Nieuwsuur
Nieuwsuur

En weer veroveren de pro-Russische rebellen dit weekend terrein in Oost-Oekraïne. Verschillende dorpen zijn ingenomen. Het dorpje Nikishino lag maandenlang midden in het kruisvuur; het Oekraïense leger beheerste het ene deel, de rebellen het andere deel. 

Verwoest dorp

Maar de rebellen hebben de slag uiteindelijk gewonnen. Geen huis is door de strijd ongeschonden gebleven. Van de duizend inwoners is praktisch iedereen gevlucht. Het dorp telt nog een paar gezinnen die in hun verwoeste dorp zijn achtergebleven dat vlakbij de rampplek ligt van vlucht MH17. De Nieuwsuurploeg vond er nog wrakstukken. Sommige mensen bivakkeren al maanden in hun kelder.

Vanavond een reportage van Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma, producer Lilia Ivaschenko en camerman Roel van Hees vanuit het dorpje Nikishino.

Kaart van het gebied Nieuwsuur

De onderhandelingen die Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande woensdag zullen hervatten in Minsk zijn gebaseerd op het eerdere akkoord van Minsk uit september, maar dat staakt-het-vuren hield geen stand. 

In dat akkoord werd de rebellen autonomie beloofd in hun gebied. Maar inmiddels hebben ze veel meer terrein in handen. Nog meer gebied opgeven in ruil voor vrede is voor de Oekraïense president Petro Porosjenko onbespreekbaar. De gebiedsgrenzen in het eerdere akkoord zijn volgens hem leidraad.

De politici kunnen misschien een akkoord bereiken, maar wij rebellen geven geen land weg waar ons bloed is vergoten.

Leonid Boroda, rebel

De pro Russische rebellen hebben nu ook de plaats Debaltsevo omsingeld, de burgers zijn geëvacueerd, maar het Oekraïense leger houdt voorlopig nog stand.

Russisch konvooi

En terwijl de vredesonderhandelingen over de strijd nog in volle gang zijn, stuurt Rusland alweer een hulpkonvooi naar het buurland, de dertiende. Het konvooi bestaat uit 170 vrachtwagens.

Net als bij het eerste konvooi van augustus is er nog steeds discussie over de inhoud van de vrachtwagens. De Oekraïense regering vreest dat Rusland militairen en wapens meestuurt. Ook zijn er onbevestigde verhalen dat gesneuvelde Russische militairen vanuit Oekraïne in de trucks worden teruggebracht. 

'Rusland probeert het veiligheidslandschap van Centraal-Europa te wijzigen'

Wereldorde

Rusland ontkent nog steeds dat er Russische troepen meevechten in Oost-Oekraïne. President Vladimir Poetin zei gisteren dat sancties nooit het gewenste effect zullen hebben, al hebben ze wel een negatief effect op de economie van Rusland.

"Moskou zal nooit een wereldorde accepteren die erop uit is de ontwikkeling van Rusland te dwarsbomen", zei de Russische president. 

STER reclame