1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

Kan de PvdA het tij nog keren?

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

Voor de coalitie is het woensdag erop of eronder: halen VVD en PvdA samen met de drie constructieve partijen een meerderheid in de Eerste Kamer?

De PvdA staat er niet goed voor in de peilingen en doet er in dit laatste weekend alles aan om het tij nog te keren. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 heeft de partij 38 zetels gehaald. In de Politieke Barometer staat de PvdA nu op 15 zetels.

In Nieuwsuur is vanavond PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman te gast.

Kan de PvdA het tij keren?

Gevolgen

Premier Mark Rutte is op campagne in Amstelveen. Ondanks de gebeurtenissen van de afgelopen weken - het opstappen van de twee VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven en het vertrek van Kamerlid Mark Verheijen - ondervindt de VVD daar in de laatste Politieke Barometer van nog geen nadelige gevolgen van.

PvdA-fractievoorzitter van Diederik Samsom gaat samen met vicepremier Lodewijk Asscher, lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth en de lijsttrekker van Noord Holland op bezoek in Amsterdam.

Op zoek naar steun

Komende woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De statenleden die dan gekozen worden, kiezen eind mei de nieuwe Eerste Kamer. Voor het kabinet hangt er daarom veel van de verkiezingen af: als het kabinet geen meerderheid haalt met de drie constructieve partijen: D66, CU en SGP, dan zal het kabinet op zoek moeten naar steun van andere partijen.

Zo denkt premier Rutte bijvoorbeeld aan het CDA. Maar of de PvdA daar blij mee is?

  • SP, alternatief voor kwakkelende PvdA?
  • Hebben de gedoogpartijen er nog zin in?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl