Het schip met vluchtelingen aan boord wordt naar een Italiaanse haven gesleept

Spookschepen met migranten, een nieuwe trend?

Mensensmokkelaars worden steeds extremer in hun methodes om geld te verdienen aan migranten. In oude, afgekeurde vrachtschepen vervoeren ze honderden vluchtelingen, met name Syriërs en Eritreeërs, richting Italië. De bemanning gaat van boord en het schip dobbert vervolgens stuurloos rond.

Vandaag onderschepte de Italiaanse kustwacht voor de tweede keer in een week zo'n spookschip. Een van de vluchtelingen aan boord sloeg gisteren via de telefoon alarm. Ze vertelde dat het schip zonder bemanning zat en op de Italiaanse kust afkoerste.

Het gaat om een oud vee-schip, genaamd Ezadeen, dat vaart onder de vlag van Sierra Leone. Aan boord zijn ongeveer 450 vluchtelingen. Drie medewerkers van de kustwacht zijn op het schip aanwezig. Een vrachtschip uit IJsland sleept het schip naar een Italiaanse haven.

Spookschepen met migranten, een nieuwe trend?

Oude schepen

Dat mensensmokkelaars grote vrachtschepen gebruiken lijkt een nieuwe trend. Voorheen gebruikten de smokkelaars vooral kleinere bootjes. Die waren vaak krakkemikkig en hadden veel te veel mensen aan boord, waardoor veel vluchtelingen de reis over zee niet overleefden.

Maar ook de grote schepen die nu worden gebruikt, zijn vaak niet meer in een goede staat. "Het gaat om oude schepen, die vaak niet meer veel waard zijn", zegt officier van justitie Warner ten Kate die zich vooral bezighoudt met mensensmokkel.

Miljoenen euro's

Het opkopen van zo'n schip kost de smokkelaars dan ook minder dan dat het geld van de vluchtelingen ze oplevert. Ze betalen soms wel duizenden euro's voor de overtocht. De bedragen verschillen vaak per land van herkomst. "Het gaat bij elkaar opgeteld om miljoenen. De smokkelaars gaat het alleen om het geld."

Ook denkt hij dat het onbemand achterlaten van een schip vol vluchtelingen een nieuwe tactiek is. "Kleine boten kunnen nog wel ongemerkt aan land komen, maar dat is voor zo'n groot schip een stuk lastiger."

Het Rode Kruis zet een vluchtelingenkamp op in de haven

Internationale samenwerking

Internationaal werken verschillende EU-landen samen om mensensmokkel tegen te gaan. "Dat gaat steeds beter. Er wordt informatie uitgewisseld, zoals telefoonnummers en kentekennummers. Die aanpak werpt z'n vruchten af", zegt Ten Kate.

Ook worden er steeds meer mensensmokkelaars aangehouden. De officier van justitie verwacht dat het aantal zaken voor mensensmokkel dit jaar in Nederland rond de 200 uitkomt. "Het gaat om een aantal kleinere zaken, maar ook grotere strafzaken."

  • AFP
    De Blue Sky M raakte dinsdag in de problemen bij het Griekse eiland Corfu
  • AFP
    Vluchtelingen die op de Blue Sky M zaten in de haven van Gallipoli

Daarnaast worden de straffen die worden opgelegd steeds hoger. "Er wordt nu tot 5 jaar cel gegeven voor mensensmokkel", zegt de officier van justitie. Dat schrikt af, al zullen er altijd weer nieuwe mensensmokkelaars bij blijven komen. "Het is nou eenmaal erg lucratief. Maar niets doen is geen optie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl