Meer dan dertig jaar woedde er in Atjeh een onafhankelijkheidsoorlog. Na de verwoestende tsunami van 2004, kwamen er vredesbesprekingen en in 2005 werd de vrede getekend. Atjeh kreeg geen onafhankelijkheid, maar wel speciale autonomie.
Correspondent Michel Maas spreekt met Irwandi Yusuf, ex-gouveneur van de provincie Atjeh en Pasoor Herman, van de katholieke kerk in Banda.
De regering in Jakarta deed er, om de Atjeërs een plezier te doen, bovendien nog een cadeautje bij: de sharia. De islamitische wetgeving wordt nu stukje bij beetje ingevoerd. In het begin werd nog wat lacherig gedaan over de sharia-politie, maar inmiddels is het bittere ernst. Bij iedere nieuwe wet wordt Atjeh weer een stukje islamitischer.
Katholieken
De nieuwste wet, is voorlopig het hoogtepunt. Zelfs katholieken moeten nu aan de hoofddoekjes. De wet wordt in mei van kracht. Hermanus Sahar is pastoor van de katholieke kerk in Banda. Vraagt zich of moslims kanonieke wetten uit de Bijbel zouden accepteren. "Stel die katholieke wetten zouden door de regering tot algemene wetten worden verheven, denk je dat de moslims dat zouden accepteren? Dat vraag ik je. Geen denken aan. Onmogelijk, toch?"
Bekijk ook
- liveblog
Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd
Welkom in het coronablog van maandag 12 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
Rechtszaak over 'vergeten aanslag' in Dresden waarbij homostel werd aangevallen
Een geradicaliseerde Syriër stak de twee neer. Een van slachtoffers overleefde dat niet.
Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
Hoewel de versoepelingen niet officieel waren aangekondigd, hadden veel mensen gehoopt dat de terrassen en winkels weer open zouden gaan op 21 april. Maar er zijn ook opgeluchte reacties, vanwege de hoge ziekenhuisbezetting.