Noodsituatie in Canada wegens schutter

In de Canadese hoofdstad Ottawa is een noodsituatie van kracht. Een man heeft een militair bij een oorlogsmonument tegenover het parlement neergeschoten. Daarna vluchtte hij het parlementsgebouw in waar hij zelf werd doodgeschoten door de politie. Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM is te gast.

Noodsituatie in Canada wegens schutter

De militair bij het oorlogsmonument in Ottawa stond daar als erewacht. Volgens ooggetuigen werd hij beschoten door iemand met een lang geweer. De erewacht raakte zwaargewond en overleed later.

Het oorlogsmonument, dat dateert uit 1939, heeft een permanente erewacht en ligt tegenover het Canadese parlementsgebouw in de hoofdstad. De schutter zou de straat zijn overgerend, het parlementsgebouw in. Daarbinnen is hij zelf doodgeschoten door politiemensen.

We hoorden vier schoten. Ik heb 'm gezien, het was een vrij korte man, met zwart haar.

Een Nederlandse ooggetuige

Een parlementslid twitterde dat hij zo'n dertig schoten heeft gehoord in het parlementsgebouw. Ook andere getuigen meldden dat ze tientallen schoten hebben gehoord. Eén van hen was de Nederlander Jan Lugtenborg‏ die de schoten hoorde en de schutter, met een lang geweer, de weg over zag steken richting het parlementsgebouw.

Een Nederlandse ooggetuige in Ottawa vertelt

Het centrum van Ottawa is door de politie afgegrendeld. Inwoners wordt geadviseerd om binnen te blijven en weg te blijven van ramen en daken. De politie is op zoek naar een mogelijke tweede dader.

Extremisten

Premier Stephen Harper is in veiligheid gebracht, meldt zijn kantoor. Waar hij precies was op het moment van de schietpartij is niet duidelijk. Canada is een van de landen die betrokken zijn bij de internationale coalitie die vecht tegen de islamitische terreurgroep IS.

Maandag werd een geradicaliseerde moslim door de Canadese politie doodgeschoten nadat hij met zijn auto doelbewust was ingereden op twee Canadese militairen. Een van de militairen overleefde dat niet. Canada besloot na dat incident om het terreurdreigingsniveau te verhogen van laag naar gemiddeld. Of er een verband is tussen beide incidenten is niet duidelijk.

  • AFP
    De politie was snel bij het oorlogsmonument ter plekke na de aanslag
  • AFP
    Hulpverleners laden de gewonde militair de ambulance in
  • AFP
    Delen van het centrum van Ottawa werden afgesloten
  • Reuters
    Bij het parlementsgebouw was veel politie aanwezig
  • Reuters
    Zwaar bewapende politie bij het parlementsgebouw
  • Nina Grewal
    Parlementslid Nina Grewal fotografeerde barricade van ruimte in parlementsgebouw
  • EPA
    Politieagenten jagen op de schutter in Ottawa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl