16 doden gemeld bij bombardementen op Gaza • Israël stuurt troepen bufferzone met Syrië in
In dit blog volg je de ontwikkelingen van de oorlog in Gaza en hoog opgelopen spanningen tussen Israël en landen in de regio.
- Minstens 16 doden gemeld bij Israëlische bombardementen op Gaza
- Israël stuurt troepen 'defensief' bufferzone met Syrië in
- Netanyahu noemt val Assad historisch, legt link met aanvallen op Iran en Hezbollah
Minstens 16 doden gemeld bij bombardementen op Gaza
Israël heeft vandaag een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Het is onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn er 16 Palestijnen gedood, het Palestijnse persbureau Wafa spreekt van 25 doden. Het is niet duidelijk om hoeveel burgers of militanten het gaat.
Volgens Al Jazeera zijn vanmorgen vijf leden van een familie omgekomen in Deir el-Balah. Een aantal van hen waren kinderen. De groep zou zijn geraakt bij een luchtaanval op een opvanglocatie voor ontheemden. Later op de dag zou een tentenkamp bij Bureij zijn getroffen.
Het Israëlische leger heeft de bombardementen nog niet bevestigd. Wel zegt het leger in een verklaring dat er een tunnelcomplex in Noord-Gaza is vernietigd. Het zou gaan om tunnels van Hamas. Israël beschuldigt Hamas ervan burgers als levend schild te gebruiken. In Gaza zijn volgens de lokale autoriteiten inmiddels 44.708 Palestijnen omgekomen door Israëlische aanvallen.
Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft onlangs een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen premier Netanyahu en oud-minister van Defensie Gallant. Volgens het ICC zijn er voldoende aanwijzingen dat de twee Israëlische leiders zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zoals opzettelijk tegen Palestijnse burgers gerichte aanvallen. Israël weerspreekt die beschuldigingen.
Netanyahu noemt val Assad 'historische dag'
De Israëlische premier Netanyahu heeft de val van het regime in Syrië een "historische dag" genoemd. Hij stelt dat de ondergang van Assad een gevolg is van de klappen die zijn land heeft uitgedeeld aan Hezbollah en Iran. Dat waren belangrijke bondgenoten van Assad, en zijn aartsrivalen van Israël.
Netanyahu waarschuwde tijdens een bezoek aan het grensgebied dat Israël niet zal toestaan dat vijanden van zijn land zich verzamelen aan de grens. Hij zei troepen naar de bufferzone met Syrië te hebben gestuurd om de veiligheid van Israël te garanderen.
Israël stuurt troepen 'defensief' bufferzone met Syrië in
Het Israëlische leger is de bufferzone met Syrië in getrokken. Een legerwoordvoerder zegt op X dat Israël niet van plan is zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van het buurland, maar dat deze troepenverplaatsingen wel nodig zijn om de veiligheid van de bezette Golanhoogtes en Israëlische burgers te beschermen.
De bufferzone werd in 1974 in het leven geroepen nadat Israël aanvallen van Arabische buurlanden had afgeslagen in de Jom Kippoeroorlog. De Alpha-line beslaat een gebied van ongeveer 400 kilometer in het grensgebied en wordt gemonitord door een VN-macht.
Israël zegt nu dat gezien de recente gebeurtenissen in Syrië er troepen nodig zijn om de bufferzone in stand te houden. "Het leger van Israël zal blijven zolang als dat nodig is." De Israëlische nieuwssite Walla zegt dat Israël Syrische rebellen heeft gemaand niet in de buurt van de grens te komen. Als ze de overeenkomst over de bufferzone schenden, zal er geweld gebruikt worden.
De buffer loopt van de grens met Jordanië in het zuiden tot Libanon in het noorden. Op onderstaande kaart ligt die ten oosten van het blauwgekleurde deel van Syrië, dat is bezet door Israël.
De stand van zaken in Syrië gistermiddag:
Volg alle ontwikkelingen in het buurland in het livelog dat we bijhouden over de val van Assad:
Libanon: zes doden door Israëlische aanvallen
Door Israëlische aanvallen op Libanon zijn zaterdag zeker zes mensen omgekomen. Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid vielen vijf doden bij een luchtaanval op Beit Lif, aan de grens met Israël. In het noordelijker gelegen Deir Seryan viel een dode door een Israëlische drone.
Zeker vijf mensen zijn bij de aanvallen gewond geraakt. Israël heeft de aanvallen niet bevestigd. Tien dagen geleden kwamen Israël en Hezbollah een staakt-het-vuren overeen. Maar dat wordt van beide kanten regelmatig geschonden.
Israël doodt Hezbollah-strijder in Zuid-Libanon
Israël zegt een Hezbollah-strijder te hebben gedood in het zuiden van Libanon. De strijder was een "bedreiging" voor Israëlische troepen, schrijft het Israëlische leger in een persverklaring. Volgens Israël overtrad het Hezbollah-lid de afspraken die zijn gemaakt in het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.
Hezbollah heeft nog niet gereageerd op het bericht van het Israëlische leger.
29 doden in Beit Lahia, zeven bij andere aanvallen in Gaza
Bij Israëlische aanvallen in Rafah, Maghazi en Gaza-Stad zijn in totaal zeven doden gevallen. Dat melden verslaggevers in Gaza van nieuwszender Al Jazeera. Het Israëlische leger heeft geen informatie gedeeld over aanvallen in Gaza vandaag.
Bij de eerder gemelde aanval op het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia in Noord-Gaza vielen zeker 29 doden en tientallen gewonden, melden de hulpdiensten in Gaza. Eerder sprak de directeur van het ziekenhuis, Hossam Abu Safiya, al van een groot aantal slachtoffers.
Abu Safiya vertelde persbureau AFP dat er vier medewerkers van het ziekenhuis onder de doden zijn.
Israël versterkt troepenmacht in Golanhoogten
Het Israëlische leger heeft versterkingen gestuurd naar de bezette Golanhoogten, aan de grens met Syrië. Het leger geeft de opgelaaide gevechten in Syrië als reden en zegt zich voor te bereiden op "elk scenario". Het deelt een video waarop te zien is hoe posities worden versterkt.
De Syrische rebellengroep HTS is bezig aan een razendsnelle opmars in Syrië, ten koste van het regeringsleger. De rebellen staan op dit moment op enkele kilometers van de strategisch belangrijke stad Homs. Ook in het zuiden van Syrië, nabij de Golanhoogten, worden schermutselingen gemeld tussen oppositiestrijders en regeringstroepen.
Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 op Syrië en annexeerde het gebied in 1981. De internationale gemeenschap beschouwt het als door Israël bezet Syrisch grondgebied; alleen de VS heeft de Israëlische claim op het gebied erkend.
Israëlische troepen bestormen Kamal Adwan-ziekenhuis, veel doden
Israëlische troepen hebben vannacht het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia in Noord-Gaza bestormd. Dat zegt de directeur van het ziekenhuis, Hossam Abu Safiya. De staf, patiënten en ontheemde Palestijnen die er hun toevlucht hadden gezocht, moesten allemaal naar buiten. De meesten mochten later weer terug, sommigen werden door de militairen weggestuurd, aldus de directeur.
Voor de inval waren er luchtaanvallen en beschietingen op en rond het ziekenhuis. Abu Safiya zegt dat de straten bezaaid liggen met lijken. Reddingswerkers komen niet of nauwelijks het gebied in, dat sinds begin oktober door het Israëlische leger wordt belegerd. Op beelden van persbureau AFP zijn inderdaad veel lichamen te zien.
"We waren vanochtend geschokt om honderden lichamen en gewonden in de straten rond het ziekenhuis te zien", zegt Abu Safiya. Het ziekenhuis is een van de twee ziekenhuizen in Noord-Gaza dat nog op minimale capaciteit in bedrijf is. Vorige week was een team van Indonesische artsen in het ziekenhuis aangekomen om de staf te versterken, na coördinatie met Israël. Dat team moest nu juist weer vertrekken, zegt Abu Safiya.
Gisteren werd het ziekenhuis ook al aangevallen. Een 16-jarige jongen in een rolstoel werd gedood toen een Israëlische drone het ziekenhuis beschoot. Twaalf anderen raakten gewond, zegt de directeur. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er geen waarschuwing voor deze aanval was afgegeven.
Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de berichten over de aanvallen op het ziekenhuis. Eerder zei het dat het offensief in Noord-Gaza is bedoeld om te voorkomen dat Hamas zich daar hergroepeert.
Israëlische aanvallen op grensposten Syrië-Libanon
Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee grensposten tussen Syrië en Libanon. Dat zegt de Libanese minister van Transport Ali Hamieh. Het gaat om de Arida-grensovergang in het noorden van Libanon en Jousieh in het noordoosten. De aanvallen troffen de Syrische kant van de grens.
Het Israëlische leger bevestigt de aanvallen en zegt dat het overslagplaatsen voor wapens bestemd voor Hezbollah heeft getroffen. Israël heeft de laatste maanden regelmatig grensovergangen tussen Syrië en Libanon gebombardeerd, maar de timing is nu toch opvallend.
De Jousieh-overgang ligt dicht bij de strategisch belangrijke stad Homs in Syrië. De rebellengroep HTS is deze stad na een razendsnelle opmars afgelopen dagen tot 10 kilometer genaderd. Gisteravond zei Hezbollah-leider Naim Qassem dat Hezbollah de Syrische president Assad zal bijstaan tegen de "agressie" van de rebellen, zonder in detail te treden hoe.
In eerdere stadia van de burgeroorlog in Syrië speelden strijders van Hezbollah een belangrijke rol in het ondersteunen van het regeringsleger. Als Hezbollah dat nu weer zou willen doen om Homs te verdedigen, zou de Jousieh-overgang daar een logische route voor zijn.
Hamas: gesprekken staakt-het-vuren hervat
Hamas-leider Bassem Naim zei gisteren dat de gesprekken over een staakt-het-vuren met Israël zijn hervat. De Hamas-functionaris zei te hopen dat een akkoord om te oorlog te beëindigen binnen bereik was.
De onderhandelingen over een staakt-het-vuren werden vorige maand stopgezet. Qatar - het land dat bemiddelt - schortte de gesprekken vorige maand op omdat er geen vooruitgang werd geboekt. Maar afgelopen dagen zou er opnieuw gesproken zijn over mogelijkheden om de gevechten te beëindigen, gijzelaars uit Gaza vrij te laten en de Palestijnse gevangenen in Israël te bevrijden.
Overlevenden van aanval tentenkamp Mawasi: 'We werden naar buiten geblazen'
Een dag na de aanval op een tentenkamp in Mawasi in de Gazastrook, waarbij 20 doden vielen, is de omvang van de verwoestende brand goed te zien. Tenten van ontheemde Palestijnen vlogen in brand.
"Elke hoek veranderde in een grote vuurbal", vertelt één van de slachtoffers:
Israëlische president: 'Intense gesprekken' over vrijlating gijzelaars
De Israëlische president Herzog heeft gezegd dat er "intensieve gesprekken" gaande zijn over de vrijlating van de gijzelaars in de Gazastrook. Dat deed hij in gesprek met religieuze leiders van de Israëlische moslimgemeenschap.
Op dit moment ligt er een voorstel bij Hamas. Een Israëlische functionaris vertelt de Times of Israel dat dit niet zoals eerder werd gemeld een Israëlisch, maar een Egyptisch voorstel is. Ook zegt de functionaris dat het gaat om een tijdelijk staakt-het-vuren, en niet een einde aan de oorlog, en de vrijlating van vrouwen, kinderen en ouderen.
Ultrarechtse ministers in het kabinet van Netanyahu spreken onderwijl openlijk over hun wens Israëlische nederzettingen te bouwen in Gaza, wat voor Hamas onbespreekbaar is.
Een belangrijke vraag is wat Israël van plan is met de Gazastrook als de oorlog stopt. NOS sprak hier met historicus Peter Malcontent over in Podcast De Dag:
39 doden bij Israëlische aanvallen in Gaza
Bij een Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn gisteravond en -nacht in totaal zeker 39 doden gevallen. Dat vertellen dokters in de Gazastrook aan persbureau Reuters. 20 doden, onder wie vrouwen en kinderen, vielen bij een aanval in Mawasi. Hierbij vlogen tenten van ontheemden Palestijnen in brand. Vanochtend werd er nog een lichaam geborgen.
Het Israëlische leger zei dat Hamasstrijders doelwit waren van de aanval, zonder verdere details te geven. Tienduizenden Palestijnen verblijven in tentenkampen in Mawasi, een smalle strook langs de kust in Zuid-Gaza. Israël heeft het gebied als humanitaire zone aangewezen, maar daar al vaker aanvallen uitgevoerd.
Bij een Israëlische aanval nabij het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia in Noord-Gaza vielen vanochtend zeven doden, melden verslaggevers van nieuwszender Al Jazeera in Gaza. Een andere aanval trof het Indonesische ziekenhuis in Beit Lahia, waarbij gewonden vielen. Dit ziekenhuis is niet meer operationeel, maar ontheemden Palestijnen hebben er hun toevlucht gezocht.
Bij aanvallen in Rafah, Nuseirat en Gaza-Stad vannacht en vandaag werden ook doden gemeld. Op deze aanvallen heeft Israël niet gereageerd.
VN-hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA krijgt fors minder geld van Nederland
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNRWA in Gaza omlaag gaat. Volgend jaar krijgt de organisatie geen 19 miljoen euro, maar 15 miljoen. In de jaren daarna wil de Kamer dat de bijdrage afgebouwd wordt tot 1 miljoen euro per jaar.
De partijen twijfelen aan de neutraliteit van het personeel van UNRWA en wijzen op de Israëlische beschuldigingen dat medewerkers betrokken zijn bij organisaties als Hamas en Hezbollah.
Miljoenen Palestijnen zijn afhankelijk van hulp van UNRWA, zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon, Syrië en Jordanië. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, noemde UNRWA vanochtend "een onvervangbare levenslijn" voor Palestijnen. "Geen andere entiteit heeft de capaciteit om levensreddende hulp te leveren op de benodigde schaal", schreef hij op X.
AzG en Oxfam onderschrijven bevindingen Amnesty-rapport
Artsen zonder Grenzen herkent de bevindingen van het Amnesty-rapport waarin wordt gesteld dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. "Hun beschrijving van de humanitaire en gezondheidscrisis stemt volledig overeen met wat wij al maanden signaleren en rapporteren", zegt de hulporganisatie tegen persbureau ANP.
"Onze teams zien keer op keer hoe de bevolking in Gaza onmenselijk wordt behandeld en hoe hun alles wat nodig is om te overleven, zoals medische zorg en voedsel, bewust wordt ontzegd", zegt AzG.
Hulporganisatie Oxfam Novib schaart zich ook achter het rapport. "Amnesty is een gerenommeerde mensenrechtenorganisatie, heeft grondig onderzoek gedaan en gaat niet over één nacht ijs om tot een dergelijke conclusie te komen", zegt directeur Michiel Servaes. Hij roept regeringen op het rapport serieus te nemen, ook omdat eerdere VN-rapporten tot vergelijkbare conclusies kwamen.
'Israël doet Hamas aangepast voorstel over gijzelaars-deal'
Israël heeft Hamas een aangepast voorstel gedaan om tot een akkoord te komen over de vrijlating van de gijzelaars. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het voorstel komt volgens Axios grotendeels overeen met een eerder voorstel, maar legt meer nadruk op een eerste fase met een tijdelijk staakt-het-vuren en gevangenenruil.
Volgens de functionarissen is Hamas nu meer bereid over een gedeeltelijk akkoord te spreken. Eerdere gesprekken klapten vanwege de eis van Netanyahu om Israëlische troepen permanent in delen van de Gazastrook gestationeerd te houden. De Israëlische krant Haaretz meldde vorige maand dat het Israëlische leger op bepaalde plekken in Gaza permanente infrastructuur en posten aan het bouwen is
Het nieuwe voorstel is overgedragen aan Egypte, dat het aan Hamas gaat overleggen. De Israëlische functionarissen zeggen dat Egypte nu de belangrijkste bemiddelaar is. Qatar, dat vorige maand een stap terug deed, is nog wel altijd betrokken. Ondertussen eist ook inkomend president Trump zijn rol op in de gesprekken. Zijn gezant voor het Midden-Oosten, Steve Witkoff, reisde vorige week naar de regio voor gesprekken met Netanyahu en met de premier van Qatar.
Hamas zei vorige week dat het open stond voor "alle voorstellen die leiden tot het einde van de oorlog en een terugtrekking van Israël uit de Gazastrook". De ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir zei in Israëlische media juist dat hij "goede hoop" had dat Trump zou meewerken aan een plan voor de "vrijwillige migratie" van Gazanen en het vestigen van Israëlische nederzettingen in de Gazastrook.
Reacties op genocide-rapport Amnesty: van 'belangrijk' tot voorbarig
Pax noemt het "enorm belangrijk" dat Amnesty International stelt dat Israëls zich schuldig maakt aan genocide in de Gazastrook. Tegen persbureau ANP zegt de nederlandse vredesorganisatie dat het rapport van Amnesty duidelijk maakt dat de internationale gemeenschap "veel meer moet doen" om het geweld te stoppen.
Daarbij noemt Pax ook Nederland. De organisatie vindt dat Nederland moet stoppen met het exporteren van schokdempers voor de Israëlische marine en met het importeren van Israëlische wapens, omdat dit de "Israëlische oorlogskas spekt". De antizionistische Joodse organisatie Erev Rav noemt de conclusie dat Israël genocide pleegt "onvermijdelijk".
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt juist dat Amnesty met de genocide-kwalificatie op de feiten vooruit loopt. Directeur Naomi Mestrum vindt het "een zorgwekkende bewering die bijdraagt aan de verdere demonisering van Israël".
"Misschien vindt er wel een genocide plaats. Maar dat mag het Internationaal Strafhof dan bewijzen en niet een hulporganisatie," zegt Mestrum. Het strafhof vaardigde vorige maand arrestatiebevelen uit voor Netanyahu, de voormalige Israëlische minister van Defensie Gallant en Hamas-leider Mohammed Deif op beschuldiging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Genocide was daarin niet opgenomen.
Het Internationaal Gerechtshof behandelt wel een aanklacht van genocide door Israël. Het oordeelde in een tussenvonnis in januari dat Israël alles in het werk moet stellen om genocide te voorkomen in Gaza en ziet een risico dat de Palestijnen daarvan slachtoffer worden. Een definitieve uitspraak in de zaak kan nog jaren duren.
Israël: Amnesty-rapport is volkomen onjuist
Israël heeft gereageerd op het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In dat rapport concludeert Amnesty dat er voldoende bewijs is om te zeggen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport volkomen onjuist: "De verwerpelijke en fanatieke organisatie Amnesty International heeft opnieuw een verzonnen rapport geproduceerd dat volledig vals is en gebaseerd op leugens".
Israël beroept zich op zelfverdediging en zegt dat het zich houdt aan het oorlogsrecht.
Amnesty: voldoende bewijs voor genocide in Gaza
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International concludeert na onderzoek dat er voldoende bewijs is om te zeggen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. Volgens het rapport handelt Israël met het doel om de Palestijnse bevolking geheel of gedeeltelijk te vernietigen.
Israël heeft nog niet gereageerd, maar het land heeft beschuldigingen van genocide altijd tegengesproken. Israël beroept zich op zelfverdediging en zegt zich te houden aan het oorlogsrecht. Juridisch gezien ligt de lat erg hoog om volkerenmoord vast te stellen.
Lees er meer over in dit artikel:
VN-gezant in Libanon Hennis over staakt-het-vuren
De wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah, die precies een week geleden werd gesloten, is "heel fragiel". Dat zegt speciaal VN-gezant in Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert. NOS-correspondent in het Midden-Oosten Daisy Mohr sprak met haar over haar rol bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren.
Lees hier het interview:
'Zeker twintig doden bij luchtaanval op tentenkamp'
Bij een Israëlische luchtaanval op tentenkamp al-Mawasi, in het zuiden van de Gazastrook, zijn zeker twintig doden gevallen. Dat melden onder meer nieuwszender Al Jazeera en persbureau DPA op basis van de lokale autoriteiten, die onder controle staan van Hamas. Op sociale media gaan beelden rond van tenten die in brand staan. Onder de doden zijn ook kinderen, schrijft Al Jazeera. Er verblijven honderdduizenden door de oorlog ontheemde Palestijnen in al-Mawasi.
Vanuit Israël is er nog niet gereageerd op de berichten over de luchtaanval. Hoewel het gebied door Israël is aangewezen als een humanitaire zone, wordt al-Mawasi geregeld onder vuur genomen. Zo vielen er in juli bij een luchtaanval ook al tientallen doden in het kamp.
Noors staatsfonds desinvesteert uit Israëls telecombedrijf om nederzettingen
Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft al zijn aandelen in het Israëlische telecombedrijf Bezeq verkocht omdat het telecomdiensten levert aan de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Door fysiek aanwezig te zijn en het aanbieden van telecomdiensten aan de Israëlische nederzettingen helpt Bezeq mee om het onderhoud en de uitbreiding ervan te vergemakkelijken, zegt het fonds in een verklaring. "Door dit te doen draagt het bedrijf zelf bij aan de schending van het internationaal recht", voegt het eraan toe.
Het besluit om te desinvesteren volgt op nieuwe strenge normen die zijn aangenomen door de ethische waakhond van het fonds voor bedrijven die de Israëlische operaties in de bezette Palestijnse gebieden ondersteunen. Het fonds, het grootste in zijn soort ter wereld, bezit 1,5 procent van 's werelds beursgenoteerde aandelen van 8700 bedrijven.
Joodse kolonisten vallen Palestijns dorp aan, gooien stenen naar Israëlische troepen
Joodse kolonisten hebben afgelopen nacht een reeks aanvallen uitgevoerd in Palestijnse plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze staken huizen in brand en er waren confrontaties met Israëlische troepen. Het Israëlische leger heeft gemeld dat kolonisten het dorp Beit Furik hebben aangevallen nadat troepen in het gebied waren gekomen om een illegale landbouwnederzetting te ontmantelen.
Volgens het leger gooiden de kolonisten stenen en verwondden ze daarmee twee leden van de paramilitaire grenspolitie. Er zijn geen berichten over Palestijnse slachtoffers gemeld. Sinds het begin van de oorlog is het geweld door kolonisten op de Westelijke Jordaanoever toegenomen. Vorige maand staken tientallen kolonisten verschillende gebouwen en een auto in brand in Beit Furik.
Israël bevestigt doden Hezbollah-liaison bij Syrische leger
Het Israëlische leger zegt dat het de contactpersoon van Hezbollah bij het Syrische leger, Salman Jumaa, heeft gedood. Eerder meldde persbureau Reuters al dat Jumaa was gedood bij een Israëlische drone-aanval op een auto nabij Damascus. Hezbollah zelf heeft niet gereageerd. Israël voert regelmatig aanvallen uit op doelen van Hezbollah in Syrië.
Hezbollah speelde lang een belangrijke rol bij de ondersteuning van de regeringstroepen van president Assad in de Syrische burgeroorlog. Deze regeringstroepen werden afgelopen weekend overlopen door rebellen in het noordwesten van het land. Persbureau Reuters meldde gisteren dat Hezbollah nu niet van plan is strijders naar Syrië te sturen om Assad te ondersteunen, na meer dan een jaar te zijn verwikkeld in een gevechten met Israël.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Iran wel bereid is troepen naar Syrië te sturen, als Assad daar om vraagt. Voor Iran is het belangrijk dat Assad in het zadel blijft, om niet van Hezbollah te worden afgesneden.
Ministerie Libanon: Dode bij Israëlische drone-aanval
Bij een Israëlische drone-aanval in het zuiden van Libanon is een dode gevallen. Dat zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd. Het is het volgende incident dat het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël op de proef stelt.
De Libanese nieuwssite L'Orient Today meldt dat het slachtoffer een herder uit het grensdorp Shebaa was. Gisteren vielen er twaalf doden bij Israëlische aanvallen in Libanon, nadat Hezbollah een mortiergranaat op Israël had afgeschoten. De premier en voorzitter van het parlement van Libanon hebben aan Frankrijk en de VS gevraagd om druk uit te oefenen op Israël om zich aan het staakt-het-vuren te houden.
Sinds het bestand vorige week woensdag van kracht werd heeft Israël bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd op Libanon en verhinderd dat burgers terug kunnen keren naar dorpen in het zuiden. Israël zegt binnen de bepalingen van het bestand het recht te hebben aanvallen uit te voeren op activiteiten van Hezbollah, wanneer deze een dreiging voor Israël vormen.
Netanyahu zei eerder vandaag dat er een staakt-het-vuren is in Libanon, maar dat daarmee de oorlog niet voorbij is. "We handhaven het bestand met een ijzeren vuist en treden op tegen elke schending, klein of groot", zei Netanyahu.
Israëlische minister: Leger blijft 'voor langere tijd' in Gaza
De ultrarechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich heeft gezegd dat het Israëlische leger voor "een lange periode" in Gaza zal blijven "om de veiligheid te waarborgen". Hij deed dat in een interview op de Israëlische radio, meldt de krant Haaretz. Smotrich zei dat het behouden van de controle over Gaza op de lange termijn een van de doelen is die het oorlogskabinet heeft gesteld.
Vorige week zei de Israëlische minister voor Voedsel ook al dat het Israëlische leger "voor vele jaren" in de Gazastrook zal blijven. Vorige maand bleek uit onderzoek van Haaretz dat het Israëlische leger in Gaza permanente posten en infrastructuur aan het bouwen is.
In de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars wil Hamas dat Israël zich terugtrekt uit de Gazastrook. Dat lijkt Smotrich uit te sluiten. Vorige maand was Smotrich aanwezig op een conferentie over het koloniseren van de Gazastrook en riep hij op tot het bouwen van Israëlische nederzettingen.
Uitdunning
Smotrich doet regelmatig extreme uitspraken. Vorige week zei hij dat Israël Gaza moet bezetten en dat de bevolking van Gaza "moet worden uitgedund" middels "vrijwillige emigratie". De bevolking van Gaza zou in twee jaar gehalveerd kunnen worden, zei hij.
Voormalig EU-buitenlandchef Borrell maakte zich afgelopen zomer hard om sancties in te stellen tegen Smotrich, nadat deze had gezegd dat het uithongeren van twee miljoen Gazanen "gerechtvaardigd" zou kunnen zijn. Ook het VK denkt aan sancties tegen Smotrich. Deze zijn er vooralsnog niet gekomen.
'Dode bij Israëlische aanval in Damascus'
Bij een vermoedelijk Israëlische drone-aanval in de omgeving van Damascus zijn een dode en een gewonde gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een in het VK gevestigde monitor van de situatie in Syrië. Het is niet bekend wie de slachtoffers zijn.
Het Syrische staatspersbureau meldt de aanval ook, zonder slachtoffers te noemen. Israël heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Het is bekend dat Israël in Syrië regelmatig aanvallen uitvoert op doelen gelieerd aan Hezbollah en Iran. SOHR telde dit jaar in totaal al 160 Israëlische aanvallen in Syrië.
De laatste aanval komt op een moment dat de militante groepering HTS een groot offensief heeft ingezet tegen het Syrische regeringsleger. HTS heeft een groot deel van het noordwesten van het land in handen genomen, waaronder Aleppo, de grootste stad van het land.
Libanon wil druk van VS, Frankrijk op Israël vanwege schenden bestand
De Libanese premier Najib Mikati heeft de VS en Frankrijk aangespoord druk op Israël uit te oefenen om zich aan het staakt-het-vuren te houden. Dat meldt persbureau Reuters. Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren vorige week woensdag heeft Israël bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd in Libanon, naar eigen zeggen in reactie op schendingen van het bestand door Hezbollah.
Een bron van VN-vredesmacht Unifil vertelde gisteren tegen nieuwszender CNN dat Israël "zo'n honderd keer" het bestand heeft geschonden. Gisteren vuurde Hezbollah in reactie hierop een mortiergranaat af op Israël. Het Israëlische leger voerde vervolgens luchtaanvallen uit op Libanon, waarbij in totaal twaalf doden vielen.
Libanese media melden dat het Israëlische leger ook vandaag een aanval heeft uitgevoerd in het zuiden van Libanon. Dit heeft het leger niet bevestigd. Israël zegt dat het onder het bestand het recht heeft om aanvallen uit te voeren in Libanon wanneer het dreigingen voor Israël waarneemt.
De Israëlische minister van Defensie Katz waarschuwde vandaag dat als het bestand klapt, hij de Libanese regering verantwoordelijk zal houden. Hij dreigde dat als de oorlog wordt hervat, Israël ook gebieden waar Hezbollah niet actief is zal aanvallen. "Er zal geen uitzondering meer zijn voor de Libanese staat", zei Katz.
Veertien doden bij Israëlische aanvallen in Noord-Gaza
Bij Israëlische aanvallen in het noorden van de Gazastrook zijn vandaag zeker veertien doden gevallen. Dat vertellen dokters in Gaza aan persbureau Reuters. Acht doden vielen bij aanvallen in Beit Lahia, twee in Jabalia en nog eens twee in Gaza-Stad. Het Israëlische leger heeft niet op deze specifieke aanvallen gereageerd.
Gisteren werden vijftien mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval op een huis in Beit Lahia. Volgens inwoners zijn de bombardementen bedoeld om mensen uit het noorden van Gaza te verdrijven. Israël zegt dat het probeert te voorkomen dat Hamas zich hergroepeert in het gebied.
Mensenrechtenorganisaties zeggen al weken dat Israëls handelen in Noord-Gaza neerkomt op het etnisch zuiveren van Palestijnen. Afgelopen weekend zei ook een Israëlische voormalig minister van Defensie dat Israël zich schuldig maakt aan etnische zuiveringen. Het Israëlische leger ontkende dat vervolgens.
In Zuid-Gaza vaardigde het Israëlische leger vanochtend een nieuw evacuatiebevel uit voor delen van Khan Younis, waarna veel families in alle haast vertrokken.
Hamas en Fatah akkoord over plan voor naoorlogs bestuur Gazastrook
De rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over een naoorlogs bestuur van de Gazastrook. Dat meldt persbureau AP. Het akkoord werd bereikt na gesprekken in Cairo op maandag en zou een einde maken aan het Hamasbestuur in de Gazastrook. Volgens een functionaris van Hamas worden de laatste details nog uitgewerkt.
Hamas en Fatah hebben afgesproken een commissie aan te stellen van 12 tot 15 onafhankelijke technocraten om Gaza te besturen na de oorlog. Deze commissie zou vallen onder Palestijns Autoriteit, het Palestijnse bestuursorgaan op de bezette Westelijke Jordaanoever, en samen met lokale in internationale organisaties werken aan de wederopbouw van Gaza. Fatah is de dominante partij binnen deze Palestijnse Autoriteit.
Met de machtsovername van Hamas in de Gazastrook in 2007 kwamen Fatah en Hamas lijnrecht tegenover elkaar te staan. Pogingen tot verzoening liepen telkens stuk. Afgelopen zomer sloten Hamas en Fatah een overeenkomst om een eenheidsregering te vormen, na bemiddeling van China.
Israël heeft nog niet gereageerd op het plan. Netanyahu heeft op eerdere momenten gezegd dat Israël wil dat Hamas noch Fatah een rol krijgt bij het bestuur van de Gazastrook. Wat Israël dan wel voor zich ziet, is onduidelijk.
Zeker 9 doden bij grootste Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon sinds bestand
Bij een Israëlische luchtaanval op dorpen in het zuiden van Libanon zijn negen mensen gedood, meldt het Libanese ministerie van Gezondheid. Het zijn de grootste aanvallen sinds het bestand woensdag van kracht werd.
Israël voerde luchtaanvallen uit op tientallen doelwitten van Hezbollah, naar eigen zeggen als antwoord op de schending van het staakt-het-vuren door Hezbollah eerder vandaag. In een bericht op X staat dat "terroristen" en "terroristische infrastructuur" zijn aangevallen in Libanon.
Hezbollah vuurde eerder vandaag een mortiergranaat af op Israëlisch grondgebied. Dat was om Israël te waarschuwen, zegt Hezbollah, omdat het Israëlische leger het bestand al meerdere keren heeft geschonden. De voorzitter van het Libanese parlement zei vanmiddag al dat Israël het al 54 keer heeft geschonden sinds het begin van het staakt-het-vuren.
Trump: hel breekt los als Hamas gijzelaars niet voor 20 januari vrijlaat
Aankomend president Trump eist de onmiddellijke vrijlating van alle Israëlische gijzelaars in Gaza. Als dat niet voor 20 januari gebeurt - de dag van zijn inauguratie - zal "de hel losbarsten in het Midden-Oosten en voor hen die deze misdrijven tegen de menselijkheid begingen". Het is onduidelijk wat hij daar precies mee bedoelt.
Er zitten nog zo'n honderd Israëlische gijzelaars vast in Gaza. Hoeveel van de gijzelaars nog in leven zijn, is niet bekend. Israël maakte vandaag bekend dat een Israëlische militair die op 7 oktober door Hamas gevangen werd genomen diezelfde dag al is gedood. Hamas zegt dat 33 gijzelaars door Israëlische bombardementen zijn omgekomen.
Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier, en hun zoon Yair waren gisteren te gast op het landgoed van Trump in Florida. "Dank u president Trump, voor het geweldige diner. Ik zie uit naar 20 januari!", zei Yair Netanyahu op X.
Israël beantwoordt granaatbeschieting van Hezbollah
Het Israëlische leger zegt dat het aanvallen op Hezbollah uitvoert. Het is het antwoord op de schending eerder van het staakt-het-vuren door Hezbollah, zegt Israël.
Hezbollah erkent dat het vandaag een Israëlische legerbasis in het Israëlisch-Libanese grensgebied onder vuur nam. Dat was om Israël te waarschuwen, zegt Hezbollah, omdat het Israëlische leger het bestand dat sinds woensdag van kracht was meerdere keren heeft geschonden. Volgens de voorzitter van het Libanese parlement schond Israël dat bestand al 54 keer.
De mortiergranaten van Hezbollah kwamen neer in open gebied, zegt het leger van Israël. Er vielen geen gewonden. Daarvoor had premier Netanyahu aangekondigd dat Israël "krachtig" zou terugslaan.
Nieuwszender Al Jazeera meldde aan het begin van de avond dat de Israëlische luchtmacht de plaats Yaoun heeft gebombardeerd en het Israëlische leger Shebaa heeft beschoten. Het Libanese staatspersbureau meldde ook aanvallen op Beit Lif en Tallousa. Bij die laatste aanval zouden gewonden zijn gevallen.
Lezing Israëlische hoogleraar in Eindhoven niet fysiek maar online
Een Israëlische hoogleraar die morgen een lezing houdt op de TU Eindhoven zal daar niet fysiek aanwezig zijn. De hoogleraar en de TU willen er zeker van zijn dat de lezing niet onder eventuele protesten te lijden heeft. Daarom zal professor Kiril Solovey van de Technion-universiteit in Haifa zijn publiek via een videoverbinding toespreken.
Het gezamenlijk genomen besluit volgt op de gebeurtenissen vorige week op de TU. Toen moest een andere hoogleraar van dezelfde universiteit in veiligheid worden gebracht bij een confrontatie met pro-Palestijnse activisten. Volgens hen werkt die universiteit nauw samen met de Israëlische defensie-industrie en is ze medeverantwoordelijk voor de onderdrukking van Palestijnen.
De sfeer bij het bezoek aan Eindhoven vorige week van Soloveys collega Karel Martens was grimmig. Hij werd daarom door de beveiliging naar een aparte ruimte gebracht.
Een woordvoerder van de TU zegt dat de veiligheid van Solovey kon worden gegarandeerd, maar dat zowel de organisatie als de hoogleraar er zeker van wil zijn dat de "kwaliteit van de presentatie gewaarborgd is en dat de kennis toegankelijk is voor het geïnteresseerde publiek".
Hezbollah beschiet Israëlische post in Zuid-Libanon, Netanyahu kondigt krachtig antwoord aan
Hezbollah zegt dat het waarschuwingsschoten heeft afgevuurd op een Israëlische militaire post in het Libanees-Israëlische grensgebied. Dat zou een antwoord zijn op herhaaldelijke bestandsschendingen door Israël. De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël "krachtig" zal antwoorden.
Vorige week kwam een staakt-het-vuren tot stand dat een einde moest maken aan de gevechten tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Israël heeft die afspraak volgens de voorzitter van het Libanese parlement al 54 keer geschonden. Israël zou luchtaanvallen en verkenningsvluchten hebben uitgevoerd en huizen in het grensgebied hebben vernietigd.
Het Israëlische leger heeft niet op de beschuldiging gereageerd, maar behoudt zich het recht voor om te reageren op bestandsschendingen. De Israëlische premier Netanyahu zei vorige week dat Israël "krachtig" zal reageren als Hezbollah zich niet aan de voorwaarden houdt.
Een internationaal comité moet toezien op naleving van het bestand. Dat heeft nog niets over bestandsschendingen gezegd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het bestand op enkele incidenten na wordt nageleefd.
Libanon: dode en gewonde door Israëlische aanvallen
Volgens Libanon is vandaag in het zuiden van het land een persoon gedood en een militair gewond geraakt door Israëlische beschietingen. Israël heeft niet gereageerd op deze beschuldigingen, maar de regering zegt wel opnieuw dat Hezbollah de gesloten overeenkomst heeft geschonden.
Ondanks het staakt-het-vuren, dat vorige week woensdag werd ingesteld, worden elke dag schermutselingen gemeld. Een bulldozer van het Libanese leger werd vanmorgen geraakt door een Israëlische drone, zegt de legerleiding in een verklaring. De militair op het voertuig raakte gewond. Bij een andere beschieting werd een persoon gedood, maar de Libanese autoriteiten geven over dat incident geen details.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa'ar zegt dat juist Hezbollah zich niet aan de afspraken houdt. Hij reageerde daarmee op de klacht van Frankrijk dat Israël de wapenstilstand inmiddels tientallen keren heeft geschonden.
Vijftien doden gemeld bij luchtaanvallen op Noord-Gaza
Volgens Palestijnse hulpverleners zijn er afgelopen nacht minstens vijftien doden gevallen door Israëlische bombardementen op Noord-Gaza. Dit zou het dodental zijn na de explosie van één gebouw in de stad Beit Lahiya. Hulpverleners zoeken onder het puin van meerdere gebouwen nog naar overlevenden.
Vanuit verschillende bronnen worden zware luchtaanvallen gemeld, maar het Israëlische leger heeft er nog geen informatie over vrijgegeven. Volgens Palestijnse hulpverleners kunnen ziekenhuizen de toestroom van gewonden niet aan. In het noorden van de enclave, waar Israël een hevig offensief uitvoert, zouden nog maar drie ziekenhuizen deels in functie zijn.
Israël maakt dood van gegijzelde militair bekend
Een Israëlische militair die bij de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober vorig jaar werd ontvoerd, is omgekomen. Het leger van Israël laat dat weten in een verklaring. Volgens Israëlische media is nu vastgesteld dat de man al was gedood op 7 oktober. Zijn lichaam was meegenomen naar Gaza.
Tot nu toe werd aangenomen dat Omer Maxim Neutra nog in leven was. In een video gemaakt door Hamas was te zien dat hij samen met zijn eenheid werd ontvoerd. Op basis van nieuwe inlichtingen is geconcludeerd dat hij korte tijd daarna al is gedood. Op 7 oktober kwamen bijna 1200 mensen bij de terreuractie om het leven, de meeste slachtoffers waren burgers.
De 21-jarige Neutra was een immigrant uit New York en commandant van een tankbataljon, zegt het leger in een verklaring. Van de 250 uit Israël ontvoerde mensen zijn er zo'n honderd nooit vrijgelaten. Van enkele tientallen is officieel bevestigd dat ze zijn omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel ontvoerde personen nog in leven zijn. Gisteren publiceerde Hamas een propagandavideo waarin een man vertelt dat hij al ruim 420 dagen wordt vastgehouden.
Weer dodelijke luchtaanvallen door Israël op Gaza gemeld
Opnieuw worden Israëlische luchtaanvallen en beschietingen gemeld op verschillende plekken in Gaza. Volgens Al Jazeera is in Centraal-Gaza een Palestijn gedood. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.
Waar in Libanon het geweld fors is afgenomen is de oorlog in Gaza nog altijd in volle gang. Gisteren pleegde Hamas een bomaanslag op legervoertuigen, zo meldt de Amerikaanse denktank ISW in zijn dagelijkse verslag. Ook voerde Israël op een aantal plekken zware bombardementen uit. Met name in Noord-Gaza is een hevig Israëlisch offensief gaande. Het geregistreerde dodental in de Palestijnse enclave is inmiddels de 44.400 gepasseerd.
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft onlangs een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen premier Netanyahu en oud-minister van Defensie Gallant. Volgens het ICC zijn er voldoende aanwijzingen dat de twee Israëlische leiders zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zoals opzettelijk tegen Palestijnse burgers gerichte aanvallen. Israël heeft deze aantijgingen verworpen en beschuldigt het ICC van partijdigheid.
'Frankrijk: Israël schond wapenstilstand Libanon 52 keer'
Frankrijk heeft Israël erop aangesproken dat het Israëlische leger 52 keer de wapenstilstand in Libanon heeft geschonden, meldt nieuwssite Ynet. Het Israëlische medium baseert zich op Franse functionarissen. Ook beschuldigt Libanon Israël er vandaag van het staakt-het-vuren te negeren. Volgens Libanese media zouden Israëlische troepen op een huis in Zuid-Libanon hebben geschoten.
Israël weerspreekt telkens deze beschuldigingen. Het leger stelt dat juist Hezbollah zich niet aan het akkoord houdt en dat er daarom aanvallen op militanten worden uitgevoerd. Voor zover bekend zijn bij dit soort beschietingen drie Libanese burgers gedood sinds het bestand vorige week woensdag inging.
Volgens de afspraken mag Israël niet eenzijdig besluiten tot beschietingen, zo zouden de Fransen achter de schermen bij de Israëlische regering hebben geklaagd. Dit had moeten gebeuren in overleg met het internationale comité dat toezicht houdt nalevering van het akkoord. Verder zou de Franse regering ook hebben aangekaart dat Israël weer vaker met militaire drones laag over de Libanese hoofdstad Beiroet vliegt.
Oud-defensieminister: Israël voert etnische zuivering uit
De voormalige minister van Defensie van Israël Moshe Yaalon stelt dat Israël zich schuldig maakt aan etnische zuivering in de Gazastrook. Dat zei hij dit weekend tegen Israëlische media. Volgens Yaalon willen "hardliners in het extreemrechtse kabinet Palestijnen uit het noorden van Gaza verjagen en daar Joodse nederzettingen bouwen". Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al weken voor etnische zuivering in Noord-Gaza.
De oud-minister zei te spreken namens Israëlische commandanten die actief zijn in het noorden van de Gazastrook. Volgens Yaalon hadden ze contact met hem opgenomen om "hun vrees te delen over wat er daar gebeurt". Verder stelde hij dat de regering van Netanyahu de commandanten in gevaar brengt door ze oorlogsmisdaden te laten plegen.
Likud, de politieke partij van Netanyahu, vindt dat Yaalon met de uitspraken "alle grenzen heeft overschreden". Voormalig defensieminister Gallant, die begin vorige maand door Netanyahu werd ontslagen, spreekt van een leugen "die onze vijand helpt en Israël schaadt". Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde vorige maand arrestatiebevelen uit tegen Netanyahu en Gallant.
Netanyahu heeft altijd volgehouden dat hij Noord-Gaza niet wil bezetten om daar nederzettingen te bouwen, maar binnen de Israëlische regering gaan er steeds meer stemmen op die dat wel een goed idee vinden.
De extreemrechtse minister van Financiën Smotrich zei eerder deze week nog dat de bevolking van Gaza gehalveerd moet worden door middel van "vrijwillige migratie". De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir stelde vandaag dat hij "hard zijn best doet" om de premier van het nut van migratie te overtuigen. Minister Goldknopf van Volkshuisvesting noemt nederzettingen in Gaza "hét antwoord" op de aanslagen van Hamas op 7 oktober vorig jaar.
Welkom
Welkom in het nieuwe liveblog over de oorlog in Gaza en de gevolgen daarvan in de regio. Het blog van vorige week lees je hier terug.