AFP

Ferguson wacht in spanning op jurybesluit

Ferguson wacht in spanning en onzekerheid af. Wordt de blanke agent Darren Wilson vervolgd voor het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown of niet? De jury heeft na weken beraad een gezamenlijk oordeel bereikt. Het wachten is op de bekendmaking.

Ferguson wacht in spanning op jurybesluit

Sinds de fatale schietpartij drie maanden geleden, is het onrustig in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Als Wilson vervolging ontloopt, kan de uitspraak van de jury een nieuwe golf van geweld en protest teweegbrengen. Waarschijnlijk komen dan duizenden mensen in opstand.

De spanning in Ferguson is al dagen om te snijden. De 12 juryleden komen vandaag opnieuw samen. Rond het rechtsgebouw in St. Louis staan voor de veiligheid barricades opgesteld. Inwoners hopen dat de jury vandaag een oordeel zal presenteren, maar dat kan ook pas later deze week gebeuren.

"Black lives matter"

Dit weekend gingen demonstranten opnieuw de straat op. De politie pakte drie mensen op die de openbare weg blokkeerden. Veel mensen zijn het wachten meer dan zat. "Hoe langer dit duurt, hoe meer woede er ontstaat", zei een demonstrant.

In St. Louis deden meer dan honderd mensen mee aan een mars. Met spandoeken met teksten als "black lives matter" en "justice for all" liepen de betogers twee uur door de stad. Ze liepen niet alleen voor de omgekomen Michael Brown, maar ook voor tieners die hetzelfde lot ondergingen. De politie was wel bij de mars aanwezig, maar hoefde niet in te grijpen.

Vrijdag hield de FBI wel twee mannen aan die explosieven hadden gekocht om te gebruiken bij een protest in Ferguson. De politie zou het doelwit van de aanval zijn. De twee mannen zouden lid zijn van de New Black Panther Party, een linkse partij die opkomt voor de rechten van Afro-Amerikanen.

 • AFP
  Betogers liepen dit weekend met spandoeken door St. Louis
 • AFP
  Betogers blokkeren de openbare weg in Ferguson
 • AFP
  Een betoger knielt neer op straat
 • EPA
  Een monumentje op de plek waar Michael Brown werd neergeschoten

Wapenverkoop omhoog

De inwoners van Ferguson lijken zich op het ergste voor te bereiden. De wapenverkoop is de afgelopen weken flink toegenomen en er ontstonden opeens wachtlijsten voor privé-schietlessen. Onder de kopers zijn ook veel mensen die voor het eerst een wapen aanschaffen. De politie van St. Louis heeft veel meer nieuwe wapenvergunningen binnengekregen dan gewoonlijk.

Steve King, eigenaar van winkel Metro Shooting Supplies, vertelt in Amerikaanse media dat de afgelopen tijd twee tot drie keer meer wapens over de toonbank gingen dan normaal. Hij begrijpt het goed dat de inwoners van Ferguson zich willen beschermen. "De politie kan niet iedereen bescherming bieden. Als je jezelf niet goed voorbereidt, is dat je eigen schuld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl