ANP

Cees H.: maak mijn deal met Teeven maar openbaar

Cees H. heeft geen bezwaar tegen het openbaar maken van de deal tussen hem en het Openbaar Ministerie. Na anderhalf jaar kreeg Nieuwsuur Cees H. eindelijk kort te spreken.

H. zegt vanavond in een gesprek met Nieuwsuurverslaggever Bas Haan dat hij niets te verbergen heeft en dat hij geen tegenprestatie heeft geleverd voor de 4,7 miljoen gulden die hij kreeg.

Cees H.: maak mijn deal met Teeven maar openbaar

Prijsgeven

Op de vraag of oud-staatssecretaris Teeven, die de deal met H. in 2000 sloot als officier van justitie, details mag prijsgeven antwoordt H.: "Hij mag het van mij zeggen. Ik weet wat er is afgesproken". Teeven heeft nu nog een geheimhoudingsplicht.

Bas Haan sprak vanavond telefonisch met H. Die had nog niet gereageerd op de ophef die ontstond over de deal en het bedrag dat daarmee was gemoeid. De zaak kostte Teeven en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteravond de kop.

Cees H.: wil niet worden afgeschilderd als informant

De veroordeelde drugscrimineel H. treedt nu naar buiten omdat hij niet wil worden afgeschilderd als informant van justitie. "Dat wil ik uit de wereld hebben", zegt hij. " Ik ben de enige Nederlander die zes jaar in zijn eentje in de EBI heeft gezeten, ik heb mijn ouders verloren, ik mocht niet naar de begrafenis van mijn ouders. Ik heb een hekel aan justitie. ik zou nooit meewerken."

Vandaag meldde onder meer De Telegraaf dat H. informatie had doorgespeeld over Johan V., ook wel bekend als De Hakkelaar. "Ik heb nooit een verklaring over iemand afgegeven", zegt H. "Anders had ik er nooit aan meegewerkt."

Geheimhouding

Cees H. zegt dat hij blij en verrast was met de deal. "Ik was blij dat ik eindelijk naar huis kon. Dat ik dat geld terugkreeg, daar is niet eens over gesproken. Ik zou een boete krijgen van 750.000 gulden. En dat ik dat geld later terug kreeg was echt een verrassing voor mij."

"Ik was elke dag in het nieuws. Ik was die man van 500 miljoen, ik was de Nederlandse Escobar. Het zou een schande zijn als bekend werd dat ik mijn geld terug heb. Daarom is die deal zo gesloten, daarom was er ook een geheimhouding. Dat niet heel Nederland op zijn kop zou staan. Zoals nu."

Radar

Cees H. wilde niet dat zijn advocaten het bedrag later openbaar maakten. "Ik had geen zin in publiciteit. Dan wordt er weer een hele zaak opgerakeld. Heb ik helemaal geen trek in. Ik ben altijd onder de radar gebleven. Ik zit nu ver boven de radar", aldus Cees H., die in het buitenland verblijft.

Over de deal zegt hij dat hij tevreden is. "Natuurlijk. De gemiddelde Nederlander zou er ook blij mee zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl