Bondskanselier Angela Merkel en premier Matteo Renzi
Aangepast

Italië, het andere zorgenkind van Europa

Alle ogen zijn gericht op Griekenland, maar ook de economische situatie van Italië is zorgelijk: een veel te hoge staatsschuld, een economie die stilstaat en er zijn nauwelijks hervormingen. Als Italië wankelt, heeft dat vergaande consequenties. "Als Italië niest, vat de hele eurozone kou."

De economische problemen van Italië zijn talrijk en hardnekkig. Zo is het relatief moeilijk om een bedrijf te starten en om vervolgens ook succes te boeken. Terwijl in de rest van de eurozone bedrijven beter presenteren, gaan in Italië juist steeds meer bedrijven failliet. De verouderde industrieën kunnen niet concurreren met het buitenland.

Europacorrespondent Saskia Dekkers was in de regio Lombardije, waar de crisis overal zichtbaar is.

Italië, het andere zorgenkind van Europa

Geen leningen

Vakbondsbestuurder Raffaele Salvatoini is triest over de teloorgang van de linnen- en hennepindustrie in Lombardije. "In het hele gebied werkten meer dan tienduizend mensen in de fabrieken. Nu werken hier nog maar dertig mensen."

Twee ontslagen arbeiders begonnen in een failliete textielfabriek een nieuw bedrijfje, genaamd Filo di Fate. Maar ook dit bedrijf wankelt, ook al draaien de dertien werknemers overuren. De banken geven geen leningen en de stroperige bureaucratie houdt alle vernieuwing tegen.

Zwaard van Damocles

De economie van Italië groeit dit jaar met een magere 0,6 procent, aldus de Europese Commissie. Het zou de eerste keer in vier jaar zijn dat er überhaupt groei is in het land. Kijkend naar de lange termijn zijn de cijfers nog somberder: in 16 jaar tijd is de economie 4 procent gegroeid, net zo weinig als die van Griekenland. Het is een schril contrast met de 32 procent groei van Spanje sinds 1999.

De Italiaanse staatsschuld is de op een na hoogste van Europa: 133 procent in 2015. De rente op die schuld is sterk gedaald na ingrepen van de Europese Centrale Bank, maar als de rente gaat stijgen, kan de schuldenlast snel toenemen.

De Belgische econoom Paul de Grauwe is bezorgd over de combinatie van economische stilstand en de enorme staatsschuld. "Uiteindelijk kan een land slechts uit de schulden komen als er voldoende groei is. Als dat niet het geval is, blijft die schuld als een zwaard van Damocles hangen boven het land.”

Onze berichtgeving over de Italiaanse crisis blijft niet onopgemerkt. Nieuwsuur haalt een regionale krant.

Sprankje hoop

Er gloort een sprankje hoop voor het land. De regering van premier Matteo Renzi voerde onlangs twee arbeidsmarkthervormingen door om het makkelijker te maken voor jongeren om de vastgeroeste arbeidsmarkt te betreden. En de Europese Commissie tikte Italië niet op de vingers voor het te hoge tekort, vanwege de slechte economische omstandigheden.

Nieuwsuur spreekt met de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan. Zijn ministerie wil het economische imago van Italië verbeteren. Hij is daarom een Twittercampagne gestart: Pride and Prejudice.

Minister heeft weer vertrouwen in Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl