Kerncentrale Doel in België

Sabotage Belgische kerncentrale een terreurdaad?

Hebben terroristen afgelopen zomer de kerncentrale Doel 4 gesaboteerd? Dat onderzoekt justitie in België op dit moment. Het hoofd van de Belgische terreurbestrijding, André Vandoren, zei dat gisteren in een gesprek op de Waalse zender RTL-TVi.

"Dit is geen ongeval, het is een criminele daad. Vandaar dat het federaal parket een grondig onderzoek leidt", zei Vandoren. Dat het federaal parket het onderzoek leidt, wijst er volgens hem op dat de onderzoekers denken dat de daders een terroristisch oogmerk hadden.

Sabotage Belgische kerncentrale een terreurdaad?

Grote schade

Begin augustus raakte de turbine van de kerncentrale ernstig beschadigd na een olielek. In korte tijd liep er 65.000 liter smeerolie weg. Door het olielek kwam de snel ronddraaiende turbine opeens tot stilstand, met grote schade tot gevolg. Aan de reparatie hangt een prijskaartje van 30 miljoen euro.

De centrale ligt sinds het incident stil. De afgelopen maanden hebben zo'n 600 mensen intensief aan het herstel van de centrale gewerkt. Volgens stroomproducent Electrabel kan de reactor misschien aan het eind van de maand weer worden opgestart.

Nieuwe veiligheidsmaatregelen

De opzettelijke olielek doet vragen rijzen over de veiligheid in de centrales. Om meer sabotage te voorkomen zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de kerncentrales. Zowel in Doel als in Tihange worden 150 extra camera's opgehangen, bovenop de honderd camera's die er al hangen.

Ook worden meer deuren uitgerust met magneetkaarten, zodat kan worden geregistreerd wanneer en door wie deuren worden geopend. De veiligheidsmaatregelen gelden ook voor de niet-nucleaire zones van de centrales.

België straks zonder stroom?

Door de problemen bij kerncentrales dreigt in België een elektriciteitstekort. Naast Doel 4 liggen er twee andere reactoren (Doel 3 en Tihange 2) stil vanwege haarscheurtjes in het staal van de reactorwanden. Al maanden lang worden slechts vier van de zeven reactoren gebruikt, terwijl België voor meer dan de helft van zijn stroom afhankelijk van kernenergie.

De productie ligt nu dus ongeveer de helft lager. In de zomer was dat geen probleem, maar in de winter zou er een tekort kunnen ontstaan. Uit een Europese analyse blijkt dat er al een tekort dreigt bij 4 graden vorst. De regering heeft de Belgen opgeroepen minder stroom te gebruiken. Zo moeten ze bijvoorbeeld meer wokken en minder strijken.

Belgen bereiden zich voor op een black-out

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl