Tot nu toe heeft het ministerie 2,5 miljoen voorlopige energielabels verstuurd

Nederlands energielabel lijkt op willekeur

Nederland moet, als gevolg van Europese regels, een betrouwbaar energielabel voor woningen invoeren. Maar het label dat de overheid nu aan woningeigenaren toestuurt lijkt eerder een slag in de lucht. Volgens deskundigen is het label amateuristisch en is het de vraag of het wel aan de Europese eisen voldoet.

Oude huizen

Mensen die veel geïnvesteerd hebben in het energiezuinig maken van hun woning, krijgen deze weken toch van de overheid het slechtste label in de bus, label G. De voorlopige energie labels worden bepaald op basis van het bouwjaar van de woning. Een oude woning, hoe goed ook geïsoleerd, krijgt daarom een label dat niets te maken heeft met het werkelijke energieverbruik.

Nederlands energielabel lijkt op willekeur

“Energielabel G. Het slechtste wat je maar kunt hebben; een tochtig hok.”

Max Sipkes, eigenaar woning met energielabel G

Woningbezitter Max Sipkes is het niet eens met het energielabel dat zijn huis heeft gekregen. Hij heeft veel geïnvesteerd in zijn gerenoveerde woning om het huis zo energiezuinig als mogelijk te maken. Toch heeft het huis op basis van het bouwjaar het energielabel G toegewezen gekregen. “Energielabel G. Het slechtste wat je maar kunt hebben; een tochtig hok”, zegt eigenaar Max Sipkes

Regelgeving

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks is het energielabel in strijd met Europese regelgeving. Volgens een EU richtlijn moet de overheid alle woningen die verkocht of verhuurd worden, van een energie label voorzien, zodat kopers weten hoeveel energie een huis verbruikt. Maar dat label zou wel door een onafhankelijke expert moeten worden vastgesteld. GroenLinks heeft de Europese Commissie gevraagd Nederland te dringen met een betere regeling te komen.

Verzet

In de Tweede Kamer is ook veel verzet tegen het energielabel, vooral omdat het burgers opzadelt met veel bureaucratische rompslomp. Nederland moet een energielabel invoeren, omdat de regering anders een miljoenenboete van de EU zou kunnen krijgen. Volgens Kamerleden zou Nederland terug moeten naar Brussel, om daar tegen de EU richtlijn te protesteren. Probleem is alleen dat Nederland zelf in Brussel een voorstander was van de invoering van een richtlijn voor energiezuinige gebouwen. Ook bijna alle Nederlandse Europarlementariërs hebben destijds voor de richtlijn gestemd.

Europarlementarier Bas Eickhout van GroenLinks vindt de opstelling van de Tweede Kamer onbegrijpelijk. “Het meeleven van de Tweede Kamer met de Groningers wier veiligheid in het geding is door de gaswinning is wat hypocriet, als je ziet wat voor kans Nederland hier gemist heeft om minder gas te verstoken voor de verwarming van huizen.” Nederland loopt ondertussen hopeloos achter bij het energiezuinig maken van onze woningvoorraad.

Volgens de Duits Nederlandse architect Thomas Rau kan Nederland, als de politieke wil er is, binnen tien jaar de hele woningvoorraad energie zuinig maken. Rau: “andere landen zijn daarin veel verder. In Zwitserland krijg je niet eens een bouwvergunning als een gebouw niet op zijn minst energie neutraal is.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl