Jihadverdachte Azzedine C. (met microfoon) eind juli bij een demonstratie in Den Haag
Aangepast

Van Aartsen over Haagse aanpak van jihadisten

  • Gert Janssen

    verslaggever

  • Gert Janssen

    verslaggever

Van alle Nederlandse steden heeft Den Haag de meeste jihadisten die zijn vertrokken naar Syrië of Irak. Ook heeft de stad relatief veel mensen binnen de gemeentegrenzen die zijn teruggekeerd uit jihadgebieden.

Volgens de AIVD zijn uit Nederland in totaal 180 jihadisten naar Irak en Syrië gereisd. Daarvan zijn er ongeveer 35 teruggekeerd en 27 overleden. Een groot aantal komt uit Den Haag. Meer dan een kwart, 46 jihadisten, vertrokken uit Den Haag. Tien Haagse jihadisten zijn teruggekeerd, 12 zijn er omgekomen. En het aantal jihadisten uit Den Haag groeit nog steeds: met 40 procent in de laatste vier maanden.

Tussen de 15 en 20 jihadisten zijn in Den Haag tegengehouden voor vertrek. Van 6 mensen is het paspoort afgepakt. Ongeveer 10 tot 30 mensen vormen de harde kern, die door de politie in de gaten wordt gehouden.

In Nieuwsuur is vanavond de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te gast. Hij licht de nieuwste cijfers en de aanpak van het jihadisme in zijn stad toe.

Harde kern

Nederlandse jihadisten vertrekken in het geheim en laten bij terugkeer weinig los. Inlichtingendienst AIVD doet volop onderzoek naar radicaliserende jongeren.

De Haagse aanpak van Nederlandse jihadisten

Ronselen

Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit de Haagse Schilderswijk is volgens Justitie een van de leiders van de IS-aanhangers in Nederland en een spin in het Haagse jihadistische netwerk. Hij was een van de sprekers tijdens een pro-IS-demonstratie in de Schilderswijk in juli vorig jaar.

Moussa werd in augustus opgepakt in Duitsland op verdenking van het ronselen van jongeren voor de jihad. Hij sprak zich eerder in Nieuwsuur uit als IS-sympathisant.

Speciaal voor de aanpak van jihadistische netwerken heeft Den Haag inmiddels een bijzondere structuur opgezet. In het zogeheten Veiligheidshuis bespreken de gemeente, politie en justitie en andere partijen individuele gevallen en trekken zo veel mogelijk één lijn. Zo bepalen de betrokken instanties of er een harde aanpak nodig is, en of strafrechtelijk optreden noodzakelijk is. Of dat zachte maatregelen meer kans van slagen hebben, bijvoorbeeld het inschakelen van ouders of familie.

Een groot aantal vertegenwoordigers uit andere Europese hoofdsteden is al in Den Haag op bezoek geweest. Er is veel buitenlandse interesse voor de Haagse aanpak.

Jihadstrijder Soufian uit Den Haag
De 126 jihadisten waar we bang voor zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl