Avondzon op het Capitool in Washington DC. Amerikanen kiezen een nieuw Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat.

Obama en Republikeinen liggen op ramkoers

Wat hadden de Republikeinen graag een president gezien die na de gevoelige nederlaag die hij leed bij de tussentijdse verkiezingen in november 2014 een toontje lager zou hebben gezongen. Die zich zou hebben gestort op een bovenpartijdige hobby als golfen. Die een staatsbezoek in het vooruitzicht zou hebben gesteld aan een zeer bevriende natie als de Ierse Republiek – waar vrijwel elke Amerikaanse president wortels heeft, hoe schimmig ook. Die met een gevoel van opluchting kenbaar had gemaakt zich zijn resterende tijd in het Witte Huis van het politieke moddergevecht in Washington af te zullen keren – om zich te wijden aan het schrijven van zijn politieke memoires.

Obama en Republikeinen liggen op ramkoers

Cuba

Maar nee, zo’n president is Barack Obama de afgelopen maanden niet geweest. In plaats daarvan heeft hij sinds november de vlucht naar voren genomen en het ene na het andere initiatief aangekondigd. In het buitenland: milieuakkoord met China, diplomatieke contacten met Cuba. In het binnenland: baanbrekende maatregelen op het gebied van immigratie en – afgelopen weekend nog – van belastingherziening. Dat laatste een onderwerp waar weinig Nederlanders warm of koud van worden, maar dat in Amerika vanouds het bloed van beide partijen richting kooktemperatuur opvoert.

State of the Union

Zonder weerga, deze nederlagenstrategie van Obama. De president zal zijn plannen en proefballonnen morgenavond ongetwijfeld ontvouwen en van een context voorzien in zijn jaarlijkse rede tot de natie – de State of the Union.

De Republikeinen zullen ze met gepaste irritatie of zelfs weerzin aanhoren. Zij hebben de meerderheid in het Congres – Huis van Afgevaardigden én senaat – en hadden gehoopt het initiatief na november van de president te kunnen overnemen. In plaats daarvan zagen ze zich gedwongen te reageren op een barrage aan initiatieven van een allesbehalve vleugellamme president.

Geen lekker begin van 2015 voor de Republikeinen.

De komende maanden zullen uitwijzen hoe de GOP zijn meerderheid in het parlement hoop te verzilveren. Terugdringen van (enkele facetten van) de gehate gezondheidszorg – Obamacare? Een eigen initiatief op het gebied van immigratie? Drill baby drill – naar olie in Alaska?

En dan is er ook nog het wenkend perspectief van de presidentsverkiezingen van november 2016. Achter de schermen, in de coulissen of voor het oog van de natie: bekende Republikeinen als Jeb Bush en Mitt Romney lopen zich warm of werpen een balletje op, naast minder bekende GOP’ers als Chris Christie (gouverneur van New Jersey), Lindsey Graham (senator van South Carolina) en Scott Walker (gouverneur van Wisconsin). Plus de excentrieke outsider Ben Carson – de Afro-Amerikaanse chirurg is darling van rechts Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl