In het Belgische Verviers zijn bij een anti-terreuroperatie twee verdachte jihadisten om het leven gekomen. Een derde is aangehouden.

Doden bij anti-terreuractie in het Belgische Verviers

In een huis in de Belgische plaats Verviers heeft de politie drie terreurverdachten neergeschoten. Twee van hen zijn om het leven gekomen, de derde is zwaargewond geraakt, meldt de Belgische justitie. Het zou gaan om terugkeerde Syriëgangers.

Te gast is terreurexpert Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael. Ook een gesprek met de Vlaamse Jihaddeskundige Pieter Van Ostaeyen.

De politie viel het huis in Verviers, ten oosten van Luik, binnen in het kader van een internationale actie tegen terrorisme. In zeven landen zijn invallen gedaan, onder meer in Jemen, meldt de Belgische zender VTM. Het Nederlandse OM zegt dat er in Nederland geen invallen zijn geweest.

Moslimfundamentalisten

In de Brusselse wijk Zaventem zijn twee terreurverdachten opgepakt en in de wijk Schaerbeek is ook een inval geweest. Daar is een groot deel van de wijk afgezet.

Volgens de VRT stuitte de politie bij de inval in het huis op een groep jihadisten die zwaarbewapend waren, onder meer met kalasjnikovs. Het zou gaan om moslimfundamentalisten die van plan waren om een aanslag te plegen op een politiebureau.

De groep, die mogelijk banden heeft met Islamitische Staat, werd al een tijd in de gaten gehouden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Coulibaly

Het Franse persbureau AFP meldt dat de inval verband houdt met het netwerk rond de terroris. Die doodde vorige week een Franse politieagente en pleegde een dag later een aanslag in een joodse supermarkt in Parijs, waarbij hij vier mensen doodschoot. Volgens AFP had Coulibaly zijn wapens van de verdachten in Verviers gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl