Man Haron Monis stuurde brieven naar nabestaanden van Australische militairen
Aangepast

Gijzeling Sydney: de jacht op 'lone wolves'

De gijzelnemer in Syney, de 49-jarige Man Haron Monis, was een Iraanse Australiër die al eerder had gedreigd met geweld.

Op zijn site schreef hij gisteren: 'Islam is the religion of peace, that's why Muslims fight against the oppression and terrorism of USA and its allies including UK and Australia. If we stay silent towards the criminals we cannot have a peaceful society. The more you fight with crime, the more peaceful you are.'

Op diezelfde website zwoer hij in november trouw aan God, de profeet en de Kalief. Met dat laatste bedoelde hij mogelijk Islamitische Staat (IS).

Gijzeling Sydney: de jacht op 'lone wolves'

In de strijd tegen terrorisme jagen overheden op zogenaamde 'lone wolves': potentieel gevaarlijke eenlingen. Islamitische Staat (IS) doet geregeld oproepen om als verzet tegen de bombardementen in Irak individuele burgers van de betrokken landen om te brengen en te onthoofden.

Een profiel van een potentiële lone wolf bestaat niet. Het zijn zowel mensen met een linkse als rechtse politieke voorkeur, maar soms zijn het mensen die psychisch in de war zijn.

Al Qaida

Terreur door eenlingen is de afgelopen jaren toegnomen, maar bestond al voordat iemand nog van IS had gehoord, schreef TIME-magazine twee maanden geleden.

'Het is overgenomen van Al Qaida. Zoals Anwar al-Awlaki - een voormalige imam in Amerika die ervan verdacht werd een belangrijk rekruteur te zijn voor Al Qaida en haar zijtakken - schreef: het is beter om de profeet te helpen met aanvallen tegen hen die tegen hem zijn, dan zelf naar landen van de jihad af te reizen.'

Er vielen vandaag drie doden bij de bestorming van het café door Australische veiligheidsdiensten die een einde maakte aan de gijzeling. Daaronder ook Man Haron Monis. De andere twee slachtoffers werden door de gijzelnemer doodgeschoten, zegt de politie.

De gijzelnemer was een bekende van de politie. Verdacht van een reeks aanrandingen en veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan nabestaanden van Australische militairen die bij internationale operaties sneuvelden. De man had zichzelf de Arabische eretitel sjeik gegeven.

De bestorming in Sydney

Man Haron Monis vluchtte in 1996 van Iran naar Australië. Daar veranderde hij zijn naam van Manteghi Bourjerdi in Man Haron Monis en begon hij zich sjeik te noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl