Nieuwsuur
EPA

België is in de ban van stroom, of beter: het dreigende gebrek daaraan. Elektriciteit op rantsoen. Het is niet denkbeeldig meer, met de winter voor de deur vragen Belgische bedrijven hun klanten minder elektriciteit te gebruiken. 

Ook is er een 'afschakelplan' en een waarschuwingssysteem. En de verkoop van batterijlampen en noodgeneratoren schiet omhoog. Doordat drie Belgische kernreactoren vanwege scheurtjes in de wanden stilliggen, dreigt al een stroomtekort bij 4 graden vorst, bleek deze week uit een Europese analyse. 

Bij een paar windstille dagen met temperaturen onder de min vier graden, moet België noodmaatregelen treffen. Zo kunnen er twee kleine gascentrales worden aangezet en kan de import uit Nederland en Frankrijk iets omhoog. Maar bij aanhoudende vorst of nog lagere temperaturen zal dat niet genoeg zijn. 

België in de ban van stroomtekort

Leve risotto, paella, omeletjes, gewokte kip.

Uit de campagne Off-On van het ministerie van Energie

Afschakeling

De Belgische journaals melden sinds begin november naast de weersverwachting ook de stroomverwachting. Het is een onderdeel van een grootscheepse campagne die het elektriciteitsverbruik komende winter terug moet dringen. Er is ook een app van netbeheerder Elia die dat aangeeft: bij groen is de situatie normaal, rood betekent risico op afschakeling en zwart: u wordt afgeschakeld.

De Belgen nemen ook thuis voorzorgsmaatregelen. Winkels met kampeerspullen signaleren een stijgende vraag naar tentlampen op batterijen, gemeentelijke folders manen mensen kaarsen, lucifers, zaklampen in huis te halen en suggereren een radio op batterijen.

Veel gemeenten hebben noodplannen klaarliggen die moeten zorgen dat politie en brandweer kunnen blijven werken. Zij moeten ook chaos vermijden als stoplichten en lantaarnpalen uitvallen.

Niet wassen

De Nederlandse Netbeheerder Tennet wil ook helpen, mocht het nodig zijn. De netbeheerder heeft een pakket noodmaatregelen genomen die een mogelijke 'black-out' in België moet voorkomen.

De Belgische regering roept in de tussentijd de bevolking op minder stroom te gebruiken: niet wassen en strijken in de avonduren. Gemeenten zullen openbare kerstverlichting uitgeschakelen. 

"Beperk je verbruik tot één vuur. Eenpansgerechten zijn heerlijk en besparen tijd en energie", raadt de campagne Off-On van het ministerie van Energie aan. "Leve risotto, paella, omeletjes, gewokte kip."

Levenskwaliteit

De Belgische Energie-minister noemde de situatie eerder "ernstig, maar niet hopeloos". "Als we samen inspanningen leveren, kunnen we problemen voorkomen, zonder aan onze levenskwaliteit in te boeten."

Belgen moeten meer wokken en minder strijken

STER reclame