eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Utrecht via Aaronson op voorsprong bij AZ • Eerste nederlaag voor Alkmaarders dreigt

Welkom bij het liveblog over de zevende speelronde in de eredivisie (m). Er staan vandaag vijf wedstrijden op het programma:

Op de hoogte blijven en meldingen ontvangen? Klik op het belletje.


AZ - UTR | 72' AZ ontsnapt

FC Utrecht is heel dicht bij de 1-3, maar AZ ontsnapt. Invaller Victor Jensen kopt eerst op de onderkant van de lat en dan op de bovenkant.

AZ - FC Utrecht 1-2

AZ - UTR | 63' Vers bloed voor AZ

AZ-coach Maarten Martens moet iets om een nederlaag te voorkomen. Hij brengt met Denso Kasius (voor Maikuma), Kristijan Belic (voor Peer Koopmeiners) en Mayckel Lahdo (voor Addai) drie nieuwe spelers in de ploeg.

Kasius kan zomaar de assist op de gelijkmaker bijschrijven, maar na de voorzet van de rechtsback maait Ruben van Bommel over de bal heen. In tweede instantie schiet Van Bommel over en even later schiet de buitenspeler naast. Het is nog niet de avond van Van Bommel, die tegen IF Elfsborg (3-2) twee keer scoorde.

Vitesse-supporters onwel na duel bij De Graafschap, mogelijk door rookpotten

Supporters van voetbalclub Vitesse zijn onwel geworden op de terugweg van de uitwedstrijd tegen De Graafschap. In de bussen van Doetinchem naar stadion Gelredome in Arnhem zijn ongeveer vijftig mensen onwel geworden, meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. De supporters zaten in zes bussen.

Bij aankomst bij de Gelredome stonden tien ambulances klaar om de supporters na te kijken. Nagenoeg alle supporters zouden inmiddels zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Drie van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De voetbalfans hadden hoofdpijn, waren duizelig en moesten braken.

Lees hieronder verder:

Roord valt in bij City na acht maanden revalideren, Leuchter blinkt uit bij PSG

Oranje-international Jill Roord is weer terug. Na acht maanden revalideren heeft de 27-jarige middenveldster haar rentree gemaakt in de met 1-0 gewonnen competitiewedstrijd van Manchester City tegen Brighton & Hove Albion.

Roord stond lange tijd aan de kant, nadat ze in januari een kruisbandblessure had opgelopen. Dat gebeurde in een wedstrijd tegen Manchester United. Enkele weken later, begin februari, werd ze geopereerd aan haar knie.

Lees hieronder verder:

AZ - UTR | 55' DOELPUNT FC UTRECHT!

Na balverlies van Addai profiteert FC Utrecht. Souffian El Karouani zet voor en invaller Paxten Aaronson schuift de bal perfect in de hoek. Utrecht-coach Ron Jans kan lachen op zijn 66ste verjaardag.

AZ - FC Utrecht 1-2

Utrecht viert de 1-2 van Paxten Aaronson

AZ - UTR | Tweede helft

FC Utrecht-trainer Ron Jans lijkt ondanks de gelijke stand tegen AZ (1-1) niet tevreden met het spel van zijn team en daar heeft hij alle reden toe. Bij de start van de tweede helft beginnen Victor Jensen (voor Toornstra) en Paxten Aaronson (voor Bozdogan).

Ten Hag zag spelers United het zelfvertrouwen verliezen

Trainer Erik ten Hag sprak van een slechte start van zijn ploeg bij de 3-0-nederlaag tegen Tottenham Hotspur, maar hij vond dat er kansen waren om terug te komen. Door de rode kaart van aanvoerder Bruno Fernandes veranderde volgens de coach alles en raakte de ploeg het zelfvertrouwen kwijt. "Ik vond het geen rode kaart", zei hij bij Sky Sports.

"We hadden een verschrikkelijk slechte start", vond ook Ten Hag. "We maakten veel fouten in balbezit en konden de vrije man niet vinden. We maakten heel vaak de verkeerde keuze. Het was echt niet goed. Het mag niet dat een speler van achteruit door de hele ploeg kan dribbelen en kan voorzetten. Dat hebben we ook duidelijk gemaakt voorafgaand aan de wedstrijd."

Volgens de coach raakten zijn spelers het vertrouwen kwijt. "We speelden ongedisciplineerd en waren te zenuwachtig aan de bal. We moeten hier lessen uit trekken en beter druk zetten. Het moet veel beter."

Ten Hag wilde voor de camera niet ingaan op hoe belangrijk succes is in de komende week met de uitwedstrijden tegen FC Porto en Aston Villa in het verschiet. "We sluiten deze wedstrijd af en moeten de nederlaag accepteren. De focus gaat nu volledig op Porto en Villa."

Eerste minuten Ihattaren voor RKC: 'Hij is bizar goed, gaat ons sterker maken'

Mohamed Ihattaren keerde vanmiddag bij RKC tegen Ajax (0-2) na bijna tweeënhalf jaar terug in het profvoetbal. En nu? Volgens (voormalig) psychiater Bram Bakker uit het begeleidingsteam van Ihattaren kan het dan snel gaan. "Niemand weet hoe dit afloopt, maar we hebben het over iemand met exceptioneel veel talent", zei Bakker eerder in het Algemeen Dagblad. "Zó veel dat hij over een half jaar weer in Oranje kan staan. Zo goed is hij."

Zo'n uitspraak zou onnodige druk op Ihattaren kunnen leggen, maar de kersverse RKC'er wil daar niets van weten. "Dat schaadt mij niet", zegt hij. "Ik begrijp wat jullie bedoelen, maar vind het alleen maar mooi dat hij dat zegt."

Lees hieronder meer:

AZ - UTR | Rust

Na precies 45 minuten, geen extra tijd, fluit arbiter Danny Makkelie voor het rustsignaal. Utrecht had lang weinig in te brengen in Alkmaar, maar mag hoop putten uit de gelijkmaker. Bovendien: FC Utrecht won dit seizoen al 2 eredivisiewedstrijden waarin de ploeg eerst op achterstand kwam (tegen Twente en NAC).

Ruststand: AZ - FC Utrecht 1-1

Godts groeit bij Ajax bij gebrek aan linksbuitens: 'Wist dat ik meer ging spelen'

AZ - UTR | 32' DOELPUNT FC UTRECHT!

AZ domineert, maar uit het niets komt Utrecht op gelijke hoogte. De van Almere City overgekomen Yoann Cathline komt van links naar binnen en schiet de bal met rechts in de verre hoek.

AZ - FC Utrecht 1-1

Yoann Cathline scoort

AZ - UTR | 24' DOELPUNT AZ !

Een AZ-doelpunt hing al even in de lucht en nu is de 1-0 voor AZ een feit. Van der Hoorn ziet er verdedigend niet goed uit en laat Sven Mijnans de bal weg tikken. Vervolgens is het voor Troy Parrott een koud kunstje de 1-0 binnen te schieten.

AZ - FC Utrecht 1-0

AZ viert de 1-0 tegen FC Utrecht

AZ - UTR | 12' AZ neemt initiatief

Direct vanuit de aftrap zoekt FC Utrecht de aanval. De bezoekers verschijnen dan ook na enkele seconden al voor AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro, maar daarna neemt AZ het initiatief snel over in eigen huis. De Alkmaarders drukken de Utrechters terug op eigen helft, maar tot grote kansen leidt dat nog niet.

AZ - UTR | Afscheid De Wit

Vlak voor de aftrap in het AFAS Stadion neemt het AZ-publiek afscheid van Dani de Wit. De middenvelder verruilde afgelopen zomer de Alkmaarse club voor het Duitse Vfl Bochum.

Dani de Wit (midden) wordt uitgezwaaid in Alkmaar

AZ - UTR | Aftrap in Alkmaar

De laatste wedstrijd van de zevende eredivisiespeelronde is begonnen: AZ - FC Utrecht, een duel tussen twee ploegen die nog niet verloren hebben dit seizoen. AZ staat na vijf zeges en één gelijkspel tweede, Utrecht speelde een wedstrijd minder - de wedstrijd tegen Ajax werd uitgesteld - en staat vierde met vier zeges en één gelijkspel.

Als Utrecht wint van AZ klimmen de Domstedelingen weer naar de derde plaats.

Voetbalsters Ajax en Twente winnen bij start eredivisie

In de eredivisie voor vrouwen heeft ook Twente geen misstap begaan. Het won met 3-1 van Fortuna Sittard.

Eerder op de dag boekte Ajax een overwinning op PEC Zwolle (5-1).

Ook Feyenoord en AZ begonnen deze zondag aan de competitie. Zij lieten allebei meteen punten liggen en kwamen niet verder dan een onderling 1-1 gelijkspel.

United en Ten Hag uiteindelijk met 3-0 onderuit

Tottenham Hotspur wint met 3-0 op bezoek bij Manchester United. De derde goal werd gemaakt door Solanke.

Opnieuw een pijnlijke avond voor United-trainer Ten Hag.

Opstelling FC Utrecht | Min en Fraulo in basis

FC Utrecht kent beste competitiestart ooit in de clubgeschiedenis. Na vijf gespeelde wedstrijden staat Utrecht met dertien punten op de derde plek achter PSV en AZ, de tegenstander van vanavond.

Vorige week werd er met 3-2 gewonnen van Willem II. Trainer Ron Jans wijzigt zijn elftal op twee plekken. Min staat in de spits in plaats van Ohio en Fraulo vervangt de geblesseerde Engwanda.

Opstelling AZ | Martins Indi voor Goes

AZ boekte afgelopen woensdag in de Europa League een 3-2 overwinning op Elfsborg. Ook in de competitie gaat het tot nu toe goed. AZ heeft zestien punten vergaard in de eerste zes wedstrijden en staat op een tweede plek.

Wouter Goes is er zometeen tegen Utrecht niet bij vanwege een voetblessure. Martins Indi keert na lang blessureleed terug in de selectie en staat ook gelijk in de basis als aanvoerder. Hij gaat zijn eerste minuten van dit seizoen maken.

Ook Sadiq is er bij AZ niet bij. Zijn vervanger is Addai.

Samenvatting RKC Waalwijk - Ajax

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Ajax

Nog geen thuisgeluk voor Cambuur en pikante rode kaart voor Vitesse

Het nieuwe stadion brengt Cambuur tot nu toe geen geluk. Drie van de vier wedstrijden in de eerste divisie gingen verloren. Vandaag was Emmen met 3-1 te sterk. Aan de publieke belangstelling ligt het niet. Er zaten ruim 13.000 toeschouwers in het stadion.

De Graafschap boekte wel een succes in het eigen stadion. Het won eerder op de dag in eigen huis de derby van Vitesse (3-1). De gemoederen liepen hoog op. Op de tribunes, waardoor het spel nog even werd stilgelegd, maar ook op het veld.

Vitesse-speler Alexander Büttner moest het veld verlaten omdat hij twee gele kaarten kreeg. En dat is opmerkelijk, omdat hij is geboren in Doetinchem en de afgelopen jaren bij De Graafschap speelde.

Ten Hag nog dieper in de problemen

De problemen voor Manchester United-trainer Ten Hag worden groter en groter. Zijn aanvoerder Fernandes heeft rood gekregen en Kulusevski vergrootte na rust de voorsprong voor Tottenham Hotspur.

De ploeg van de Nederlander heeft nog ruim een halfuur om het tij te keren.

Ajax verslaat RKC

Ajax boekt in Waalwijk de eerste uitzege van dit seizoen (0-2). RKC is na zeven eredivisiewedstrijden nog steeds puntloos. De wissels maakten het verschil voor de Amsterdammers.

RKC - AJA | 90+4' DOELPUNT AJAX

Traoré legt af op de vrijstaande Godts, die de bal vervolgens beheerst in de hoek schuift.

RKC Waalwijk - Ajax 0-2

RKC - AJA | 90' Vier minuten extra tijd

RKC heeft nog vier minuten om te scoren. Vooralsnog weet de thuisploeg nog steeds geen grote kansen bij elkaar te spelen, maar misschien zit er nog wat in het vat.

RKC Waalwijk - Ajax 0-1

RKC - AJA | 80' Ihattaren komt erin

Ihattaren maakt zijn rentree op het voetbalveld. Ditmaal voor RKC tegen zijn oude ploeg Ajax. Onder luid gejuich betreedt hij het veld.

Het voormalige supertalent is nog altijd maar 22 jaar oud en begint aan zijn zoveelste voetballeven. Hij kan gelijk erg belangrijk zijn voor zijn ploeg, al zal het voor hem ook gewoon fijn zijn dat hij weer lekker kan voetballen.

RKC Waalwijk - Ajax 0-1

RKC - AJA | 76' DOELPUNT AJAX

Na een schot op de paal van Klaassen, schiet Traoré de bal uit de rebound hard en strak in de korte hoek. Aan de goal gaat een mooie aanval vooraf die door Fitz-Jim wordt opgezet.

RKC Waalwijk - Ajax 0-1

RKC - AJA | 71' Eindelijk schot op doel Ajax

Daar is het eerste schot op doel van Ajax. Traoré schiet de bal in de handen van Houwen. De wissels bij Ajax zorgen wel voor meer dreiging. Godts is ook erg bedrijvig.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 67' Opwinding RKC-fans

Sutalo zit mis en bezorgt Oukili een grote kans. De controle bij de RKC'er laat ook te wensen over, waardoor Ajax goed wegkomt.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 65' Fitz-Jim 'de verlosser'?

Fitz-Jim, die donderdag uitblonk tegen Besiktas, komt samen met Traoré binnen de lijnen. Taylor en Banel gaan eruit.

Het is er bij Ajax in de tussentijd niet beter op geworden.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

Van de Ven doet Ten Hag nog meer pijn

Op de Engelse velden staat Tottenham Hotspur voor tegen Manchester United. De razendsnelle Van de Ven leverde al na drie minuten een mooie assist af op de scorende Johnson. Hij bezorgt zijn landgenoot Ten Hag dus nog meer kopzorgen.

De eerste helft is over tien minuten afgelopen.

RKC - AJA | 56' Brobbey teleurgesteld van het veld

Ajax-coach Farioli grijpt in. Rasmussen en een zichtbaar teleurgestelde Brobbey verlaten het veld. Godts en Akpom komen erin.

Ondertussen toont RKC iets meer initiatief, al komt Ajax niet in de problemen. De Amsterdammers zijn tot nu toe ook nog aanvallend onmachtig.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

Samenvattingen van de eerdere wedstrijden van vandaag

Toch wat doelpunten nodig op deze namiddag? Kijk hier naar de wedstrijden die eerder vandaag zijn gespeeld. Hoewel er ook op de andere velden geen sprake was van een doelpuntenregen, vielen daar wel goals.

RKC Waalwijk wisselt 1 keer in de pauze, Ajax ongewijzigd

De tweede helft tussen RKC Waalwijk en Ajax is begonnen. Bij de thuisploeg is Margaret erin gekomen voor Cleonise.

Bij Ajax staan dezelfde elf spelers als in de eerste helft op het veld.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

Rust in Waalwijk

Na een vrije trap die Van Den Boomen op de paal schiet, fluit scheidsrechter Kamphuis voor de rust. Het dominante Ajax speelt niet oogstrelend en komt nog niet tot scoren.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 38' Rasmussen wild

Rasmussen krijgt de bal in kansrijke positie voor zijn voeten, maar de Deense aanvaller schiet zo onrustig dat de bal niet eens over de achterlijn gaat.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 32' Gevaarlijk schot Taylor

Brobbey legt de bal terug op Taylor, die naast schiet. Even daarvoor gaf Banel de bal net iets te scherp voor, waardoor Brobbey niet bij de bal kon.

Ajax omsingelt RKC, maar drukt nog niet door. De Amsterdammers hebben namelijk nog geen schot op doel gelost.

RKC heeft in de tussentijd alleen een corner weten te creëren.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 15' Ajax heeft de bal, RKC gokt op counter

Het is duidelijk hoe de verhoudingen liggen. De Ajacieden hebben de bal en moeten zich door de hechte defensie van RKC zien te voetballen, wat in het eerste kwartier nog niet gelukt is.

De Brabanders loeren op de tegenstoot. Iets waar ze vooralsnog evenmin in geslaagd zijn.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - AJA | 7' RKC zit erbovenop

Ajax probeert het heft in handen te nemen. Dat is vooralsnog niet makkelijk, want RKC toont zich strijdlustig.

De Amsterdammers hebben met Davy Klaassen natuurlijk ook een felle speler in de gelederen. Het is niet voor niets dat hij bij afwezigheid van Henderson aanvoerder is.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

RKC - Ajax begonnen

Ajax heeft afgetrapt en dus is de op een na laatste wedstrijd van dit eredivisieweekend begonnen.

RKC Waalwijk - Ajax 0-0

Diepepunt voor Kuijt: Antwerpse derby gestaakt

De wedstrijd van Germinal Beerschot bij Royal Antwerp is bij een 4-0 tussenstand gestaakt nadat fans van de uitploeg meermaals vuurwerk op het veld hadden gegooid. Het Beerschot van trainer Dirk Kuijt verloor al zeven keer op rij, staat laatste in de Belgische competitie en pakte dit seizoen nog maar één punt.

Opstelling RKC | Ihattaren op de bank

Bij het nog puntloze RKC Waalwijk zit met Mohamed Ihattaren de opvallendste speler op de bank. Verder kiest Henk Fraser voor vertrouwde namen.

Groningen komt tekort tegen Go Ahead en verliest

Na de nederlaag tegen Heerenveen (2-1) vorige week is het vandaag opnieuw ondermaats van FC Groningen. Go Ahead Eagles houdt de thuisploeg lang in leven en wint uiteindelijk 'maar' met 1-0 .

Twente heeft penalty nodig om te winnen

FC Twente verslaat NAC met 1-0. Een penalty van Van Wolfswinkel zorgt voor de beslissing. Het had van Twentse kant stukken beter gekund, maar de drie punten zijn binnen.

TWE - NAC | 90+3' Het kan nog voor NAC

NAC dringt wat meer aan en meldt zich voor het doel van Twente. De aanwezigheid van de Brabanders zorgt nu nog niet voor grote zorgen aan Twentse kant, maar misschien wel tot nervositeit.

FC Twente - NAC Breda 1-0

GRO - GAE | 88' Edvardsen op de paal

Go Ahead is dichter bij de tweede treffer dan Groningen bij de eerste. Het lukt de thuisploeg maar niet om kansen te creëren. Een slotoffensief is nog niet aan de orde.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-1

TWE - NAC | 80' Kans Lammers

Lammers schiet en Bielica keert zijn inzet. NAC mag blijven hopen op een punt, al zal het wel beter moeten.

FC Twente - NAC Breda 1-0

GRO - GAE | 75' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES

Nu telt-ie wel voor Go Ahead. Oliver Edvardsen schiet binnen uit de rebound.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-1

TWE - NAC | 75' DOELPUNT TWENTE

Van Wolfswinkel schiet raak vanaf elf meter. De penalty werd gegeven nadat Regeer onderuit werd gehaald in het strafschopgebied.

Een opluchting voor Twente.

FC Twente - NAC Breda 1-0

TWE - NAC | 72' Pover Twente

Het tempo bij Twente is te laag om het NAC echt lastig te maken. NAC stelt er ook niet veel tegenover, maar van de uitploeg mag ook minder verwacht worden.

FC Twente - NAC Breda 0-0

GRO - GAE | 71' TOCH GEEN DOELPUNT

Na tussenkomst van de VAR wordt er een streep gezet door de goal van Nauber. De Duitser stond buitenspel.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

GRO - GAE | 69' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES

Nauber kopt raak uit een een vrije trap. De voorsprong is verdiend, want Go Ahead Eagles speelt beter dan Groningen.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-1

Ajax met Banel, Rasmussen en Van den Boomen

Na de overtuigende 4-0 overwinning op Besiktas kiest Ajax-coach Farioli voor andere namen. Banel, Rasmussen, Klaassen en Van den Boomen staan in de basis. Dit gaat ten koste van de uitblinker van donderdag Fitz-Jim, Henderson, Godts en Traoré.

Weghorst en Gaaei zijn er vandaag niet bij vanwege blessures.

GRO - GAE | 52' Gevaarlijke vrije trap Go Ahead

In Groningen houdt doelman Vaessen de thuisploeg op de been. Hij houdt een vrije trap van de Eagles uit het doel.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

TWE - NAC | 50' Unnerstall pareert schot met moeite

Kostorz probeert het van afstand. Twente-doelman Unnerstall heeft grote moeite met het schot, maar houdt zijn doel wel schoon.

FC Twente - NAC Breda 0-0

Twente - NAC en Groningen - GAE weer begonnen

Beide doelpuntloze wedstrijden zijn weer op gang gebracht.

Bij Twente is Hilgers eruit gegaan in de pauze. Lagerbielke is zijn vervanger. Bij NAC is er ook gewisseld. Lucassen komt voor Valerius.

Ook in Groningen is er gewisseld. Pelupessy vervangt Resink. Van de vier ploegen die nu spelen heeft dus alleen Go Ahead geen wissel doorgevoerd in de rust.

FC Twente - NAC Breda 0-0

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

Voetbalsters Ajax met ruime cijfers langs PEC, Feyenoord en AZ spelen gelijk

In de eredivisie voor vrouwen wordt voor het eerst dit seizoen gevoetbald.

Ajax heeft de oorwassing van FC Twente in de Supercup (6-1 verlies) weggespoeld met een ruime overwinning op PEC Zwolle in het eerste eredivisieduel: 5-1.

Ook Feyenoord en AZ begonnen deze zondag aan de competitie. Zij lieten allebei meteen punten liggen en kwamen niet verder dan een onderling 1-1 gelijkspel.

Later vandaag speelt FC Twente zijn eerste wedstrijd in de eredivisie voor vrouwen. De club uit Enschede speelt om 16.45 uur uit tegen Fortuna Sittard.

Wedstrijd De Graafschap - Vitesse even stilgelegd

In de eerste divisie lag de Gelderse derby tussen De Graafschap en Vitesse even stil. Op de tribunes in Doetinchem zijn supporters van beide ploegen onrustig en wordt er vuurwerk afgestoken.

De Graafschap staat met 1-0 voor.

Rust in Enschede en Groningen

Bij beide wedstrijden is de stand nog 0-0. In Enschede speelt Twente beter, maar nog niet goed. NAC lijkt simpelweg niet beter te kunnen.

In Groningen heeft 'de FC' moeite met Go Ahead. Spannend is het wel.

FC Twente - NAC Breda 0-0

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

TWE - NAC | 41' NAC komt eigen helft niet vaak meer af

NAC wordt steeds meer teruggedrongen door Twente. Al is het ook weer niet zo dat Twente enorm goed speelt.

FC Twente - NAC Breda 0-0

GRO - GAE | 30' Go Ahead verzuimt te scoren

Go Ahead Eagles is gevaarlijker dan Groningen. Met name de aanvallende rechtsback Mats Deijl is een plaag voor de Groningers.

FC Twente - NAC Breda 0-0

TWE - NAC | 25' Twente wordt gevaarlijker

Twente komt er wat beter in. Na het rustige eerste kwartier stichten Vlap, Steijn en Kuipers gevaar.

FC Twente - NAC Breda 0-0

GRO - GAE | 24' Doelpunt Groningen afgekeurd

Plotseling duikt Postema helemaal alleen op voor het doel van Go Ahead. De spits rondt echter af in buitenspelpositie.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

GRO - GAE | 20' Go Ahead Eagles beter, goal Groningen afgekeurd

De wedstrijd moet nog loskomen, maar als nu op punten beslist moet worden wie de winnaar is, dan wordt Go Ahead Eagles aangewezen. De ploeg uit Deventer is tot nu toe het gevaarlijkst.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

TWE - NAC | 15' Nog niet veel gebeurd

In het eerste kwartier gebeurt nog niet veel noemenswaardigs. Sauer werd nog wel een keer onderuitgehaald in het strafschopgebied, maar het was te licht voor een strafschop. Dit vond de scheidsrechter Van den Kerkhof ook, die de bal dus niet op de stip legde.

NAC komt nog niet in de problemen tegen de thuisploeg.

FC Twente - NAC Breda 0-0

GRO - GAE | 3' Grote kans Go Ahead

De verdedigers van Groningen leveren in en dat zorgt ervoor dat Antman een-op-een komt met Groningen-doelman Vaessen. De Fin schiet over.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

In Groningen en Enschede wordt er ook gevoetbald

Beide '14.30-wedstrijden' zijn begonnen. 50 seconden na de aftrap in Groningen, rolt de bal ook in Enschede.

Opstelling NAC Breda | Kongolo maakt debuut

NAC Breda ging vorige week met 2-0 onderuit op bezoek bij Feyenoord. Terence Kongolo is de opvallendste naam in de basiself. De voormalig Oranje-international maakt zijn debuut voor de Brabanders en staat gelijk in de basis.

Opstelling Twente | Andere namen dan tegen United

Twente verraste afgelopen woensdag vriend en vijand door met 1-1 gelijk te spelen op Old Trafford tegen Manchester United.

Ten opzichte van die wedstrijd kiest trainer Oosting voor een aantal wijzigingen. Van Hoorenbeeck, Kuipers en Ltaief staan in de basis. Bruns, Salah-Eddine en Van Bergen staan er niet in.

PEC wint met moeite van Almere City

PEC boekt in eigen huis een moeizame zege op Almere City (1-0). Het houdt van beide kanten niet over. Almere City speelt beter in de tweede helft, maar is aanvallend te onmachtig.

PEC - ALM | 90+3' Kans Almere

Toch een kans voor Almere City. Kadile duikt op voor PEC-doelman Schendelaar, maar krijgt de bal niet langs laatstgenoemde.

PEC Zwolle - Almere City 1-0

PEC - ALM | 90' Almere heeft nog zes minuten om te scoren

De extra tijd bij PEC Zwolle - Almere City bedraagt zes minuten. Van een Almeers slotoffensief is nog geen sprake.

PEC Zwolle - Almere City 1-0

Opstelling Go Ahead Eagles | Geen wijzigingen

Go Ahead Eagles boekte vorige week een goed resultaat tegen Ajax en speelde ook nog eens vrij aardig. Coach Simonis kiest daarom voor dezelfde basisopstelling.

Opstelling FC Groningen | Stam vervangt Peersman

De opstellingen van de ploegen die om 14.30 uur spelen, druppelen binnen. Groningen ging vorige week onderuit in en tegen Heerenveen (2-1). Prins is tegen Go Ahaed de vervanger van Peersman, die rood kreeg in Friesland.

PEC - ALM | 78' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Een eigen doelpunt van Lawrence zet PEC op voorsprong. Na een harde voorzet van Van der Haar gaat de bal via de verdediger van Almere City binnen.

PEC Zwolle - Almere City 1-0

PEC - ALM | 65' Publiek wordt niet verwend

Nog geen verwennerij voor het publiek in het PEC-stadion. Almere is niet bij machte om het PEC echt lastig te maken en PEC fonkelt zelf ook allerminst.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM | 58' Schot Namli

Daar is PEC voor het eerst na rust. Na een prima aanval kan Namli vrij uithalen. Zijn schot is verre van nauwkeurig, waardoor de bal over het doel vliegt.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM | 54' Almere City neemt meer initiatief

Almere City komt beter uit de kleedkamer. Dit leidt tot meerdere corners en aardige mogelijkheden voor Robinet en Ritmeester van de Kamp.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

Almere City wisselt twee keer in de pauze

De wedstrijd is weer op gang gebracht. Almere City-trainer Hedwiges Maduro voert een tactische wijziging door in de rust en wisselt twee keer. Ritmeester van de Kamp en Delaurier-Chaubet komen erin voor Guillaume en Hansen.

Aan de namen van nieuwkomers ligt het in ieder geval niet.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

Rust in Zwolle

PEC en Almere City gaan naar de kleedkamer omdat eerste helft afgelopen is. In de drie minuten durende blessuretijd dringt PEC nog even aan, maar Almere-doelman Bakker komt goed weg en houdt zijn doel schoon. De normaal zo betrouwbare doelman is erg onrustig.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM | 42' PEC raakt lat

PEC-aanvaller Krastev wil de bal voorgeven, maar produceert een afzwaaier die op de lat terechtkomt.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

De Jong verwacht snel terug te zijn na 'heel zwaar' revalidatieproces

Frenkie de Jong heeft zich via zijn club FC Barcelona uitgesproken over zijn enkelblessures. Hij zegt dat drie blessures aan dezelfde enkel hem "mentaal een beetje getraumatiseerd" hebben.

De laatste enkelblessure liep hij op 22 april tegen Real Madrid op, waardoor hij onder meer het EK miste. Het revalidatieproces was "heel zwaar" zegt de Nederlander.

"Maar ik krijg langzaam het vertrouwen terug om de bal te trappen en om te tackelen", zegt de 27-jarige De Jong, die verder zegt dat hij snel weer weer terug is om wedstrijden te spelen.

PEC - ALM | 30' Nog geen doelpunten

Na een halfuur is er nog niet gescoord in Zwolle. PEC heeft meer balbezit, maar kan Almere City nog niet de wil opleggen. De ploeg uit Flevoland deelt zelf af en toe speldenprikjes uit.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM | 15' Meerdere corners Almere

Hoewel PEC tot nu toe gevaarlijker is geweest, zijn de Zwollenaren niet dominant. Almere City is regelmatig te vinden op de helft van PEC en krijgt meerdere corners. Tot grote kansen heeft dit nog niet geleid.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM 8' Krastev in zijnet

De behendige Krastev schiet de bal na een goede dribbel in het zijnet.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC - ALM | 2' Grote kans PEC

PEC-spits Vente ontfutselt de klungelende Almere-doelman Bakker de bal. Hij geeft de bal voor op Namli, maar die schiet de bal van dichtbij tegen een Almere City-verdediger Visus aan. Hier had Namli meer mee kunnen doen.

PEC Zwolle - Almere City 0-0

PEC Zwolle - Almere City begonnen

Onder de Zwolse zon is de eerste wedstrijd van deze zondag begonnen.

'Ihattaren in wedstrijdselectie RKC'

Mohamed Ihattaren zit volgens ESPN vanmiddag bij de wedstrijdselectie van RKC Waalwijk, dat het opneemt tegen Ajax (de oude club van het voormalige supertalent).

Opstelling Almere City | Dezelfde namen

Almere City ging vorige week in eigen huis met 0-5 onderuit tegen Twente. Trainer Hedwiges Maduro houdt desondanks vast aan dezelfde elf namen.

Opstelling PEC | Namli voor Mbayo

PEC Zwolle speelde vorige week ook thuis en leed toen een minimale nederlaag tegen AZ (1-2). Bij PEC staat Namli voor het eerst dit seizoen in de basisopstelling, de Deen draagt tevens de aanvoerdersband. Zijn basisplek gaat ten koste van Mbayo.

Enkele weetjes over PEC - Almere

Enkele feitjes over de eerste wedstrijd van vandaag:

  • Robinet bezorgde Almere vorig seizoen in februari de winst in Zwolle. Dit was de laatste winst van Almere City in de eredivisie.
  • Almere (17de plek) is al 18 duels zonder zege en heeft tot nu toe 2 punten gepakt dit seizoen.
  • PEC (16de) was dit seizoen in 6 duels alleen Heracles de baas en heeft twee punten meer dan de Almeerders.
  • Floranus (PEC) speelde de afgelopen 2 seizoenen bij Almere City. Technisch manager Hansma van Almere maakte in 1988 zijn eredivisiedebuut bij PEC

Welkom!

Een relatief drukke en lange voetbalzondag ligt voor ons. Er worden namelijk vijf wedstrijden gespeeld, verspreid over de dag.

  • 12.30 uur: PEC Zwolle - Almere City
  • 14.30 uur: FC Twente - NAC Breda
  • 14.30 uur: FC Groningen - Go Ahead Eagles
  • 16.45 uur: RKC Waalwijk - Ajax
  • 20.00 uur: AZ - FC Utrecht

De ontwikkelingen in die wedstrijden zijn in dit liveblog te volgen. Veel plezier.