Nieuwsuur
ANP

Als het aan de SP ligt komt er snel een einde aan het kabinet-Rutte. 'Reken af' is het motto van hun verkiezingscampagne, maar daar lijken nog niet zoveel mensen zin in te hebben. De SP doet het niet goed in de peilingen en profiteert minder dan verwacht van het verlies van concurrent PvdA.

Vanavond in Nieuwsuur is SP-leider Emile Roemer te gast.

Volgens Peter Kanne van onderzoeksbureau I & O Research heeft de SP een potentieel van 40 procent van het electoraat. Kanne noemt de politiek van de SP links als het gaat om inkomenspolitiek en conservatief over culturele thema’s als immigratie. Dat zou veel kiezers moeten aanspreken. 

Trend

Toch lukt het de partij niet om afstand te nemen van de PvdA. Van de kiezers die de PvdA verliest, gaat 10 procent naar de SP, maar ook 10 procent naar D66. Oud-partijleider Jan Marijnissen denkt dat de toegenomen individualisering ertoe leidt dat de linkse partijen samen minder kiezers trekken.

Tussen 1994 - toen de SP voor het eerst in de Tweede Kamer kwam - en 2014, de laatste verkiezingen, is de trend dat de SP groter wordt en de PvdA kleiner. Uitzonderingen waren de jaren 2006 en 2012, toen de PvdA onder leiding van respectievelijk Wouder Bos en Diederik Samsom uitzonderlijk goed scoorden.

In 2014 werd de SP, bij de Europese verkiezingen voor het eerst groter dan de PvdA. Een "psychologisch belangrijk moment", vindt Jan Marijnissen. De oud-partijleider en voorzitter van de partij hoopt dat deze trend zich volgende week woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen voortzet.

Marijnissen waarschuwt wel voor de gevolgen van het meebesturen. In veel grote steden en in de provincies Brabant en Zuid-Holland levert de SP wethouders en gedeputeerden.

Doodskus

In Nieuwsuur tonen VVD-bestuurders zich enthousiast over de samenwerking met de SP. Martijn van Gruijthuijsen, vice-fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten: "We hebben een goed liberaal bestuursakkoord kunnen vormen. Afspraak is afspraak bij de SP, dat is goed bevallen. De SP is ondernemender geworden in Brabant, dat vinden wij mooi."

Eric van de Burg, VVD-wethouder in Amsterdam noemt de samenwerking met de SP "eerder uitstekend dan goed". Jan Marijnissen is op zijn hoede voor deze 'doodskus' van de VVD. "Daar moeten we wel voor uitkijken."

Ondertussen voert de SP campagne in de provincies voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week. Nico Heijmans, lijsttrekker in Noord-Brabant deelt folders uit met het SP-motto 'Reken af!', en dat terwijl de SP zelf in het provinciebestuur zit.

Landelijke verkiezingen

Heijmans zegt daarover: "Ik heb op geen enkel moment de illusie dat Provinciale Statenverkiezingen een afrekening zijn met provinciale politici. Niemand kent ons. Dus de provinciale verkiezingen zijn voor een groot gedeelte landelijke verkiezingen omdat ook de Eerste Kamer gekozen wordt. Dus: Reken af met het kabinet, niet met de provincie." 

STER reclame