Dijsselbloem over economische toekomst

De Nederlandse banken zijn gezond en de Nederlandse economie krabbelt langzaam op uit een economisch dal. Maar zal die trend standhouden? Te gast is Eurogroep-voorzitter én minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem over economische toekomst

Doorgelicht

Alle zeven Nederlandse banken zijn geslaagd voor de stresstest die de Europese Centrale Bank heeft uitgevoerd. Dat betekent dat ze voldoende bestand moeten zijn tegen financiële tegenslagen. Van de 128 banken die sinds vorig jaar zijn doorgelicht, zijn er 25 voor de stresstest gezakt. Ze hebben een gezamenlijk kapitaaltekort van 25 miljard euro.

De waarde van de Nederlandse banken is wel verminderd, ze zijn 2,8 miljard euro minder waard.

Reserves

De gezakte banken komen uit Italië, Oostenrijk, België, Griekenland, Portugal, Cyprus en Ierland. Twaalf van die banken hebben sinds begin dit jaar hun tekort ingelopen. Die hebben hun reserves met in totaal 5 miljard euro aangevuld. Bij de 13 andere banken is dat niet gelukt.

De stresstest is uitgevoerd met het oog op de invoering van de Bankenunie in de eurozone, die op 4 november ingaat. Met de Bankenunie wordt een stelsel van veiligheidsmaatregelen ingevoerd dat problemen bij banken in een vroeg stadium moet signaleren.

Stresstest

Bijna 130 grote Europese banken zijn de voorbije maanden door de molen gehaald. De boeken zijn tot in detail uitgevlooid en een crisisscenario is op de banken losgelaten. Het moet ervoor zorgen dat banken bij de les blijven en schokbestendig zijn. Ook moet het een nieuwe financiële crisis voorkomen.

Dijsselbloem: vertrouwen is terug

Transparante bank

De operatie is bedoeld om alle onzekerheden rond het Europese bankwezen weg te nemen bij de beleggers en bij de burgers. Een transparante en solide bank is een betrouwbare bank. Als de onzekerheden weg zijn, kan de bankensector ook weer makkelijker groeien en komt de kredietverlening aan mkb-bedrijven weer op gang.

Recessie

Minister Dijsselbloem is optimistisch. Ondanks alle zorgen en dalende beurskoersen duikt de Nederlandse economie volgens hem niet in een nieuwe recessie en zal ze volgend jaar gewoon groeien, zo zei hij deze week in een interview met de Telegraaf.

Hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) recentelijk waarschuwde dat de kans op een recessie is toegenomen, wijst Dijsselbloem erop dat het IMF die kans op 40 procent schat. "Het is niet alsof daarmee een nieuw feit is gecreëerd", vindt de minister.

Dijsselbloem vindt dat Europa door moet gaan op de ingeslagen weg. Dat betekent: moderniseren, hervormen, investeren en een verstandig begrotingsbeleid.

Diep induiken

De komende tijd moet hij zich ook nog even storten op de extra afdracht die Nederland moet doen aan de Europese Unie. Deze week werd bekend dat Nederland voor 1 december 642 miljoen euro extra aan Brussel moet afdragen. Het kabinet begrijpt niet waarom.

"De onduidelijkheid blijft. Eerlijk gezegd is de mist alleen maar toegenomen", zei premier Rutte vrijdag na de Europese top in Brussel. Daarom is besloten dat de ministers van Financiën hier samen met de Europese Commissie "echt diep in gaan duiken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl