Man troost vrouw van gesneuvelde Israëlische militair

Israël waarschuwt Europa voor islamitische terreur

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

Israël volgt de terreuraanslagen in Europa op de voet. Vooral omdat er Joodse slachtoffers vallen, maar ook omdat de daders moslim zijn.

Zo vaak hoor je hier in Israël: ‘wij zeiden het al, maar jullie willen niet luisteren, de islam is een gevaar.’ Waarmee ze bedoelen: Europa zal net als wij te maken krijgen met radicaal-islamitische terreur, het is alleen maar een kwestie van tijd.

Israël waarschuwt Europa voor islamitische terreur

Yaacov Amidror, voormalig nationaal-veiligheidsadviseur van premier Benjamin Netanyahu, heeft een uitgesproken visie op wat Europa te doen staat. "Ontken niet langer wat het probleem is, negeer het niet. Europa heeft dat uit politieke correctheid al te lang gedaan. Identificeer het probleem. Dat is stap 1."

Focus

Amidror is een uitgesproken man, en uitgesproken rechts. Maar zijn kijk op Europa wordt in Israël breed gedeeld. "Het is waar dat niet alle moslims terroristen zijn. Maar het is ook waar dat bijna alle terroristen moslims zijn."

Pas als je erkent waar de dreiging vandaan komt, zegt Amidror, kun je de noodzakelijke maatregelen nemen. De Europese inlichtingendiensten moeten volgens hem veel duidelijker keuzes maken. "Ze moeten bereid zijn bepaalde groepen en mensen te 'labelen' en daar hun focus op te richten."

Ook zouden Europese landen preventieve arrestaties - ook wel 'administratieve detentie' - wettelijk mogelijk moeten maken. Sommige landen kennen dat al, maar veel landen, waaronder Nederland, niet. Het betekent dat iemand alleen al bij het spreken over een aanslag opgepakt kan worden en zonder aanklacht, zonder proces voor lange tijd vastgezet kan worden.

In Israël zaten vorig jaar bijna vijfhonderd Palestijnen in administratieve detentie.

Anti-terreuraanpak

Dat er in een Europa geen militaire bezetting is en geen nederzettingen bestaan in bezet gebied, en dat elke burger dezelfde rechten heeft, speelt volgens velen die in Israël in de veiligheidssector werken geen rol.

"Het probleem is niet de de bezetting, het probleem zijn de radicale fanatici. Een aanslag in Jeruzalem, Parijs of België - het gaat overal om religieuze fanatici. Dat heeft met de bezetting niks te maken", zegt Nadav Kalmar, directeur van de Security and Protection Training School 'Elite'.

Deze school voor beveiligers in Herzeliya traint elke dag twee- tot driehonderd studenten. Want dat is de derde poot in de Israëlische anti-terreuraanpak Naast een omvangrijke en geavanceerde inlichtingensector en ruime wettelijke mogelijkheden heeft het land veel goed getrainde mankracht op straat. Maar liefst 65.000 mensen werken in Israël bij private beveiligingsbedrijven.

Beschermen

Nof Yam is zo’n bedrijf. Ze hebben 1500 bewakers overal in het land: bij energiecentrales, winkelcentra, scholen, kantoorgebouwen en ook in de nederzettingen. "In Israël heeft de beveiliging zich zo ontwikkeld dat aanslagen vrijwel niet meer in een gebouw kunnen plaatsvinden, maar alleen nog buiten. Je kunt niet de hele straat beschermen, maar wel alle plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Je kunt ervoor zorgen dat er veel minder slachtoffers vallen", zegt directeur Shmulik Shalev.

Bij het grote winkelcentrum in Netanya geeft Shalev een voorbeeld van die beveiliging in de praktijk. "Er waren hier de afgelopen jaren twee pogingen tot een aanslag. De eerste dader werd midden op straat al gespot en blies zichzelf daar op. Er vielen geen doden. De tweede dader kwam tot aan het poortje bij de ingang. De bewaker hield hem tegen. Hij blies zichzelf op. De bewaker werd gedood."

Denen verwerken aanslag

Zo voorkwam hij tientallen slachtoffers. "Het is geen ongevaarlijk beroep, je moet met je eigen leven anderen beschermen. Dat is wat we doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl