Overstroming Arcen en Velden 1995

Schultz: "Nederlanders moeten zelfredzaam zijn"

Zo snel mogelijk in de auto stappen of op je dak klimmen: wat doe je in het geval van een overstroming? Volgens minister Melanie Schultz van Infrastructuur zouden Nederlanders zich veel meer bewust moeten zijn van de gevaren bij een overstroming. “Mensen kunnen er niet blind vanuit gaan dat de overheid ze kan redden bij een overstroming.”

Minister Melanie Schultz is vanavond te gast om te praten over bestaande overstromingsrisico’s, de aanpak in de regio en om mensen op te roepen meer zelfredzaam te zijn.

Schultz: "Nederlanders moeten zelfredzaam zijn"

Basisveiligheid

Deze maand is het twintig jaar geleden dat er overstromingen waren in Limburg en dat in Rivierenland 250.000 mensen geëvacueerd moesten worden. Aansluitend zijn er verschillende projecten op poten gezet om Nederland veiliger te maken. Zo is recent het nieuwe Deltaplan gepresenteerd. Daarin staat een nieuwe veiligheidsnorm: elke Nederland heeft 1 op 100.000 kans per jaar om te overlijden door een overstroming. De minister en de deltacommissaris noemen dat basisveiligheid.

Ondanks talloze beleidsplannen bleek vorig jaar uit het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de Nederlandse overheid zich wel met overstromingsgevaar bezig houdt, maar dat de gemiddelde Nederlander weinig tot nooit bij de gevaren stilstaat. Volgens de OESO komt dit “awareness-gap” door een relatief hoog vertrouwen in de overheid bij het tegengaan van een ramp.

Daar wil minister Schultz nu iets aan doen. De minister roept Nederlanders op meer zelfredzaam te zijn. “In de Randstad kan maar 15 procent van de mensen geëvacueerd worden ten tijde van een overstroming, het is goed dat mensen dat weten.” Ook wil de minister dat mensen zelf opzoeken hoe hoog het water komt te staan in hun woning. Dat kan via de website www.overstroomik.nl.

Wij weten dat je in het geval van een overstroming niet zomaar naar de winkel kunt. Dus meestal hebben we wat voorraad.

Vic Gremmer, bewoner Werkendam

In de gemeente Werkendam weten de bewoners wel hoe ze zelfredzaam moeten zijn. Sinds de evacuatie van 1995 zijn de rivierdijken versterkt, maar in Werkendam laten ze het water juist bewust binnen. Het huis van Vic Gremmer ligt daardoor in een gebied met een verhoogd overstromingsrisico. “Wij weten dat je in het geval van een overstroming niet zomaar naar de winkel kunt. Dus meestal hebben we wat voorraad.”

Zelfredzaamheid

Machiel de Gelder (SGP), wethouder van de gemeente Werkendam vindt zelfs dat burgers de eerste 72 uur na een overstroming voor zichzelf moeten kunnen zorgen. Bas Kolen van Adviesbureau HKV begrijpt de oproep tot zelfredzaamheid van de minister, maar vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan rampscenario’s. Zijn de veiligheidsregio’s bijvoorbeeld wel voldoende voorbereid op mogelijke evacuaties bij overstromingen? Kolen stelt daarom een APK-keuring voor rampenplannen voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl