Mark Verheijen

Verheijen stapt op na oordeel integriteitscommissie

VVD'er Mark Verheijen stapt op als Tweede Kamerlid na een kritisch rapport van de integriteitscommissie van zijn partij. Hij kwam onder vuur te liggen na beschuldigingen over verkeerde declaraties. Het oordeel van de commissie was voor Verheijen de druppel die de emmer deed overlopen.

Een interne commissie onder leiding van Raad van State-lid Jan-Kees Wiebenga heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de integriteit van Verheijen. Die concludeert vandaag dat de VVD'er heeft gehandeld in strijd met het "integriteitskader" van de partij.

In Nieuwsuur de reacties uit Den Haag op het vertrek van Verheijen. Ook een gesprek met de Limburgse oud-wethouder Jos van Rey.

Verheijen stapt op na oordeel integriteitscommissie

Dure wijn

In het rapport schrijft de commissie dat Verheijen zeker drie keer de fout in is gegaan. Het gaat declaraties voor reiskosten en een diner op een vastgoedbeurs waarbij prijzige wijn werd besteld: flessen van 127 euro per stuk. "Deze uitgaven zijn deels in de strijd met de terughoudendheid die gepast is bij het in rekening brengen van uitgaven."

De commissie denkt dat er nog meer kwesties gaan spelen, waaronder de rol van Verheijen bij de bouw van een nieuwe bioscoop en een VVD-feestje op de Floriade. "Die kwesties werpen hun schaduw vooruit en zullen in verband met de ontstane dynamiek in de beoordeling moeten worden meegenomen."

"Pijn in het hart"

Volgens Verheijen kan een Kamerlid alleen functioneren als zijn integriteit niet ter discussie staat. Daarom zegt hij in een verklaring geen andere keuze te hebben dan op te stappen. "Ik doe het met pijn in het hart, maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is."

Hij zegt dat hij zich niet herkent in de beeldvorming is ontstaan en dat die hem diep raakt. "Dat ik de VVD, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad, spijt mij zeer." Verheijen was vanaf september 2012 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij gedeputeerde van Limburg.

"Logisch besluit"

VVD-partijleider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemen het vertrek van Verheijen nu onvermijdelijk. Eerder zei Rutte dat hij de zaak rond de declaraties van zijn partijgenoot "erg opgeblazen" vond. Vandaag zegt hij dat hij spijt heeft dat hij zich nog voor het integriteitsonderzoek over de kwestie heeft uitgelaten. "De commissie had eerder ingeschakeld moeten worden en ik had mij moeten onthouden van commentaar."

Ook Zijlstra vindt nu dat hij zijn eerste reactie op de zaak beter voor zichzelf had kunnen houden. Toch vindt hij dat je als leidinggevende in eerste instantie achter je mensen moet gaan staan "als feiten en suggesties nog door elkaar lopen". Hij noemt het opstappen van Verheijen een "logisch besluit", maar ook een "persoonlijk drama" voor de politicus.

Corruptie

Het onderzoek naar de integriteit van Verheijen was de eerste klus van de VVD-integriteitscommissie. De commissie werd in mei 2013 ingesteld op een VVD-congres in Maarssen. Het jaar daarvoor was de partij onder vuur komen liggen vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar Jos van Rey. Hij stapte uiteindelijk op als wethouder van Roermond en stopte als Eerste Kamerlid.

Eerder al kwam Ton Hooijmaijers in de problemen toen hij werd beschuldigd van corruptie in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel. In januari 2013 heeft Hooijmaijers zijn lidmaatschap opgezegd.

Ook speelde er een zaak rond Kamerlid Johan Houwers. Hij maakte zich volgens het OM schuldig aan corruptie "op een ongekende schaal". Houwers was sinds 1976 actief voor de VVD, onder meer als gemeenteraadslid van Winterswijk en Statenlid in de provincie Gelderland. In juli 2013 trad hij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl