De nationale herdenking in de RAI

Rouwen om slachtoffers MH17

In de RAI in Amsterdam waren vanmiddag nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders bijeen voor de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Hoe rouwen nabestaanden om het verlies van hun dierbaren en maken ze gebruik van de aangeboden hulp? Nieuwsuur praat met de vader van slachtoffer Rein Specken en met de moeder van Maarten de Vos.

Bekijk: Rouwen om slachtoffers MH17

Reggy Specken verloor zijn 31-jarige zoon Rein bij de crash. Rein was met zijn vriendin Desiree op weg naar Bali voor een vakantie. Hij was adviseur duurzaamheid bij een bouwbedrijf, actief D66-lid, surfer, kunstenaar en supporter van ADO Den Haag. Zijn vader heeft het moeilijk met het feit dat er maar drie stukjes van zijn zoon zijn teruggevonden.

Mooie momenten

Hij heeft met zijn gezin geen gebruikgemaakt van een 'casemanager' van Slachtofferhulp, die emotionele steun biedt maar ook ondersteuning bij praktische zaken. Ze hebben hun eigen boontjes gedopt na de dood van Rein. De familierechercheurs die het gezin wel op de hoogte hielden, konden volgens Specken op veel vragen geen antwoorden geven vanwege het onderzoek.

Hij put vooral hoop uit mooie momenten, zoals een spontane herdenking bij het 'Leemmannetje', een knaloranje poppetje op een dukdalf van de Bierkade in Den Haag die Rein met zijn vrienden van het kunstenaarstrio ‘Leemcollectief’ had neergezet. En ook het applaus voor Rein in het stadion van ADO Den Haag in de 17e minuut van de wedstrijd tegen Feyenoord.

Samen rouwen

Yolanda de Vos heeft juist veel contact gehad met Slachtofferhulp over het verlies van haar 18-jarige zoon Maarten. Ze noemt haar casemanager Mariette van Eck "een anker in de storm". Maarten was op weg naar zijn oma in Maleisië. Zijn oudere broer Jorn was al op de bestemming, maar zag zijn broer dus nooit aankomen.

Voor De Vos is samen rouwen zoals vandaag in de RAI heel belangrijk. Ze ziet uit naar het moment dat de naam van haar zoon hardop wordt uitgesproken. Ze heeft het geluk dat Maartens lichaam redelijk ongehavend is. Een cadeautje noemt ze dat.

Het moeilijkste moment was om mijn zoon Jorn te berichten dat z’n broer niet meer aan zou komen in Maleisie.

Yolanda de Vos, moeder van MH17-slachtoffer Maarten de Vos

Nabestaanden

Ruim 1600 nabestaanden woonden de herdenking in Amsterdam vandaag bij. Verder waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig. Ook ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en oud-minister Timmermans waren vanmiddag bij de herdenking in de RAI.

Bij vlucht MH17 kwamen op 17 juli 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. Voor de RAI hangen de vlaggen van negentien landen van de slachtoffers halfstok. Nabestaanden uit alle landen die bij de ramp betrokken zijn lazen de namen van de slachtoffers voor. Ook spraken enkele nabestaanden over hun verloren dierbaren.

Premier Rutte hield tijdens de dienst een toespraak. Hij zei dat de levens van de slachtoffers voor altijd onvoltooid blijven en hun stemmen nooit meer worden gehoord. "Een onbezorgd tot ziens werd een abrupt vaarwel", zei Rutte. "Maar we kunnen werken aan een waardig afscheid voor de slachtoffers. Met alles wat in ons is, willen we recht doen aan de levens van de 298 mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl