kijken met een schuin oog naar UKIP dat in mei vorig jaar de grootste werd bij de Europese verkiezingen. De partij is uitgesproken tegenstander van de Europese Unie en wil het liefst dat het Verenigd Koninkrijk de EU zo snel mogelijk verlaat.

"We willen de meerderheid van onze wetten niet vanuit Brussel laten voorschrijven", zei UKIP-leider Nigel Farage al meerdere malen.

Maar door het Britse districtenstelsel is de verwachting dat UKIP bij de parlementsverkiezingen een stuk minder goed uit de verf zal komen; elk district kent het 'the winner takes all'-principe en dat is in het nadeel van UKIP.

Onmogelijk

Wat wel vaststaat is dat zowel Labour als de Conservatieven geen absolute meerderheid in het parlement zullen krijgen. Een coalitie wordt noodzakelijk. Of er komt een gedoogconstructie. Labour heeft dan de beste kansen, maar moet dan wel de grootste worden.

Daarvoor is de uitslag in Schotland belangrijk. Daar was Labour jarenlang de baas, maar de SNP (de Schotse nationalisten) liggen op de loer. Schotland stemde vorig jaar nipt 'NEE' bij het referendum over de onafhankelijkheid, maar heel veel scheelde het niet, en de Schotten kregen nieuwe moed.

De SNP heeft er meer dan honderdduizend leden bij gekregen. De nieuwe leider van de partij, Nicola Sturgeon, is inmiddels misschien wel de populairste politicus in Groot-Brittannië. Kortom: de SNP kan een verkiezingszege van Labour onmogelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl