Nieuwsuur
EPA

Deze week zijn alle Nederlandse ambassadeurs even terug in eigen land voor de ambassadeursconferentie. Het thema dit jaar: 'diplomatie in een woelige wereld'. Irak-ambassadeur Jeannette Seppen: "Toen ik begon in Irak was het een post die zich bezighield met handel. Dat is wel veranderd." Nederlandse ambassadeurs werken steeds vaker in door terrorisme geteisterde landen. Hoe doen ze dat?

Nieuwsuur ontmoet de ambassadeurs uit Jemen, Pakistan en Irak, en spreekt met hun over de onrust in de landen waarin zij werken.

Ambassadeurs in door terrorisme geteisterde landen

Onrustig

Irak heeft te maken met de dreiging van IS, in Pakistan is de Taliban actief en in Jemen is vorige week de regering opgestapt nadat Houthi-rebellen het presidentieel paleis in hadden genomen. Het land verkeert sindsdien in een machtsvacuüm

De ambassadeur in Jemen, Aldrik Giervel, beaamt dat het er op dit moment zo onrustig is, dat het vreemd voelt in Nederland te zijn. "Je zou op je eigen schip willen zitten.”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei gisteren tijdens de opening van de ambassadeursconferentie dat behalve de fysieke veiligheid, ook de economische en morele veiligheid van Nederland dreigt te worden aangetast. "Onze waarden staan onder druk door de opkomst van terroristische organisaties zoals ISIS en Boko Haram."

In de war

Het is daarom des te belangrijker dat Nederland helder heeft welke waarden we willen uitdragen, vindt de minister. "Dat is een voorwaarde voor succesvolle diplomatie. Het is onmogelijk om herkenbaar Nederlands buitenlandbeleid te voeren als we binnen Nederland in de war zijn over wat we wereldwijd zouden moeten uitdragen", aldus Koenders. 

Hij riep zijn ambassadeurs dan ook op zoveel mogelijk binding te houden met de Nederlandse samenleving. 

STER reclame