Nieuwsuur
ANP

Minister Dijsselbloem van Financiën stelt het besluit over de verkoop van ABN Amro uit. De bewindsman schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de verkoop van de genationaliseerde bank opschort vanwege de ophef over de salarisverhogingen voor de top van de bank.

Dijsselbloem heeft hierover veel vragen gekregen van Kamerleden en "in het licht hiervan" neemt hij nu nog geen besluit. Hij is zelf ook niet blij met de salarisverhoging. "Het helpt niet in het herstel van vertrouwen in de bankensector."

In Nieuwsuur is hoogleraar economie Arnoud Boot te gast. Hij zei eerder dat het een vergissing zou zijn als de bank dit jaar al naar de beurs gaat. 

Beursgang ABN-Amro uitgesteld na salarisverhogingen

Er is rust en vertrouwen nodig voor de verkoop en dat is er de afgelopen weken niet geweest.

Minister Dijsselbloem van Financiën

Het principebesluit over de beursgang van de bank staat volgens de minister wel vast. "Daar komt het kabinet niet op terug, maar het gaat nu om de timing", zei Dijsselbloem voor het begin van de ministerraad. "Er is rust en vertrouwen nodig voor de verkoop en dat is er de laatste weken niet geweest." Hij vindt het correct om eerst de vragen uit de Kamer te beantwoorden en er een debat over te voeren. "Dan zien we daarna weer verder."

Dijsselbloem zei dat hij geen ruzie heeft met ABN Amro-topman Zalm, maar wel "een meningsverschil over de vraag of dit een verstandig besluit was". ABN Amro laat in een reactie weten dat "de timing voor een eventuele beursgang aan de minister is." 

"Sprinkhanengedrag"

De top van de ABN-Amro heeft vorig jaar een salarisverhoging van honderdduizend euro gekregen. De lonen zijn met 17 procent gestegen naar 707.500 euro. Alleen het loon van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm bleef gelijk. De voormalige minister van Financiën kreeg opnieuw 759.375 euro. Voor de meeste andere ABN-Amro-medewerkers is het salarisbeleid juist versoberd. 

Vakbond De Unie sprak van "sprinkhanengedrag" bij ABN Amro. De bond wijst erop dat er de afgelopen jaren veel personeel is ontslagen en de lonen niet zijn gestegen.

Gerrit Zalm over loonsverhoging ABN Amro

Gênante vertoning

Ook De Tweede Kamer is woedend over de salarisverhoging bij de top van ABN Amro. SP-Kamerlid Merkies sprak in het vragenuur van "een schaamteloze zelfverrijking over de ruggen van de bevolking en het personeel van de bank". En ook de coalitiepartijen VVD en PvdA vinden het een gênante vertoning. PvdA'er Nijboer zei niet te kunnen begrijpen "hoe je zo'n besluit voor jezelf kunt verdedigen".

'Gepaste beloning'

De raad van commissarissen van ABN Amro is niet van plan terug te komen van het besluit om de bestuursleden 100.000 euro salarisverhoging te geven. Dat blijkt uit een memo dat in handen is van RTLZ. "De beloning van de leden van de Raad van Bestuur is gepast en redelijk in vergelijking met andere banken en andere vergelijkbare bedrijven", staat in de memo. 

STER reclame