Burgemeester gaat niet over Zwarte Piet

time icon
ANP

De Raad van State vindt dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam vorig jaar terecht geen rekening heeft gehouden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet bij het verlenen van een vergunning voor de Sinterklaasintocht.

De burgemeester is volgens de Raad van State alleen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Een ander oordeel zou volgens het hoogste rechtscollege betekenen dat de burgemeester vooraf zou moeten beoordelen of een evenement of een betoging inhoudelijk toelaatbaar is. Dat is niet in overeenstemming met het Nederlandse grondwettelijk stelsel.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk: Burgemeester gaat niet over Zwarte Piet

Het hoogste rechtscollege weerlegt daarmee de uitspraak in deze zaak van de rechtbank in Amsterdam. 

De rechtbank had bepaald dat Van der Laan de evenementenvergunning van 2013 opnieuw moest bekijken en meer aandacht had moeten besteden aan de belangen van de tegenstanders. De burgemeester en de Stichting Pietengilde waren daartegen in beroep gegaan.

Niet afgelopen

Volgens de Raad van State is de burgemeester niet bevoegd om te bepalen of Zwarte Piet discriminerend is en dus in strijd met het discriminatieverbod. De burgemeester heeft dus niets verkeerds gedaan, maar daarmee is de Pieten-discussie nog niet afgelopen.

De vraag of de figuur van 'Zwarte Piet' in strijd is met grondrechten kan niet worden bepaald in een procedure tegen de burgemeester, vindt de raad. De tegenstanders moeten overleggen met de organisatie van de intocht en kunnen daarna eventueel naar de burgerrechter stappen. 

Discussie teruggegeven

Het Pietengilde is tevreden nu blijkt dat er geen fouten zijn gemaakt bij het verlenen van de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar.

Het gilde noemt het goed dat het debat tussen voor- en tegenstanders verder kan gaan. "De Raad van State heeft de discussie eigenlijk teruggegeven aan de maatschappij, waar die hoort. Niet bij de rechter." Een verandering komt volgens de woordvoerder pas tot stand als die van onderop wordt gevoed.

Geen dikke rode lippen

Amsterdam en alle betrokken partijen blijven nadenken over de invulling van Zwarte Piet in de hoofdstad. Zwarte Pieten die meedoen aan de intocht in Amsterdam, zien er anders uit dan voorgaande jaren, zei burgemeester Van der Laan vorige maand al. Niet alle pieten worden zwart geschminkt, ongeveer een kwart krijgt roetvegen op een ongeschminkt gezicht. Ook verdwijnen de oorringen en de dikke rode lippen. 

Zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland. Zondag bezoekt de goedheiligman Amsterdam. De vergunning voor de intocht van dit jaar is al verleend. 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame