ANP

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutical Companies begint deze week met een test van een ebolavaccin op mensen. De eerste vrijwilligers hebben een dosis van het vaccin ontvangen. 

Het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutical Companies, Johnson & Johnson, kondigde vandaag ook aan dat er al ruim 400.000 doses zijn geproduceerd, klaar om ingezet te worden zodra de tests uitwijzen dat het vaccin werkt. 

Nederlands ebolavaccin voor het eerst getest op mensen

Een totaal van 2 miljoen vaccins zal beschikbaar komen in de loop van 2015 met - indien nodig - een totaal van 5 miljoen binnen anderhalf jaar. De productie van de vaccins zal in Zwitserland plaatsvinden.

Genetische informatie

Het onderzoek op de proefpersonen wordt uitgevoerd in Oxford. Het bedrijf Janssen, voorheen Crucell, werkt al sinds 2002 aan een vaccin voor ebola. Vorig jaar is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen, mede door samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic dat een tweede benodigde stof ontwikkelt.  

Normaal bestaat een vaccin uit de verzwakte vorm van de ziekteverwekker. Het Nederlandse vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus dat om een genetisch stukje ebola heen zit. Doel is dat na toediening van het vaccin het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het deel ebola wat in het vaccin zit en zo immuun wordt voor ebola. 

Door de samenwerking met de Denen is er een tweetrapsraket ontstaan, zegt Hanneke Schuitemaker van Janssen. "Het Deense bedrijf maakt een verzwakt pokkenvirus met daarin ook een stukje ebola. Beide virussen spuiten we in."

Concurrenten

De tests op proefpersonen vinden plaats in Engeland omdat de overheid er zeer ondersteunend is. Ook het Britste farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) is ver gevorderd in het onderzoek naar een ebolavaccin. Janssen is in gesprek met GSK. 

Schuitemaker: "We kijken of we iets kunnen combineren en vergeten even dat we concurrenten zijn. We hebben vooral oog voor het lijden van mensen."

Samenwerking

"Omdat iedere dag telt versnellen we de productie van ons vaccin", zegt Paul Stoffels, van moederbedrijf Johnson & Johnson. "Ons doel is om dit vaccin zo snel mogelijk bij families en gezondheidszorgwerkers te brengen." 

Om het ebolavaccin versneld te kunnen produceren, investeerde Johnson & Johnson ongeveer 160 miljoen euro. Ook het Amerikaanse National Institutes of Health financierde een deel en Janssen werkt samen met het Deense bedrijf Bavarian Nordic. 

Uit onderzoeken blijkt namelijk dat een combinatie van technologieën van beide bedrijven een goede bescherming kan bieden tegen de ziekte.

Hoewel vaccins kunnen bijdragen aan het indammen van ebola, waarschuwde de WHO eerder dat vaccins geen 'wondermiddelen' zijn waarmee de grootschalige epidemie kan worden beëindigd.

STER reclame