Een man krijgt stokslagen in de Indonesische provincie Atjeh EPA
Nieuwsuur

Meer dan dertig jaar woedde er in Atjeh een onafhankelijkheidsoorlog. Na de verwoestende tsunami van 2004, kwamen er vredesbesprekingen en in 2005 werd de vrede getekend. Atjeh kreeg geen onafhankelijkheid, maar wel speciale autonomie. 

Correspondent Michel Maas spreekt met Irwandi Yusuf, ex-gouveneur van de provincie Atjeh en Pasoor Herman, van de katholieke kerk in Banda.

De Indonesische sharia

De regering in Jakarta deed er, om de Atjeërs een plezier te doen, bovendien nog een cadeautje bij: de sharia. De islamitische wetgeving wordt nu stukje bij beetje ingevoerd. In het begin werd nog wat lacherig gedaan over de sharia-politie, maar inmiddels is het bittere ernst. Bij iedere nieuwe wet wordt Atjeh weer een stukje islamitischer.

Katholieken

De nieuwste wet, is voorlopig het hoogtepunt. Zelfs katholieken moeten nu aan de hoofddoekjes. De wet wordt in mei van kracht.  Hermanus Sahar is pastoor van de katholieke kerk in Banda. Vraagt zich of moslims kanonieke wetten uit de Bijbel zouden accepteren. "Stel die katholieke wetten zouden door de regering tot algemene wetten worden verheven, denk je dat de moslims dat zouden accepteren? Dat vraag ik je. Geen denken aan. Onmogelijk, toch?"

STER reclame