Nieuwsuur
AFP

De man die gisteren en afgelopen nacht aanslagen pleegde in Kopenhagen blijkt een 22-jarige Deen te zijn en een bekende van de Deense politie. Zijn naam is inmiddels door de politie vrijgegeven. Omar Abdel Hamid El Hussein is twee weken geleden vrijgelaten uit de gevangenis, zo melden Deense media. Hij was een bekende van de politie, onder meer vanwege verboden wapenbezit en geweldsdelicten.

De politie is ervan overtuigd dat Omar Abdel Hamid El Hussein die vanmorgen door agenten is doodgeschoten, de aanslagpleger is. Hij droeg pistolen bij zich en de politie heeft ook een "lang wapen" gevonden dat mogelijk is gebruikt bij de aanslagen.

In Nieuwsuur een gesprek met Deense cartoonist Kurt Westergaard en Morten Skjoldager,  journalist, gespecialiseerd in terrorisme van het Deense dagblad Politiken. 

Kopenhagen zoekt verklaring aanslagen

Inlichtingendienst

De dader schoot zowel in het café in Kopenhagen, gistermiddag, als vannacht bij de synagoge met een automatisch wapen. De inlichtingendienst weet inmiddels ook dat Omar Abdel Hamid El Hussein. "tot zijn daden kwam door de aanslagen in Parijs". Daar pleegden moslimextremisten begin januari twee aanslagen, op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op een koosjere supermarkt. 

De man die toesloeg in Kopenhagen zou ook in het bezit zijn geweest van militant-islamitisch propagandamateriaal, bijvoorbeeld van Islamitische Staat. Hoewel de politie de man in de gaten hield, zei de hoofdinspecteur van politie niet te weten of hij ook heeft gevochten in Syrië of Irak. 

Geen aanwijzingen 

Denen moeten er rekening mee houden dat ze vaker geconfronteerd kunnen worden met zulke gebeurtenissen, die kort van tevoren zijn gepland en waarvoor dus geen aanwijzingen vooraf zijn, aldus de politiechef. Het is voor de politie en de veiligheidsdienst erg lastig werken, zei hij. "Het vraagt extreem veel van ons." De komende tijd zal er in Kopenhagen veel politie op straat zijn.

Het is belangrijk dat wij in deze moeilijke situatie saamhorig zijn en de waarden beschermen waar Denemarken op is gebouwd.

Koningin Margrethe II van Denemarken

Eendracht

De Deense koningin Margrethe II heeft de Denen vandaag opgeroepen tot eendracht na de twee aanslagen in Kopenhagen. ,,Het is belangrijk dat wij in deze moeilijke situatie saamhorig zijn en de waarden beschermen waar Denemarken op is gebouwd'', zei de vorstin volgens het Deense persbureau Ritzau. 

STER reclame