Knuffels bij het hek van de kazerne in Hilversum waar de identificatie van MH17-slachtoffers plaatsvindt

'Identificatie MH17 duurt zeker tot maart 2015'

De identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17 duurt nog zeker tot maart 2015. Dat zegt Arie de Bruijn van het Landelijk Team Forensische Opsporing. Weliswaar zijn 294 van de 298 inzittenden geïdentificeerd, maar er zijn nog veel stoffelijke resten waarvan de herkomst nog niet is vastgesteld.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut zijn de afgelopen maanden zo'n 3500 DNA-monsters onderzocht. Het is het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd door het NFI. Het vergelijken van de DNA-structuur van de resten met die van familieleden wordt bemoeilijkt doordat vaak hele gezinnen tijdens de crash zijn omgekomen.

"Ook de brand die op de rampplek heeft gewoed, is slecht voor het DNA", zegt onderzoeker Arnoud Kal. "Maar we hebben toch goede monsters kunnen vinden." Wim Heijnen, coördinator MH17 bij het NFI: "De technieken zijn steeds gevoeliger worden, we kunnen dit steeds beter."

'Identificatie MH17 duurt zeker tot maart 2015'

Vlak na de ramp klonk er in Nederland kritiek op de Oost-Oekraïense bergingsmedewerkers, maar volgens de onderzoekers zijn de stoffelijke resten in het rampgebied deskundig geborgen. Ook heeft er bij de schouwing in Hilversum geen contaminatie van de DNA-monsters plaatsgevonden.

Emotioneel

Al wordt er in het laboratorium met minieme monsters gewerkt, toch is het werk emotioneel belastend voor de onderzoekers. "Je realiseert je keer op keer als je met deze zaak werkt hoeveel slachtoffers er te betreuren zijn en dat doet wel iets met je", zegt onderzoeker Kal.

Volgens Arie de Bruijn van het LTFO worden medewerkers zelfs 'uitgedaagd' om emoties te tonen. "Het is geen klinisch beroep. De kracht van het identificatieproces is dat het loskomen van menselijke emoties wordt toegestaan. We letten ook op elkaar."

Arie de Bruijn, operationeel hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, dat de slachtoffers van de MH17 probeert te identificeren

Passie

Uitvaartondernemer Pedro Swier was verantwoordelijk voor de overdracht aan de nabestaanden. Hij betreurt dat hij de lichamen vaak niet meer toonbaar kon maken voor de nabestaanden. "Dat voelt niet goed, ik had graag meer willen doen en dat is helaas niet gelukt."

De Bruijn noemt het werk een passie. "Nabestaanden in staat stellen om te gaan rouwen, durf ik wel passie te noemen." Hij werkte tien jaar geleden ook in Thailand mee aan de identificatie van slachtoffers na de tsunami.

Alle medewerkers aan de identificatie van MH17-slachtoffers kregen onlangs een herdenkingspenning van het kabinet, ook de Oekraïense hulpverleners in het rampgebied. "Ze hebben allemaal belangrijk werk gedaan en daar past een eerbetoon bij", zei minister Ivo Opstelten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl