Nieuwsuur
Rudy Bouma / Nieuwsuur

Terwijl in Minsk wordt onderhandeld over een vredesplan, lijkt in Oost-Oekraine de strijd alleen maar op te laaien. De schaarse ziekenhuizen die nog open zijn kunnen de stroom slachtoffers nauwelijks aan.

Verslaggever Rudy Bouma en cameraman Roel van Hees liepen mee met artsen in Gorlovka, in de buurt van Donetsk, waar voortdurend gewonde rebellen aankomen.

'We geven geen ruk om die afspraken'

Sergei: "Twee raketten raakten mijn tank. Ik werd naar buiten geslingerd en heb nu een hersenbeschadiging." Uit de voet van voormalig profvoetballer Igor druipt bloed, de voet is doorboord door scherven. "Onze divisiecommandant is omgekomen. We vinden het vreselijk, want hij was nog erg jong."

Artsen gevlucht

Volgens Michael Roesch van Artsen zonder Grenzen is meer dan de helft van de artsen in de regio gevlucht en is er een chronisch tekort aan medicijnen en hulpmiddelen, mede doordat de Oekraïense overheid geen noodtransporten toestaat.

We hebben geen staakt-het-vuren nodig. Of ze vertrekken of we gooien ze eruit.

Rebel in Oost-Oekraïne

Ook burgers raken gewond. Gisteren werd een gebouw in het centrum van Gorlovka getroffen. Een vrouw: "Ons huis werd geraakt. Mijn vader is verlamd en ik probeerde mijn ouders weg te leiden, maar werd geraakt door scherven. Het ging door een zenuw heen en ik brak mijn botten. Ik heb ook twee stukken scherf in mijn buik en een in mijn been."

Volgens Roesch zijn de patienten ook in het ziekenhuis hun leven niet zeker. De OK werd daarom al verplaatst van de 7e etage naar de begane grond.

Er wordt een gewonde Oekraïense krijgsgevangene binnengebracht in het ziekenhuis. Hij krijgt een donderpreek van een rebel: "Je hebt expres op burgers geschoten, ik heb al jouw doelen op jouw kaarten gezien."

Allemaal leugens

Met de vredesonderhandelingen in Minsk hebben de patiënten in het ziekenhuis weinig op. Rebel Sergei: "Die gesprekken leveren niets op, ze blijven op ons schieten."

Een andere rebel: "We geven geen ruk om die afspraken. Het zijn allemaal leugens. We hebben geen staakt-het-vuren nodig. Of ze vertrekken of we gooien ze eruit."

Vanavond in Nieuwsuur is het verslag van Rudy Bouma en Roel van Hees te zien. NPO 2, om 22.00 uur.

STER reclame