Woede over loonsverhoging topbestuurders ABN-Amro en ING

De top van de ABN-Amro heeft vorig jaar een salarisverhoging van honderdduizend euro gekregen. De lonen zijn met 17 procent gestegen naar 707.500 euro. Gisteren werd al bekend dat ook de ING hun bestuursvoorzitter een verhoging van 28 procent wil geven. Zijn vaste salaris zou dan stijgen naar 1,63 miljoen euro. Bij de vakbonden leidt dat tot stevige discussie.

Vanavond in Nieuwsuur Henk Breukink, commissaris van de ING Groep, Reinier Castelein, voorzitter van de vakbond De Unie en Chris de Groot, headhunter voor de financiële sector.

Woede over loonsverhoging top ABN-Amro en ING

Bonussen

Bij de ABN-Amro bleef alleen het loon van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gelijk. De voormalige minister van Financiën krijgt opnieuw 759.375 euro. Voor de meeste andere ABN-Amro-medewerkers is het salarisbeleid versoberd.

Bij de ING zegt het beloningscomité dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds 2009. Toen deed de bank voor de tweede keer een beroep op hulp van de overheid. Nu de ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank weer bonussen uitkeren.

Vakbonden

De vakbonden zijn woedend. CNV zei gisteren in een reactie dat "de top van ING zichzelf weer ouderwets goed beloont. Schaamteloos is het. De graaicultuur lijkt terug van weggeweest."

De bond roept minister Dijsselbloem op om in actie te komen: "Alsof er niets is gebeurd. Alsof er geen financiële crisis is geweest. Alsof er geen massaontslagen zijn gevallen. Alsof er geen maatschappelijke verontwaardiging is geweest over het gedrag van bankiers. Dat maakt deze stijgingen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", aldus Ike Wiersinga van de CNV Dienstenbond.

'Sprinkhanengedrag'

Vakbond De Unie spreekt van "sprinkhanengedrag" bij ABN Amro en wijst erop dat er de afgelopen jaren veel personeel is ontslagen en de lonen niet zijn gestegen.

De bank verwerpt de kritiek van de bonden. "In onze sector zitten de salarissen aan de lage kant. De wet staat toe de lonen van de raad van bestuur te verhogen met maximaal 20 procent. Wij doen dit met 16,7 procent", aldus een woordvoerder van de ABN-Amro. In 2015 worden de lonen niet verder verhoogd.

Voorganger

Minister Dijsselbloem is niet blij met de salarisverhoging voor de top van ABN-Amro. "Mijn morele opvatting is dat dit slecht te begrijpen is in een tijd waarin het nog zo zwaar is, waarin er nog banen verloren gaan in de bankwereld en waarin we vinden dat er nog herstel moet plaatsvinden", liet hij vandaag weten.

De minister van Financiën kan niets meer aan het besluit doen, zegt hij. Het vloeit voort uit een wetswijziging uit 2012 waarmee zijn voorganger en de Tweede Kamer hebben ingestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl