De Wet Normering Topinkomens van minister Plasterk bepaalt de maximale hoogte van topsalarissen

Eerste Kamer stemt in met verlaging topinkomens

Hoeveel mag een bestuurder van een woningbouwcorporatie, een ziekenhuis of een universiteit verdienen? Net zoveel als een minister, 178.000 euro, vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De Eerste Kamer stemde vanavond in met de verlaging van topinkomens in de (semi)publieke sector.

Eerste Kamer stemt in met verlaging topinkomens

Op dit moment geldt de wettelijke norm dat topfunctionarissen in die sector 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen. Dit jaar kwam dat uit op 230.474 euro. De regering wil het maximum verlagen naar het niveau van een minister. Volgens het wetsvoorstel komt het maximumsalaris (inclusief vakantie- en oudejaarsuitkering, onkosten en pensioenbijdrage) dan vanaf volgend jaar uit op 178.000 euro.

Te snel ingevoerd

Voor bestuurders die nu al werken bij bijvoorbeeld een publieke omroep, woningcorporatie of universiteit geldt een overgangsregeling. Tegenstanders vinden toch dat de wet te snel wordt ingevoerd.

In oktober lieten toezichthouders en bestuurders van verschillende sectoren van zich horen in de Tweede Kamer. Ze vrezen dat de kwaliteit van topbestuurders omlaag zal gaan en dat goede mensen zullen weglopen naar het bedrijfsleven of instellingen in het buitenland.

Evaluatie

De Tweede Kamer stemde eerder al in met de zogenoemde Wet Normering Topinkomens (WNT). Wel stemden CDA, D66 en SGP tegen de wet. De drie partijen zijn niet tegen de verlaging van de norm, maar vinden dat de aanpassing van de wet te snel komt.

De WNT is per 1 januari 2013 ingevoerd. Daarbij is een evaluatie afgesproken, maar die is nog niet uitgevoerd. De partijen vinden dat eerst de effecten van de wet duidelijk moeten zijn, voordat de norm nog verder omlaag gaat.

Niet uit te leggen

Vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen liet zich al eerder uit over de plannen. In oktober zei ze: "Iemand die veel verantwoordelijkheid draagt, moet meer verdienen dan iemand die dat niet heeft."

Maar het moeten volgens haar wel realistische bedragen blijven. "Wij kunnen niet uitleggen aan onze achterban dat een directeur van een verpleeghuis meer verdient dan een minister."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl