Een ouder echtpaar, van wie de vrouw dementeert, in Barneveld.
Aangepast

Dementiezorg op de tocht

Duizenden dementerende ouderen en hun mantelzorgers raken hun casemanager dementie kwijt en dat terwijl iedereen is overtuigd van het nut van deze hulpverleners.

In diverse regio’s worden de casemanagers dementie ontslagen. Mantelzorgers verliezen daardoor een vaak onmisbare vraagbaak en ondersteuner. Alzheimer Nederland maakt zich ernstige zorgen.

Nieuwsuur is een programma van NTR en NOS.

Dementiezorg op de tocht

De casemanager dementie is een zorgverlener die mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunt, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hij of zij regelt praktische zaken zoals aanpassing van de woning of aanmelding voor dagbesteding, maar zij heeft ook specialistische kennis van dementie. Omdat het een complexe ziekte is, waarbij gedragsproblemen komen kijken, heeft de casemanager ook een coachende taak en staat zij de mantelzorger bij.

Uit onderzoek blijkt dat het een kosteneffectieve vorm van zorg is, want het bespaart de zieke en de maatschappij een duurdere vorm van zorg.

Naar wijkverpleging

Vanaf volgend jaar wordt het casemanagement gefinancierd uit dezelfde pot als wijkverpleging. Daardoor ontstaan nu problemen. Thuiszorgaanbieders moeten meer gaan doen met minder geld. In 2015 wordt er 400 miljoen euro bezuinigd en daarna 600 miljoen per jaar. Het gevolg daarvan is dat in sommige regio’s casemanagers nu te horen krijgen dat ze worden ontslagen.

De afgelopen jaren zijn overal gespecialiseerde casemanagers opgeleid en aan de slag gegaan. In verschillende regio's is nu voor aparte casemanagers dementie geen geld meer en wijkverpleegkundigen moeten het werk erbij gaan doen.

Alzheimer Nederland heeft daar grote zorgen bij. "Wat de casemanager nu doet, kan een wijkverpleegkundige nooit. Als er minder begeleiding komt, houden mantelzorgers het niet vol en krijg je meer crisisopnames. Juist nu, met alle veranderingen in de zorg, wordt de casemanager nog veel belangrijker voor de mantelzorgers en cliënten."

Doodzonde

Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit onderschrijft die zorgen: "Dit is de zorg die we willen in Nederland, die is goed voor dementerenden, goed voor de portemonnee en dat dit nu niet wordt ingekocht, is doodzonde."

In Barneveld verliezen alle drie de casemanagers volgend jaar hun baan. Het is onduidelijk welke zorg hun 130 cliënten dan gaan krijgen.

De problemen spelen op dit moment vooral in de regio’s waar zorgverzekeraar Menzis deze zorg moet inkopen, onder meer in Arnhem en Twente. Daarnaast zijn er ook problemen in Haarlem en Oosterhout.

Aantallen cliënten die hun casemanager dementie verliezen, per regio

Arnhem1100
Twente1156
Barneveld130

Tweede Kamer

Morgen praat de Tweede Kamer voor het laatst dit jaar over de grootste stelselwijziging in de zorg, die per 1 januari ingaat. Meer dan een miljoen mensen krijgen dan te maken met een andere zorgregeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl