WK-wielerblog
NOS WielrennenAangepast

WK-winst Pogacar wekt verbazing concurrenten: 'Uitzonderlijk' • Van der Poel blij met medaille

In dit blog hielden we je op de hoogte van de WK-wegwedstrijd bij de mannen

liveblog gesloten

Het zit erop in Zürich

Een jaar lang Tadej Pogacar in de regenboogtrui, daar mogen we ons op verheugen na vandaag.

En nog iets. De wereldkampioenschappen in Zürich mogen dan afgelopen zijn, volgende week staat het WK gravel op het programma. En wat zegt Van der Poel zojuist: "Enkel het WK gravel volgende week, daarna ga ik lekker vakantie houden." Hem zien we volgend weekend dus terug in Vlaams-Brabant.

We sluiten de dag af met de samenvatting. Bedankt voor het volgen van dit blog. Fijne avond!

Pogacar soleert naar wereldtitel in Zürich, Van der Poel wint sprint om brons

Roche verwelkomt Pogacar tot exclusief clubje

Stephen Roche won de Giro, Tour en WK in 1987, nu verwelkomt hij Tadej Pogacar tot de zeer exclusieve 'Triple crown of cycling club'.

Roche: ‘Zit nu in sandwich tussen Merckx en Pogacar, niet slecht’

Bondscoach Moerenhout reflecteert op WK

Bondscoach Moerenhout: 'Hadden groep niet mogen laten gaan, brons hoogst haalbare'

Van der Poel: 'Leek niet de slimste zet, maar Pogacar bewijst tegendeel'

"Daar zijn niet veel woorden voor", zegt Mathieu van der Poel over de manier waarop Tadej Pogacar de regenboogtrui van hem overneemt. "Toen hij wegging op 100 kilometer dacht ik dat hij zijn eigen kansen aan het vergooien was. Ik was wel een beetje verrast, want het leek niet de slimste zet. Maar hij heeft het tegendeel bewezen."

"Rustig blijven, was mijn plan. Zoveel mogelijk uit het zicht en pas mijn krachten aanspreken op de momenten dat het moet. Ik heb nog niet naar de cijfers gekeken, maar ik denk dat dit een van mijn beste koersen ooit was", aldus Van der Poel, die blij is dat hij een medaille overhoudt aan dit bijzondere WK.

Van der Poel heel trots op brons: 'Rijd één van mijn beste koersen ooit'

Het podium

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Verbazing alom over vroege aanval Pogacar: 'Uitzonderlijk'

Evenepoel: 'Dacht echt dat aanval van Pogacar veel te vroeg was'

"Er was een iemand met een heel speciale dag, en een heel speciaal plan", zegt Remco Evenepoel na de finish. De Belg was er vrij zeker van dat de aanval van Tadej Pogacar op 100 kilometer van de finish geen goed idee was. "Ik zat met Mahieu van der Poel en we zeiden: dat is een zelfmoordpoging. Ik dacht echt dat het veel te vroeg was. Er was ook veel wind tegen, hij heeft veel alleen moeten doen. Een uitzonderlijke dag van Tadej..."

En dus concludeert de olympisch kampioen: "Als je ziet wat voor seizoen hij rijdt, is hij een verdiende winnaar."

Bauke Mollema sluit zich daarbij aan: "Als je zoiets afmaakt, ben je de verdiende winnaar. Je weet dat het een speciale is, als iemand zo'n inspanning kan volhouden, is hij het wel."

Mollema over 'indrukwekkende' winst Pogacar: 'Ga ik vanavond eens terugkijken'

Wereldkampioen Pogacar: 'Was misschien een domme aanval'

"Ik kan niet geloven wat er net is gebeurd. Na zo'n seizoen heb ik veel druk op mijzelf gelegd voor vandaag. Niet alleen druk voor mezelf, ook voor mijn team. Wij kwamen om te winnen."

Over zijn aanval, op 100 kilometer van de streep zegt de kersvers wereldkampioen: "Er was een gevaarlijke groep vooruit en ik plaatste misschien een domme aanval. Gelukkig was Jan Tratnik vooraan om mij te ondersteunen. Nee, dit was niet het plan. Ik weet ook niet wat ik dacht. Maar ik ging, gelukkig heb ik het gehaald."

"Na jaren strijden voor de Tour de France en andere races, waarin ik nooit de focus op het WK had, was dit een perfect seizoen om het wel te doen."

Top tien

  1. Tadej Pogacar (Slo)
  2. Ben O'Connor (Aus)
  3. Mathieu van der Poel (Ned)
  4. Toms Skujins (Let)
  5. Remco Evenepoel (Bel)
  6. Marc Hirschi (Zwi)
  7. Ben Healy (Ier)
  8. Enric Mas (Spa)
  9. Quinn Simmons (VSt)
  10. Romain Bardet (Fra)
Pogacar wereldkampioen, daarachter sprint Van der Poel naar derde plaats

Felicitaties aan Pogacar

Een kus en knuffel van zijn partner Usrka Zigart en dan ook een aai over de bol en de hartelijke felicitaties van Mathieu van der Poel.

FINISH | Van der Poel sprint naar brons

Ben O'Connor wordt tweede, achter de Australiër sprint uittredend wereldkampioen Mathieu van der Poel naar de derde plaats.

Van der Poel klopt Skujins en Evenepoel om het brons

FINISH | POGACAR WERELDKAMPIOEN

Eddy Merckx, Stephen Roche en Tadej Pogacar. De Sloveen is de derde man die de Giro, Tour en het WK in een jaar wint!

1.5 km | Evenepoel komt niet weg, O'Connor wel

Remco Evenepoel probeert de rest te verrassen, maar Mathieu van der Poel zit meteen op zijn wiel. Ben O'Connor is de volgende die gaat. De Australiër heeft een gaatje, is het genoeg voor zilver?

4 km | Aanval na aanval om podiumplekken

De achtervolgende groep kwam weer bij elkaar, maar niet voor lang. Hirschi springt weg, de sterke Skujins volgt. Healy wil ook nog wel. Van der Poel lijkt te gokken op zijn sprint, in de hoop daarmee tweede te kunnen worden.

Evenepoel heeft het zwaar, hij hangt er nog net aan in dit zevental.

En Pogacar? Die rijdt Zürich in, op weg naar zijn eerste regenboogtrui! Hij gaat Van der Poel opvolgen.

8 km | Versnelling Van der Poel

Mathieu van der Poel zet nog maar eens aan. Hij krijgt Hirschi en Skujins met zich mee, Evenepoel moet even passen.

10 km | Pogacar moe? Nee hoor

Zijn voorsprong liep iets terug, maar denk maar niet dat Tadej Pogacar er al doorheen zit. Hij heeft er nog altijd flink de vaart in en rijdt nu weer iets weg van de achtervolgende groep. Het gat is nu 49 seconden. Dat lijkt toch wel voldoende voor de Sloveen, die zich in een bijzonder rijtje kan gaan scharen.

16 km | Zeven achtervolgers samen achter Pogacar

Mathieu van der Poel in de achtervolgende groep

De achtervolgende groepjes komen samen! Zeven renners nu, met een achterstand van 40 seconden op Tadej Pogacar. Is er nog iets mogelijk als dit zevental samenwerkt? Of gaat er nu weer naar elkaar gekeken worden?

19 km | Mas gaat mee met Hirschi

Enric Mas springt op de lastige strook richting Witikon mee met de ontsnapte Marc Hirschi. De Spanjaard en Zwitser gaan samen in de achtervolging.

Remco Evenepoel heeft door dat er nu echt niet meer gewacht kan worden en versnelt, Mathieu van der Poel zit meteen in zijn wiel. Verder lijkt alleen Ben O'Connor te kunnen volgen.

21 km | Pogacar ziet voorsprong krimpen

Wat leest Tadej Pogacar nou? Zijn voorsprong is kleiner geworden. Toms Skujins en Ben Healy hebben er vijftien seconden afgereden. Op het bord staat nu nog een verschil van 45 seconden.

In de groep van Mathieu van der Poel is Marc Hirshi weggereden. De Zwitser wil nog een gooi doen naar een podiumplaats en heeft weinig vertrouwen in het tempo van deze groep.

Pogacar leest dat zijn voorsprong is geslonken

26 km | Pogacar begint aan laatste ronde

Tadej Pogacar rijdt solo door de finishstraat en begint aan de laatste ronde. Een goed moment om zijn voorsprong te meten, die bedraagt precies een minuut op Toms Skujins en Ben Healy.

De groep met Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel volgt op 27 seconden van dat duo. Dat lijkt nog mogelijk om in te halen. Maar de regenboogtrui, die mag zo langzamerhand wel klaar worden gelegd voor Pogacar.

Pogacar en de bel voor de laatste ronde

39 km | Groep Evenepoel terug bij Van der Poel

Remco Evenepoel heeft flink doorgereden op kop van zijn groep en is nu terug bij Mathieu van der Poel. Hier vormt zich een groep die zal moeten samenwerken om nog in aanmerking te komen voor een podiumplaats. Ben Healy en Toms Skujins zitten nog tussen hen en de eenzame koploper: Tadej Pogacar.

49 km | Pogacar solo, Van der Poel schuift op

Pogacar laat Sivakov achter en gaat solo, Van der Poel in achtervolging

De voorlaatste beklimming van de Bergstraße is waar Tadej Pogacar metgezel Sivakov achterlaat. De Sloveense topfavoriet is met nog ruim 51 km te gaan aan zijn solo begonnen.

Mathieu van der Poel maakt ook een sterke indruk en maakt een sprong richting de eerste achtervolgende groep. De Nederlander vindt aansluiting bij de Brit Onley, het tweetal ziet Healy en Skujins nog voor zich.

In de grotere groep erachter maakt Remco Evenepoel misbaar. De olympisch kampioen verwacht meer inzet van de rest van de groep.

Frustratie bij Evenepoel

56 km | Drietal rijdt weg bij groep Van der Poel

Oscar Onley, Ben Healy en Toms Skujins zijn weggesprongen uit de groep. In een reactie daarop sprong Mathieu van der Poel op de stoep in de tegenaanval, een gevaarlijk manoeuvre waarvan de Nederlander mag hopen dat de jury het heeft gemist.

Van der Poel op de stoep

63 km | Van der Poel zet aan

Nu is het aan Mathieu van der Poel. De Nederlander trekt door op een lastige strook. Skujins zit al snel op het wiel bij de titelverdediger. Ook Evenepoel, Jorgenson en Hirschi zijn niet ver. Hier vormt zich een groep met alleen de sterkste renners. Het zijn er een stuk of 17, krijgen zij een samenwerking op gang?

Van der Poel versnelt

68 km | Versnellingen Evenepoel

Ook Van Gils, de laatste Belgische helper, is uitgeput. Remco Evenepoel kijkt om zich heen en versnelt dan zelf. Mathieu van der Poel dicht het gaatje. Even later gaat Evenepoel nog een keer, de Amerikaan Matteo Jorgenson heeft er ook zin in, maar het valt al snel weer stil.

Deze groep zal toch echt moeten samenwerken als ze Pogacar nog voor de finish terug willen zien. Het gat is nu 45 seconden.

73 km | Van Gils, Kelderman en Mollema

Bart Lemmen en de Belgen Hermans, Wellens en Campenaerts hebben er alles aan gedaan. Maar ondanks hun inspanningen rijdt Tadej Pogacar nu weer wat verder weg van het peloton: het gat is 50 seconden.

Evenepoel heeft nu alleen Van Gils nog voor zich. Mathieu van der Poel kan nog rekenen steun van op Wilco Kelderman en Bauke Mollema.

77 km | Pogacar rijdt kopgroep aan gort

De Bergstraße is opnieuw de plek waar Tadej Pogacar versnelt. Landgenoot Tratnik zet hem af aan de voet en dan gaat Pogacar op de pedalen staan.

Alleen Pavel Sivakov kan volgen. De Fransman is ploeggenoot van Pogacar bij UAE, maar vrienden zijn het vandaag niet. Pogacar lijkt er alles aan te doen om ook Sivakov achter te laten.

Pogacar en Sivakov

80 km | Hoole op kop in peloton

België reed sinds de aanval van Pogacar op kop, maar als de sterke Victor Campenaerts het zwaar krijgt, schiet Nederland te hulp. Daan Hoole rijdt nu op kop.

Bij de doorkomst over de finish is het gat tussen de kopgroep en het peloton 34 seconden. Op naar de Bergstraße!

90 km | Pogacar sluit aan bij de kopgroep

Pogacar en Tratnik hebben de oversteek gemaakt en voegen zich bij de kopgroep. De Belg Laurens De Plus heeft door dat dit geen goede situatie is voor zijn kopman Remco Evenepoel en probeert het tempo eruit te halen in de kopgroep.

Dan doe ik het zelf wel, lijkt Pogacar te denken. De topfavoriet gaat op kop rijden.

96 km | Tratnik wacht Pogacar op

Jan Tratnik laat zich uit de kopgroep terugzakken om Tadej Pogacar te helpen. De Sloveense combine krijgt de kopgroep al snel in beeld en heeft ruim veertig seconden voorsprong op het peloton.

Daar rijden de Belgen op kop. De Nederlandse ploeg houdt zich nog koest.

Jan Tratnik en Tadej Pogacar

100 km | Aanval Pogacar!

Kijk aan, daar is Tadej Pogacar. In alle onrust op de Bergstraße versnelt plots de topfavoriet. Pogacar springt op en over Simmons, Bagioli probeert mee te schuiven.

Nog geen spoor van Van der Poel, ook niet van Evenepoel.

Topfavoriet Pogacar valt aan met nog 100 km te gaan op WK in Zürich

102 km | Zestien man in kopgroep, moeizame controle Slovenië

De tien tegenaanvallers hebben aansluiting gevonden bij de kopgroep. Zestien man nu dus vooraan in koers. Tadej Pogacar zet landgenoot Domen Novak op kop van het peloton, maar de Sloveen heeft geen makkelijke taak. Meerdere renners hebben namelijk plannen om nog een aanval op te zetten.

We zien Wilco Kelderman meespringen met Kasper Asgreen, Quinn Simmons doet een poging en Romain Grégoire wil ook wel. Primoz Roglic schuift naar voren om de boel onder controle te krijgen.

125 km | Sterke groep rijdt weg

De poging van Castrillo krijgt een interessant vervolg. Op het moment dat de helft van het peloton het even zwaar krijgt, besluit een sterke groep een tegenaanval op te zetten.

Tien renners rijden weg, met een aantal sterke mannen: Jay Vine, Stephen Williams, Mattia Cattaneo en Jan Tratnik, bijvoorbeeld. Er springt geen Nederlandse renner mee.

Door de versnellingen is de voorsprong van de kopgroep geslonken. Zij hebben nog maar een minuut of twee.

130 km | Actie op de Bergstraße

Pablo Castrillo met een fikse versnelling op de Bergstraße, Slovenië reageert en laat de Spanjaard niet ontsnappen. Castrillo was met twee ritzeges de revelatie van de Vuelta, nu komt hij niet ver.

Het zorgt wel voor een scheur in het peloton. Bovenop de klim zijn het zo'n dertig renners die het hoge tempo van de Slovenen kunnen volgen, de rest moet straks op een wat vriendelijkere strook weer aansluiten.

Pablo Castrillo

134 km | Over de helft

De kopgroep heeft de tweede van zeven rondes afgelegd, qua kilometers zijn zij over de helft. Met de sterke Silvain Dillier op kop is de voorsprong weer opgelopen richting vier minuten. Dat komt omdat Victor Campenaerts wat gas terug heeft genomen, de Belgische ploeg vindt het prima dat deze kopgroep voorlopig vooruit blijft.

Silvan Dillier

155 km | Campenaerts brommert door

Victor Campenaerts heeft op kop van het peloton het gat naar de twee achtervolgers dichtgereden. Het zestal vooraan heeft nog een dikke drie minuten voorsprong. De Belg Campenaerts lijkt van plan daar nog een flinke hap af te rijden.

Inmiddels is ook het bericht doorgekomen dat João Almeida, die betrokken was bij de val met Alaphilippe en Bilbao, is afgestapt. Na materiaalpech rijdt Santiago Buitrago, deze zomer tiende in de Tour de France, op ruime achterstand.

174 km | Landa en Skjelmose afgestapt

Met Mikel Landa en Mattias Skjelmose worden nog twee opgaves van grote namen gemeld. Net als Alaphilippe moet Landa de strijd staken na een valpartij. Skjelmose zou al met pijn aan de start hebben gestaan. Bondscoach Anders Lund vertelde dat de Deense renner bij het ontbijt door zijn rug is gegaan.

Tijdens de eerste omloop van de lokale ronde is duidelijk geworden welke landen de koers willen controleren. Namens België rijdt Victor Campenaerts veel op kop in het peloton, naast hem constant de Sloveense delegatie. Met Primoz Roglic en natuurlijk Tadej Pogacar blijven zij op de voorste rijen.

Ook het oranje is nooit ver. Onder anderen Sjoerd Bax en Oscar Riesebeek zorgen ervoor dat Mathieu van der Poel in veilige positie vooraan kan blijven.

  • NOS
    Het peloton op de drukbevolkte Bergstraße
  • NOS

188 km | Zeven keer lokale ronde

De kopgroep rijdt voor het eerst vandaag door de finishstraat. Vanaf nu volgen nog zeven rondes over de omloop van 26,8 kilometer rond Zürich. Nog een lange weg te gaan, dus. Michael Woods is goed voorbereid, hij werkte net nog de nodige koolhydraten naar binnen. Geen reepje of gelletje voor de Canadees, maar een serieuzere maaltijd uit een bakje.

Michael Woods met zijn maaltijd

212 km | Opgave: Alaphilippe in ambulance na val

Julian Alaphilippe is afgestapt. De kopman van Frankrijk, tweevoudig wereldkampioen, zou betrokken zijn geweest bij een valpartij en in een ambulance op weg zijn naar het ziekenhuis.

Even geleden zagen we Pello Bilbao in de berm liggen, hij kon wel weer verder. Alaphilippe was (buiten beeld) bij dezelfde val betrokken.

Via Marion Rousse, partner van Alaphilippe en oud-renster, komt het bericht door dat de schouder van Julian Alaphilippe uit de kom is.

231 km | Kopgroep nu echt vertrokken

Dillier op kop

Het drietal sluit tijdens het beklimmen van de Kyburgstrasse aan bij de kopgroep, die nu serieus vorm krijgt. De voorsprong op het peloton bedraagt 2.30 minuten.

Met de klim van Kyburg bereikt de kopgroep straks het dak van dit WK, met steile stukken van boven de tien procent een lastig ding. De Panamees Roberto Carlos González heeft al moeite bij de kopgroep te blijven, ook Markus Pajur lijkt te kraken.

236 km | Kopgroep met Foss en thuisrijder Dillier

Niet voor het eerst vandaag komt het initiatief voor een ontsnapping uit Polen. Piotr Pekale rijdt weg met de Luxemburger Luc Wirtgen en namens het thuisland Zwitserland gaat Silvan Dillier mee.

De Noor Tobias Foss, voormalig wereldkampioen tijdrijden (2022), en Rui Oliveira uit Portugal maken de oversteek en sluiten nog aan. Het peloton gaat breeduit over de weg en geeft het vijftal voorlopig de ruimte. Ook drie mannen die nog over willen steken, wordt geen strobreed in de weg gelegd.

250 km | Nog geen kopgroep weg

De Ecuadoriaan Jonathan Klever Caicedo en Andreas Leknessund uit Noorwegen zijn vertrokken, maar wachten nog even op versterking. De Hongaar Erik Fetter sluit al snel aan, maar het peloton nadert alweer.

Op de achtergrond moet Rien Schuurhuis, rijdend namens Vaticaanstad, lossen uit het peloton. Schuurhuis (42) is overigens geen priester, groeide niet op binnen de muren van Vaticaanstad en is ook geen lid van de Zwitserse Garde. Hoe komt het dan dat hij toch koerst voor het Vaticaan? "Mijn vrouw werkt er", legde Schuurhuis bij een vorig WK uit.

Vorig jaar had Schuurhuis nog een onderonsje met Tadej Pogacar tijdens een wegblokkade bij de WK wielrennen in Schotland. "Waarover we het hadden? Over klimaatverandering."

België: sterke ploeg rond gouden Evenepoel

Evenepoel verwacht veel van Van der Poel: 'Kan zeker de koers winnen'

Remco Evenepoel geldt als een van de grote favorieten voor dit WK. "Het is wakker blijven van start tot finish. Ik moet in mijn eigen krachten geloven en proberen een goed moment uit te kiezen", zegt de olympisch kampioen met blinkende gouden fiets, bril en helm voor de start. Evenepoel kijkt niet alleen naar Tadej Pogacar vandaag: "Van der Poel is ook wel in orde, daar ben ik zeker van."

Maxim Van Gils, een van de helpers van Evenepoel spreekt van een "mooi parcours, en we hebben een sterke ploeg. Dus ik heb zin om te koersen. Het zal voor ons belangrijk zijn dat er geen grote groepen vooruit zijn in de finale zonder een Belg daarbij. Alles moet compact blijven zodat Remco zijn move ergens kan maken."

Van Gils over Belgische kansen: ‘Een van de sterkste ploegen, maar geen garanties’

259 km | Viertal komt niet ver

Onder aanvoering van de Pool Filip Maciejuk rijdt een viertal weg uit het peloton. De Amerikaan Riley Sheehan, Ivo Oliveira uit Portugal en de Let Emils Liepins schuiven mee. Maar in het peloton is nog zeker geen rust, dus ver komen de vier niet.

266 km | Hondurees Matute in de problemen

Tien minuten onderweg en de enige Hondurees op dit WK moet lossen. Voor de 38-jarige WK-debutant Fredd Matute, kampioen tijdrijden van Honduras, gaat het al te snel.

Fredd Matute

Nog 273 km | Start

Na een kleine vijf kilometer door Winterthur is het officiële startsein gegeven. De strijd om de regenboogtrui is nu echt begonnen!

Het zonnetje is doorgebroken, het lijkt in tegenstelling tot de afgelopen dagen een droog WK te worden vandaag. Er is een renner niet gestart: de 35-jarige Canadees Guillaume Boivin.

Te laat...

Amanuel Gebreigzabhier heeft de start gemist. Hij moet meteen al in de achtervolging. Gelukkig voor hem zijn de eerste kilometers geneutraliseerd en gaat het dus niet heel hard. De Eritreeër wordt wel luid toegejuicht, ook in Zwitserland zijn veel fans uit Eritrea aanwezig.

Amanuel Gebreigzabhier

Minuut stilte

Vlak voor de start wordt de overleden juniore Muriel Furrer geëerd. De Zwitserse ploeg staat op de eerste rij tijdens een minuut stilte.

Een eerbetoon aan een vrouw die pas achttien jaar oud was toen ze overleed aan de gevolgen van een hele zware valpartij tijdens haar WK op donderdag.

Van der Poel ontspannen voor de start: 'Kan een beetje gokken'

Mathieu van der Poel verwacht dat de strijd om de wereldtitel al vroeg kan beginnen. "Als ik de benen heb en het heeft nut, zal ik zeker meekoersen."

Zenuwen zijn nauwelijks zichtbaar bij de titelverdediger. "Nee, ben gewoon ontspannen en kijk ernaar uit om te koersen. Het kan in mijn voordeel zijn dat ik vorig jaar al heb gewonnen. Ik kan ontspannen koersen en kan een beetje gokken."

De afgelopen dagen wezen de wegwedstrijden bij de andere categorieën uit dat er mogelijkheden liggen voor renners die we vaak zien in de klassiekers. "Maar bij ons wordt er nog net iets anders gekoerst en het is een nog langere wedstrijd", zegt Van der Poel. "Er kan 'van heel ver geopend worden' door landen die in de breedte sterk zijn. Het is een heel lastig parcours, maar de voorbije dagen was er regen, dat maakte het nog zwaarder. Misschien waren er daarom minder beslissende demarrages."

Ontspannen Van der Poel: 'Mijn voordeel is dat ik een beetje kan gokken'

Kelderman hoopt rol te spelen in finale: 'Wij hoeven koers niet te dragen'

"Ik heb Canada en Luxemburg gereden met het oog hierop. Ik heb er zin in", zegt Wilco Kelderman voor de start. Hij is een van de acht Nederlanders die Mathieu van der Poel vandaag moeten helpen zijn wereldtitel te verdedigen. "Wij hoeven de koers niet te dragen, dus we gaan kijken hoe het loopt. Voor de finale hebben we een sterke ploeg. We moeten kijken wat de blokken België (Evenepoel) en Slovenië (Pogacar) gaan doen."

"Het kan best wel chaotisch worden. Ik denk dat er veel landen zijn die willen aanvallen. Ik vind het een mooi parcours, een mooi WK. Ik probeer in de finale te komen en dan met Mathieu (Van der Poel) communiceren wat hij wil. Ik zal ook proberen mee te springen in groepen."

Kelderman hoopt rol te spelen in finale: 'Wij hoeven koers niet te dragen'

Het parcours: 273,9 pittige kilometers

Het parcours van de WK-wegwedstrijd voor mannen

De renners rijden vandaag bijna 274 kilometer, waarin ze liefst 4.470 hoogtemeters moeten overbruggen. De start is om 10.30 uur in Winterthur. De finish wordt rond 17.00 uur verwacht in Zürich.

"Toch wel lastig, ja", oordeelde Mathieu van der Poel na de verkenning. "Je moet altijd optimistisch zijn en erin geloven. Maar ook realistisch en wat ik op voorhand al wist, is bevestigd, en dat is dat het heel moeilijk zal worden."

In de aanloop van ongeveer 70 kilometer zitten drie klimmetjes, daarna draaien de mannen de lokale ronde op. In dat rondje vormt de Bergstraße, een klim van ruim een kilometer à 8 procent, de grootste uitdaging. De finish is vlak.

Bekijk het parcours uitgebreid in deze video.

Titelverdediger Van der Poel twee kilo lichter op WK: 'Maar het wordt heel moeilijk'

De favorieten: Pogacar, Evenepoel en Van der Poel

Na gigantisch machtsvertoon in de Giro d'Italia en de Tour de France, jaagt Tadej Pogacar op zijn derde doel dit jaar: het WK. "En waarom zou ik zondag niet vanaf de start demarreren?", grapte hij in een persconferentie.

Concurrentie voor de Sloveen lijkt op voorhand voornamelijk te komen van olympisch kampioen Remco Evenepoel en uittredend wereldkampioen Mathieu van der Poel.

Outsiders? Wat te denken van thuisrijder Marc Hirschi, zeker dit najaar in uitstekende vorm. De Amerikanen vestigen hun hoop op Matteo Jorgenson en Neilson Powless, Denemarken staat met Mattias Skjelmose en Mads Pedersen aan de start. En ook Frankrijk oogt in de breedte sterk met Julian Alaphilippe, Romain Bardet en David Gaudu. De lijst is lang... Zelf de kanshebbers uitkiezen? Bekijk hier de volledige startlijst.

Pogacar rijdt de wegrit overigens op een zelfontworpen fiets, waarin alle kleuren van zijn gewonnen leiderstruien terugkomen:

Pogacar rijdt WK op zelfontworpen fiets: 'Representeert alle mooie prestaties'

Terug naar vorig jaar | Hoe Van der Poel ondanks val wereldkampioen werd

Na een droogte van 38 jaar kreeg Nederland met Mathieu van der Poel in augustus vorig jaar weer een wereldkampioen op de weg. De Nederlander won op het natte parcours van 271 kilometer tussen Edinburgh en Glasgow na een solo van 22 kilometer.

Van der Poel kwam in het regenachtige Schotland op 16 kilometer van de streep ten val, maar de overwinning kwam niet in gevaar. "Mijn carrière is compleet", zei Van der Poel.

Bekijk hier hoe Van der Poel won in Glasgow:

Van der Poel valt, staat op en is eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg in 38 jaar

Donkere sluier over WK

Er hangt een donkere sluier over het WK in Zürich vanwege het overlijden van de 18-jarige Zwitserse Muriel Furrer na een val in de juniorenkoers. Veel vragen zijn daarover nog onbeantwoord, maar de wereldkampioenschappen gaan door.

De schaduw zal altijd blijven hangen over deze WK in Zürich. Gisteren, bij de vrouwenkoers, huilde de Zwitserse hemel een beetje mee.

"Ik weet niet of het goed is dat we zo snel na een dodelijk ongeval alweer koersen. Misschien vergeten we soms dat het leven belangrijker is dan wielrennen", opperde Elisa Longo Borghini na afloop. "Muriel Furrer was een wielrenster met dromen. Ze is omgekomen terwijl ze deed wat ze het liefst deed. Misschien was dit ook wel een manier om haar leven te eren."

Bij de mannen zal de koers vandaag ook voorafgegaan worden door een minuut stilte ter nagedachtenis aan Muriel Furrer.

"Het is toch weer hard nieuws om te verwerken", vertelde Mathieu van der Poel. "Dit hoort niet en het gebeurt te vaak", zegt de uittredend wereldkampioen. "Het mag ook niet gebeuren dat er iemand vermist raakt, natuurlijk. Dit risico moeten we zo miniem mogelijk maken. Ik denk dat een gps-tracker op de fietsen een goed begin is."

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij de grote ontknoping van de WK wielrennen in Zürich. Vandaag strijden de mannen om de wereldtitel en natuurlijk de bijbehorende regenboogtrui.

Mathieu van der Poel mocht er ruim een jaar in rijden, hij probeert vandaag met steun van een sterk Nederlands team zijn wereldtitel te verdedigen. Straks meer over de favorieten, uitdagers en het parcours.

Veel plezier!

WK wielrennen bij de NOS: wegwedstrijd mannen