De Mexicaanse badplaats Acapulco

Acapulco heeft zijn glans verloren

De beroemdste badplaats ter wereld wordt geplaagd door geweld. Acapulco, aan de Mexicaanse westkust, was ooit een trekpleister voor de internationale jetset en trok talloze beroemdheden. Tegenwoordig is Acapulco de gevaarlijkste stad van het land en komen er steeds minder toeristen.

Acapulco heeft glans verloren

Rotsduikers

Alejandro is een van de clavadistas van La Quebrada: een rotsduiker. Hij en zijn vrienden duiken van 35 meter hoogte de zee in. Al decennialang trekken de rotsduikers hordes toeristen. Ze zijn voor Acapulco wat de Eiffeltoren is voor Parijs.

In zijn film ‘Fun in Acapulco’ duikt de Amerikaanse rocklegende Elvis Presley van de rotsen naar beneden, sportmerken maakten er talloze reclamespots.

"Ik ben nog gefilmd voor een sportschoenenmerk", zegt Alejandro trots. Duiken is zijn passie, maar het is ook een belangrijke bron van inkomsten voor hem en zijn familie. Van het geld dat de twintiger verdient, kunnen hij en zijn broers studeren. "Maar ik neem tegenwoordig veel minder geld mee terug naar huis", verzucht hij.

"Acapulco is compleet afhankelijk van het toerisme", zegt de manager van een beroemd hotel aan de boulevard van Acapulco. "Als er geen toeristen komen, is er geen werk voor de barman of de belboy, zijn er ook minder klanten in de restaurants, minder taxiritjes of kleren die gewassen moeten worden. Het is een keten." Elvia Zavala vertelt dat er vandaag maar een handjevol gasten in haar hotel verblijven. "Tien kamers zijn bezet. Van de 506 die we hier hebben. Het is zo verdrietig."

Drugskartels

Acapulco kampt al jaren met een teruglopende hoeveelheid buitenlandse toeristen. Die schrikken van al het nieuws over het geweld in Mexico. Sinds het begin van de drugsoorlog in 2006 nam het aantal buitenlandse toeristen in het land met ongeveer een kwart af. Vooral Acapulco, voor veel mensen synoniem met het toerisme in Mexico, werd hard geraakt. De havenstad is ook een strategisch punt voor drugskartels, die strijden om de macht in de stad.

Het is niet meer de stad van Elvis Presley en Johnny Weismuller. Ze zeggen dat zelfs Sylvester Stallone zijn huis hier te koop heeft gezet.

Alejandro, rotsduiker in Acapulco

"In 2011 was het ook echt erg hier in de stad", zegt mevrouw Zavala. "Je kon nauwelijks de straat op, het was zelfs op de boulevard levensgevaarlijk. Maar dat was maar een paar maanden zo, nu is het veel veiliger." Toch is er nog steeds veel geweld in de stad. Acapulco is op dit moment de gevaarlijkste stad van het land en staat in de top drie van gevaarlijkste steden ter wereld, na San Pedro Sula in Honduras en Caracas in Venezuela.

Vermiste studenten

"We waren net aan het herstellen van die afgrijselijke jaren. 2014 leek een uitstekend jaar te worden. En toen, in september, kwamen die studenten in het nieuws." Mevrouw Zavala doelt op de 43 vermiste studenten van de plattelandsschool van Ayotzinapa.

Die werden in de nacht van 26 op 27 september aangevallen door lokale politie agenten. Zes studenten werden doodgeschoten, elf raakten gewond en 43 anderen werden door de agenten meegenomen. Ze zijn nog steeds vermist. Het gebeurde niet ver van Acapulco, in dezelfde gevaarlijke deelstaat Guerrero.

"Daarvan schrikken vooral de buitenlanders", zegt de hotelmanager. "Die kwamen toch al niet. De Mexicaanse toeristen, die bleven altijd komen. Die weten hoe het echt zit, die snappen dat het geweld zich concentreert in de buitenwijken van de stad, ver van het strand. Maar vanwege die verdwijning gingen boze studenten de straat op. Ze bezetten heel vaak de snelweg van Mexico Stad naar Acapulco. Daar hebben wij last van: de mensen hebben er geen zin in om uren vast te staan op de snelweg. Dus regende het annuleringen."

Veiligheidstroepen

De regering stuurde duizenden militairen en federale agenten naar de stad. In het hoogseizoen, de kerstvakantie, waren er nauwelijks protesten van boze studenten. De veiligheidstroepen konden niet voorkomen dat er in december 2014 meer dan vijftig mensen werden vermoord in Acapulco. Maar in het toeristische centrum bleef het rustig en even zaten de hotels weer vol.

"Toch was 2014 niet het keerpunt waar we op hadden gehoopt. In plaats van herstel zagen we een crisis van ongekende omvang", zegt mevrouw Zavala. De bezettingsgraad van hotels in de badplaats was gemiddeld 39 procent.

Zelfs de grote reclamebureau’s blijven weg, merkte ook Alejandro, de rotsduiker. De filmploeg van de NOS is de eerste buitenlandse cameraploeg deze maand. Alejandro is al op zoek naar een andere baan, want hij heeft het geld hard nodig. "Acapulco heeft zijn glans verloren", verzucht de tengere rotsduiker. "Dit is niet meer de stad van Elvis Presley en Johnny Weismuller. Ze zeggen dat zelfs Sylvester Stallone zijn huis hier te koop heeft gezet."

 • Nieuwsuur
  Rotsduiker Alejandro
 • Nieuwsuur
  Alejandro
 • Nieuwsuur
  De rotsduikers van Acapulco
 • AFP
  Demonstranten in Acapulco

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl